- Rijst, Tips rijstkoker
- Comments are closed
Je hebt zoveel verschillende soorten rijst. Wel duizenden! Welke rijst kan er nou écht in een rijstkoker? En welke niet? In dit artikel leggen we het uit en geven we een paar tips.
Welke rijst kan in een rijstkoker?
Het antwoord is eigenlijk heel simpel. Elke rijst kan in een rijstkoker. Dat komt omdat voor elke rijstsoort de kooktechniek hetzelfde is.
Een rijstkorrel wordt namelijk na het oogsten gedroogd. Om de rijst te kunnen eten, moet er weer water toegevoegd worden. We koken de rijst om de rijstkorrel te garen. Geweekte rijst is namelijk niet lekker (geloof ons, we hebben het geprobeerd).
Het klopt wel, dat elke rijstsoort iets anders in elkaar zit. Daarom heeft elke rijstsoort zijn eigen kooktijd. Hieronder een korte uitleg bij elke veelgebruikte rijstsoort.
De beste rijstsoorten voor een rijstkoker
Elke rijstsoort is geschikt voor een rijstkoker. Helaas zijn niet alle rijstgerechten geschikt voor in een rijstkoker. In theorie kun je prima een risotto maken in een rijstkoker maar in een pan gaat dit toch wel wat gemakkelijker.
De onderstaande rijstsoorten zijn erg geschikt voor een rijstkoker:
- Basmati rijst
- Jasmin rijst
- Pandan rijst
- Witte rijst
- Zilvervliesrijst (volkorenrijst)
- Half volkorenrijst (mix van witte- en zilvervliesrijst)
- Wilde rijst
- Zwarte rijst
- Sushirijst
- Toverrijst
Niet zo geschikte rijstsoorten voor een rijstkoker
Er zijn ook rijstsoorten die zich minder goed schikken voor in de rijstkoker. Dat komt omdat het bijpassende gerecht het niet gemakkelijk toelaat. In theorie kun je deze rijstsoorten óók gewoon in de rijstkoker koken maar dan zijn andere rijstsoorten simpelweg betere opties.
Rijstsoorten die niet geschikt zijn voor in een rijstkoker zijn:
- Bombarijst (want dit is rijst voor in paella)
- Arborio rijst (want dit is rijst voor in een risotto)