De beste rijstkokers voor sushi

Sushirijst koken is toch een vak apart. Dat komt omdat de rijst goed moet blijven kleven maar toch niet papperig mag voelen. Bovendien is sushirijst best geurig door het toevoegen van ingrediënten op het juiste moment. 

Hoewel vrijwel alle rijstkokers sushirijst kunnen koken, zijn er ook rijstkokers met een aparte functie voor het koken van sushirijst. Een mooie gelegenheid om hier een aparte koopgids over te schrijven! 

Is een normale rijstkoker ook prima voor jou? Bekijk dan onze beste rijstkokers

Waarom wij deze rijstkokers voor sushi aanraden?

Simpel, want deze rijstkokers

Wij hebben de rijstkokers voor sushi persoonlijk getest en die ervaring nemen wij mee in de beoordeling.

De rijstkoker voor sushi koopgids

Veel mensen zijn in de afgelopen jaren écht fan geworden van sushi en dat begrijpen wij heel goed. Het is gezond, lekker en makkelijk klaar te maken. Wist je dat een échte sushi chef eerst jaren lang alleen rijst mag koken? Zo belangrijk is het onderdeel rijst in sushi. Gelukkig is er een kortere weg door het kiezen van de juiste rijstkoker voor sushi. Natuurlijk kan zo’n rijstkoker meer dan alleen sushi en in deze koopgids leggen wij alles uit zodat je vervolgens makkelijk zelf een keuze kan maken voor de beste rijstkoker voor sushi.

Niet specifiek op zoek naar een rijstkoker voor sushi? Bekijk dan onze top 10 beste rijstkokers met een uitgebreide koopgids. 

Wat is sushi?

Sushi is een Japans gerecht en bestaat voor een groot deel uit afgekoelde gekookte rijst (sushi-meshi). Meestal is de sushirijst ook wat gezuurd met rijstazijn. De rijst wordt op een velletje zeewier (nori) gelegd, aangedrukt en vervolgens wordt er verschillende ingrediënten opgelegd en wordt de nori met sushirijst opgerold. Vaak wordt een sojasaus (met wasabi) gebruikt om de sushi in te dippen. Omdat de inhoud sterk kan verschillen, zijn er ook enorm veel verschillende sushi.

Wat is sushirijst?

Sushirijst is een witte rijstsoort met een korte korrel en veel zetmeel waardoor de rijst goed aan elkaar plakt na het koken. Bij sushirijst wordt vaak wat rijstazijn toegevoegd om het licht te verzuren. Ook wordt er soms zoete rijstwijn (mirin) of suiker toegevoegd om het licht te zoeten.

Hoe bereidt je sushirijst?

Sushirijst bereiden in een rijstkoker, is hetzelfde als elke andere rijstsoort. Dat is ook het voordeel van de verschillende functies op een rijstkoker voor sushi. Het wordt pas écht lekker als je de rijst daarna laat rusten in een houten kom (hangiri). Ondertussen moet de rijst gekoeld worden met een waaier en kun je ondertussen een scheutje rijstazijn en rijstwijn toevoegen. Deze ingrediënten, kun je eventueel vervangen voor een scheutje azijn en suiker. Meng vervolgens rustig door de rijst en laat de rijst eerst goed afkoelen voordat je de rijst gebruikt om sushi te maken. 

Wat is een rijstkoker voor sushi?

Een rijstkoker voor sushi is eigenlijk net als elke rijstkoker. Meestal heeft sushirijst iets meer water nodig dan een andere witte rijstsoort zoals basmati of pandan. 

Er zijn ook rijstkokers met een aparte functie om sushirijst te bereiden. Deze rijstkokers hebben vaak een 7-fasentechnologie die herkent hoe ver de sushirijst gevorderd is in het kookproces. Door hierop de hoeveelheid water en stoom af te stemmen, krijg je de perfecte sushirijst! 

Een goedkope rijstkoker heeft vrijwel nooit een aparte functie voor sushirijst. Toch kan zo’n rijstkoker ook prima geschikt zijn voor sushirijst, simpelweg omdat alle rijstkokers gewoon geschikt zijn. In deze koopgids kijken we vooral naar rijstkokers voor sushi die ook echt over een aparte sushi-functie beschikken. Dit komt namelijk de kwaliteit van de sushirijst wel ten goede. 

Wil je meer weten over andere rijstkokers? Bekijk dan onze rijstkoker top 10 met een gehele koopgids met tips en tricks.

Tip: een rijstkoker voor sushi heeft ook vaak de functie ‘short grain’ of ‘short rice’. Dit is een aanduiding voor een speciale functie voor rijstsoorten met een korte korrel. Dat staat gelijk aan sushirijst (en bijvoorbeeld rijst voor paella en risotto).

Dit is eigenlijk één van onze favoriete rijstkokers uit de top 10 rijstkokers. De rijstkoker bevat een aparte functie voor korte rijstsoorten en kan dus goed omgaan met sushirijst. Er is genoeg ruimte voor ongeveer 8 porties maar door het design is de rijstkoker wel een stuk groter dan de volgende rijstkoker voor sushi in deze koopgids.

Zijn 8 porties toch echt te veel? Of heb je niet zoveel opbergruimte in de keuken? Dan is er nog een kleinere versie voor ongeveer 3 porties met dezelfde kwaliteit en functionaliteiten. 

Er is ook een sterk vergelijkbare rijstkoker voor sushi van het merk Reishunger. Dit is een Duits merk maar de rijstkoker komt uit dezelfde fabriek als de rijstkokers van Yum Asia en zijn daarom kwalitatief sterk vergelijkbaar. Het voordeel van de Reishunger is dat je iets meer verschillende functies hebt. 

Wat je eigenlijk ook kiest, je krijgt er geen spijt van. De rijstkoker van Yum Asia is te koop in wit en zwart/grijs. 

Kwaliteit van de rijst
4.5/5
Gebruiksgemak
4.5/5
Prijs
4/5

We starten met de meest betaalbare rijstkoker. Alle rijstkokers met een aparte sushirijst functie zijn overigens digitaal en deze rijstkoker voor sushi van Yum Asia is daar geen uitzondering op.

Het is een vrij compact model, genoeg ruimte voor 5 a 6 porties. 

De rijst is erg lekker uit deze rijstkoker maar niet de lekkerste uit deze koopgids. Dat is niet erg als we kijken naar de prijzen van de rijstkokers voor sushi. 

Bovendien kan deze rijstkoker ook het koolhydraatgehalte van rijst verlagen door een speciale techniek. Hierdoor kan zo’n 25% van de koolhydraten verwijderd worden uit de rijst. Deze techniek is echter niet beschikbaar voor sushirijst en dat is vrij logisch. Door het weghalen van het zetmeel, plakt de rijst ook niet meer aan elkaar.

Kortom, wil je iets meer kunnen dan alleen sushirijst, en zijn koolhydraten belangrijk voor je, dan is de Yum Asia Kum YumCarb het overwegen waard. 

Kwaliteit van de rijst
3/5
Gebruiksgemak
3.5/5
Prijs
4.5/5

Wat zou een koopgids over sushirijst nou zijn zonder een échte Japanse rijstkoker te hebben geprobeerd? 

Voor een Japanse rijstkoker, kom je al snel bij het merk van Zojirushi. Misschien wel het beste merk onder de rijstkokers. Wij raden een Japanse rijstkoker niet altijd aan, dus lees zeker onze koopgids over Japanse rijstkokers.

Dit is een vrij kleine rijstkoker van Zojirushi (ongeveer 3 porties) en kan rijst tot wel 24 uur goed houden na het koken. Ideaal als je op elk gewenst moment van de dag rijst wil eten. Er zit een aparte functie op voor sushirijst. Leuke toevoeging, de stekkersnoer trekt zich terug in het apparaat (net als bij een stofzuiger). 

En de rijst? Tja, perfect natuurlijk! 

Kwaliteit van de rijst
5/5
Gebruiksgemak
5/5
Prijs
3/5

Een interessante optie voor een grote (meer premium) rijstkoker is de Cuckoo CRP-CHSS1009FN. Genoeg ruimte voor 10 porties en bevat veel extra functies naast sushirijst. Wij hebben deze rijstkoker zelf echter niet getest, dus kunnen geen oordeel geven. Cuckoo is een Koreaans merk en de rijstkokers worden ook in Zuid-Korea gemaakt. Ben je op zoek naar een premium rijstkoker met veel extra functies? Dan kan deze rijstkoker voor sushi het overwegen waard zijn.

Veelgestelde vragen over rijstkokers voor sushi

Is een rijstkoker met sushi functie noodzakelijk?

Een rijstkoker met een aparte functie voor sushi is niet noodzakelijk. Het kan wel heel gemakkelijk zijn want je weet zeker dat je rijst goed wordt bereid. Een normale rijstkoker kan echter ook voldoen zolang je er minder rijst in doet dan het maximum toelaatbare. 

Wat is de beste rijstkoker voor sushi?

Wij zijn erg te spreken over de Yum Asia Sakura. Deze rijstkoker voor sushi biedt meer dan alleen rijst koken voor sushi en is gewoon een goede all-rounder. Bovendien is de prijs niet al te duur. Zeker als je het vergelijkt met menig Japanse rijstkoker

Moet je een Japanse rijstkoker hebben voor sushi?

Het land van de sushi is natuurlijk Japan. Moet je dan een Japanse rijstkoker hebben om sushirijst te bereiden? Wij denken van niet. Een rijstkoker van bijvoorbeeld Yum Asia (uit Engeland) en Reishunger (Duitsland) kunnen sushirijst ook heel goed bereiden. Een echte sushichef zal hier waarschijnlijk anders over denken maar voor 95% is het meer dan voldoende. 

Wij raden overigens geen goedkope rijstkoker aan om goede sushirijst te bereiden. De rijstkokers uit de link zijn overigens wel goed maar voor sushirijst wordt toch net iets meer gevraagd.

Hoeveel water heb ik nodig in mijn rijstkoker voor sushi?

Sushirijst houdt van water. Je kunt de rijst eerst nog wassen maar als je goede sushirijst koopt, is dat eigenlijk al niet meer nodig omdat de rijst al best schoon wordt geleverd hier in West-Europa. Was de rijst sowieso niet tot het water helder is, want dan verlies je het zetmeel dat de rijstkorrels met elkaar verbindt.

Als je de sushirijst wil koken in de rijstkoker, moet je meestal iets meer water gebruiken dan je gewend bent van andere witte rijstsoorten. 

Check zeker even de handleiding. Ondanks dat veel rijstkokers geen aparte functie bevatten voor sushirijst, komt het toch regelmatig voor dat instructies gewoon in de handleiding staan. 

Heb je nog vragen? Stuur dan een mail naar info@debesterijstkoker.nl