De beste kleine rijstkoker

Er zijn genoeg rijstkokers te koop. Sommigen groot, anderen klein. In deze koopgids gaan we kijken naar kleine rijstkokers want niet iedereen heeft genoeg ruimte in de keuken of heeft een grote rijstkoker nodig.

Waarom wij deze kleine rijstkokers aanraden?

Simpel, want deze rijstkokers

Wij hebben deze kleine rijstkokers persoonlijk getest en die ervaring nemen wij mee in de beoordeling.

De kleine rijstkoker koopgids

Een kleine rijstkoker wordt ook weleens een mini rijstkoker genoemd en is een aanrader als je niet genoeg (opberg)ruimte hebt in de keuken of elders in huis. Of misschien ben je maar met 2 personen en is daarom een kleine rijstkoker een logische keuze. 

Niet alle rijstkokers zijn klein en daarom moet je goed kijken naar de afmetingen. Je kunt een kleine rijstkoker op 2 manieren herkennen. Allereerst heb je de buitenmaten. Dit is bepalend of je misschien wel genoeg opbergruimte hebt in de keuken of in jouw woning. Het is namelijk niet handig als je vooraf al weet dat je niet genoeg ruimte hebt. Check dat daarom eerst!
Het tweede dat je kunt bekijken bij een kleine rijstkoker is het aantal porties die je kan bereiden. Het is zonde als je niet optimaal gebruik kan maken van jouw rijstkoker. Bij elke rijstkoker is aangegeven voor hoeveel personen het is of voor hoeveel porties er ruimte is. Beiden zijn hetzelfde.

Wij vinden dat een kleine rijstkoker klein genoeg is als er ruimte is voor maximaal 3 à 4 porties.

Omdat een kleine rijstkoker klein is (logisch), zit er niet altijd een stoommandje bij. Wil je graag ook groente, vlees, vis en kip kunnen stomen, dan moet je daar zeker op letten!  Check trouwens onze koopgids voor rijstkokers met stoommandje voor meer info.

Zoek je trouwens een andere rijstkoker? Bekijk dan onze top 10 beste rijstkokers inclusief een uitgebreide koopgids. 

De Yum Asia Panda mini-rijstkoker is onze favoriete kleine rijstkoker die wij hebben getest. Dat komt omdat deze kleine rijstkoker verreweg de lekkerste rijst bereidt! Er is ruimte voor ongeveer 3 porties.

Deze kleine rijstkoker is samen met 2 erg dure rijstkokers de best beoordeelde rijstkokers op Amazon. En dat is ook vrij logisch want je krijgt bij deze rijstkoker de 7-fasen technologie die normaal gesproken alleen bij dure Aziatische rijstkokers zit. Met deze technologie (Fuzzy logic) kijkt een sensor naar de rijst en bepaalt daarmee hoeveel water en stoom nodig is. Je krijgt dus altijd de perfecte rijst die je normaal gesproken alleen bij rijstkokers krijgt van meer dan €300,-. Je kunt ook aangeven welke soort rijst je erin stopt en daar wordt het programma op afgesteld.

Daarnaast krijg je ook allerlei andere kookfuncties zoals slowcooken, snelkoken, stomen, cake en havermoutpap. Daarnaast krijg je er een stoommandje en andere benodigdheden bij.

Omdat de rijst in een afgesloten binnenpan zit, blijft de rijst tot wel 24 uur goed. De binnenpan is trouwens gemaakt met een keramische antiaanbaklaag die niet zo snel zal slijten en milieuvriendelijker is. 

Deze kleine rijstkoker is verkrijgbaar in wit/grijs, wit en grijs.

Afmeting (L x B x H): 30 x 22,5 x 21 cm

Kwaliteit van de rijst
5/5
Gebruiksgemak
4.5/5
Prijs
3/5

De mini-rijstkoker van Reishunger lijkt erg sterk op de Yum Asia Panda mini-rijstkoker. Dezelfde technologie, binnenpan, accessoires en uiterlijk.

Er zijn wel een paar verschillen, namelijk:

  • Een apart sushi programma
  • Geen slowcooken of snelkoken

De functie van ‘porridge’ (havermoutpap) is vervangen voor ‘congee’ (rijstepap) maar onze ervaring is dat je deze functie makkelijk voor beide recepten kunt gebruiken. 

Wij adviseren deze alleen te pakken als je regelmatig een korte Japanse rijstkorrel wil koken voor bijvoorbeeld sushi of onigiri (rijstballetjes). Wij vinden de functie van snel koken of slowcooking daarvoor eigenlijk te waardevol. Verder heeft deze kleine rijstkoker dezelfde eigenschappen en daarmee ook dezelfde goede kwaliteit!

Bovendien is deze mini rijstkoker van Reishunger verkrijgbaar in veel verschillende leuke kleuren.

Afmeting (L x B x H): 33,8 x 26,2 x 24,4 cm

 

Kwaliteit van de rijst
5/5
Gebruiksgemak
4/5
Prijs
3/5

Deze kleine rijstkoker van Russell Hobbs is de beste kleine rijstkoker voor een klein budget. Bovendien is het ook de kleinste rijstkoker in deze koopgids. Je betaalt niet meer dan €31,-! Deze 0,4 liter kleine rijstkoker biedt ruimte voor 2 porties. Is dat net iets te weinig dan kun je ook gaan voor een 0,8 liter versie met genoeg ruimte voor 4 personen. Bovendien krijg je ook een stoommandje erbij. Voor maar €3,- meer kan dat ook een goede optie zijn.

Voor deze prijs krijg je uiteraard niet de beste kleine rijstkoker. De deksel zit was los en bovendien voelt het allemaal best plastic aan. De binnenpan kan er wel uit zodat schoonmaken een stuk makkelijker gaat en de binnennpan kan ook in de vaatwasser.

Het is een analoge rijstkoker. Er zit dus een kookstand op een een automatische warmhoudstand.

Voor deze prijs is het een prima rijstkoker.

Afmeting (L x B x H): 15 x 15 x 12,5 cm

Kwaliteit van de rijst
3.5/5
Gebruiksgemak
3/5
Prijs
4.5/5

De Solis Compact Rijstkoker biedt ruimte voor ongeveer 4 porties en is een eenvoudige rijstkoker met een kookstand en warmhoudstand. 

Omdat je 4 porties rijst kan bereiden, is dit niet de kleinste rijstkoker maar nog steeds kleiner dan de kleine rijstkokers van Yum Asia en Reishunger. Dat komt omdat het model hoger is en minder breed. Qua inhoud is dit dus de meest efficiënte rijstkoker. 

Deze rijstkoker van Solis is verder wat je ervan kan verwachten. Hij kookt de rijst goed en lekker zacht en luchtig. De afgesloten deksel zorgt ervoor dat de rijst beter kookt dan de Russell Hobbs en is er en lekbakje aanwezig om het vocht op te vangen. 

De binnenpan is gemaakt van aluminium (zoals vrijwel alle rijstkokers) met een antiaanbaklaag van teflon. Dat is jammer maar in deze prijsklasse vrij gebruikelijk. Helaas krijg je er geen stoommandje bij maar als je dat niet nodig hebt, is dat ook niet erg. Je kunt overigens altijd apart een stoommandje kopen (let hierbij goed op de afmetingen). 

Verder is de rijstkoker prima afgewerkt en voor de prijs van ongeveer €50,- krijg je een prima rijstkoker die zeer geschikt is voor de meeste mensen. Een mooie middenmoter. 

 

Afmeting (L x B x H):  22 x 22 x 20,5 cm

Kwaliteit van de rijst
4/5
Gebruiksgemak
4/5
Prijs
4/5

Soms wil het oog ook wat. Wil jij graag een rijstkoker die er goed uit ziet? Omdat je die bijvoorbeeld standaard op het aanrecht laat staan?

Wij hebben een kleine rijstkoker gevonden en getest die ook nog 2 design awards heeft gewonnen! En terecht want deze rijstkoker ziet er erg mooi en strak uit.

Deze kleine rijstkoker van Lauben biedt ruimte voor 3 tot 4 porties en bevat ook functies als snelkoken, slowcooken, kleipotrijst, havermoutpap en soepen. Daarnaast zit er natuurlijk ook een warmhoudfunctie op.

Naast het mooie uiterlijk is er nog iets dat bijzonder is. Deze rijstkoker heeft namelijk de mogelijkheid om rijst koolhydraatarmer te maken (tot wel 40%).  Deze kleine rijstkoker scheidt namelijk de overtollige suikers af van de rijst (die in een soort stoommandje erboven zit). Erg slim en handig voor de bewuste rijstliefhebber!

Wij hebben deze rijstkoker getest en we moeten toegeven, de rijst smaakt hierdoor wel iets minder en dat hadden wij ook wel verwacht. Het is in ieder een goed alternatief en de rijst smaakt nog steeds beter dan uit een normale kookpan.

De Lauben Low Sugar rijstkoker is verkrijgbaar in matzwart en wit.

 Afmeting (L x B x H):  22,2 x 22,2 x 22 cm

Kwaliteit van de rijst
3.5/5
Gebruiksgemak
4/5
Prijs
3.5/5

Veelgestelde vragen over kleine rijstkokers

Soms heb ik een grotere rijstkoker nodig. Wat moet ik kopen?

Als je af en toe vrienden of familie op bezoek hebt, komt een kleine rijstkoker soms tekort. Als dit maar een paar keer per jaar voorkomt, dan raden wij aan om toch een kleine rijstkoker te kopen en voor speciale momenten gewoon een kookpan te gebruiken.

Wil je toch graag een grotere rijstkoker? Bekijk dan onze top 10 beste rijstkokers

Zijn er nóg kleinere rijstkokers?

De kleinste die wij aanbevelen is de Russell Hobbs Kleine Rijstkoker van 0,4 liter. Nóg kleinere rijstkokers zijn vaak niet van goede kwaliteit.

Wil je toch nog een maatje kleiner omdat je bijvoorbeeld niet genoeg ruimte hebt in de keuken? Dan kun je ook kijken naar een magnetron rijstkoker. Het voordeel hiervan is dat je de kom ook kan gebruiken voor andere doeleinden! 

Wanneer is een rijstkoker klein?

Wij vinden dat een rijstkoker klein is als er ruimte is voor maximaal 3 tot 4 porties. Een rijstkoker heeft minimaal ruimte voor 2 porties.

Afmetingen van een rijstkoker verschillen (ondanks het aantal porties) en dat komt omdat sommige rijstkokers door de gebruikte technologie nou eenmaal anders in elkaar zitten. 

Wat zijn de nadelen van een kleine rijstkoker?

Het grootste nadeel van een kleine rijstkoker is de maat als je voor meerdere personen rijst wil koken. Er zijn echter ook andere nadelen. Vaak zit er bij een kleine rijstkoker geen stoommandje omdat er dan te weinig ruimte overblijft voor de rijst.

Verder zijn kleine rijstkokers vaak goedkoper waardoor de kwaliteit minder is. Alle rijstkokers in deze koopgids zijn van goede kwaliteit en hebben wij zelf getest.

Heb je nog vragen? Stuur dan een mail naar info@debesterijstkoker.nl