Er zijn heel veel verschillende rijstsoorten. In dit artikel bespreken we de belangrijkste rijstsoorten en hoe je ze in een rijstkoker kunt gebruiken.

Een 'stoomcursus' rijstsoorten

Voordat we verschillende rijstsoorten bespreken een paar vuistregels:

  • Hoe korter de rijstkorrel, hoe meer zetmeel, hoe beter het plakt.
  • Een rijstkorrel bestaat uit 3 delen, namelijk;
    • De schil (buitenste laag)
    • Vezel laag
    • Kiem
  • Als je de schil verwijdert, krijg je zilvervliesrijst en volkorenrijst
  • Als je vervolgens ook de vezel laag en de kiem verwijdert, krijg je alle overige witte rijstsoorten.
  • Hoe meer je verwijdert hoe minder voedingsstoffen rijst nog bevat.
  • Alle witte rijstsoorten zijn glutenvrij.
  • Niet alles wat rijst wordt genoemd, is ook daadwerkelijk een rijstsoort.

Als je deze principes kent, kun je al snel voor jezelf bepalen welke rijstsoort jij wil gebruiken voor je gerechten. Niet elke rijstsoort is namelijk geschikt voor ieder gerecht omdat soms de rijst moet plakken of al een auromatische smaak moet hebben (en soms juist niet!).

Arborio rijst

Dit is dé rijst die gebruikt wordt voor risotto. Een risotto maken in een rijstkoker is mogelijk maar alleen voor de échte kenners. Het is een korte witte rijstkorrel met veel zetmeel. Hierdoor blijven de rijstkorrels aan elkaar plakken. 

Om risotto te maken in een rijstkoker, moet je eerst een gesnipperd uitje bakken in de rijstkoker (of pan). Als je een analoge rijstkoker hebt, moet je ervoor zorgen dat de rijstkoker niet op warmhoudstand schiet. Als het uitje gefruit is, voeg je de rijst toe. Bak deze mee tot de rijst een beetje doorzichtig (glazig) wordt.

Stop er nu een ruime hoeveelheid bouillon bij. Zorg dat de bouillon al warm tot kokend is. Roer elke 5 minuten door en als er bijna geen bouillon zichtbaar is, voeg dan wat geraspte kaas toe. En als dat gesmolten is, voeg je er naar smaak wat peper en zout (en andere kruiden) aan toe. 

Basmati rijst

Basmati is een geurige langkorrelige witte rijstsoort zonder al te veel zetmeel. Sommige vinden dat basmati rijst een nootachtige smaak heeft (wij vinden van niet). Basmati wordt vooral gebruikt in de Indiase keuken en in veel regio’s in het Midden Oosten.

Basmati is makkelijk verkrijgbaar in de Nederlandse supermarkten en is een erg makkelijke rijstsoort voor in de rijstkoker.

Bomba rijst

Bomba rijst is een kortkorrelige witte rijstsoort die vooral gebruikt wordt in de Spaanse keuken. Het wordt namelijk ook wel dé Paella rijst genoemd! Door de bereidingswijze van paella is deze rijstsoort niet zo geschikt voor in de rijstkoker. Dat komt omdat paella vereist dat de onderste laag van de rijst een beetje aanbakt aan de bodem en verdeeld wordt over een groot oppervlak (daarom is een paellapan ook zo laag en met een grote diameter). Een rijstkoker heeft vaak een kleine diameter en is hoog. Hierdoor kookt de bovenste laag niet goed genoeg. Is de knapperige bodem geen vereiste voor jou, dan kun je het natuurlijk wel een keer proberen!

Jasmijn rijst

Jasmijn rijst lijkt sterk op basmati rijst en is ook een witte, geurige, langkorrelige rijstsoort. Er is wel wat meer zetmeel aanwezig waardoor de rijstkorrels makkelijker aan elkaar blijven plakken. De smaak is iets nootachtiger en aromatischer dan basmati. De korrel is ook wat korter. 

Dit is eigenlijk de beste rijstsoort om nasi te maken. Hierbij is het belangrijk dat je de rijst een dag van te voren kookt (natuurlijk in de rijstkoker) en de rijst de dag erna opbakt in een koekenpan. 

Orzo rijst

Orzo rijst is afkomstig uit de Italiaanse keuken. Het is eigenlijk geen rijstsoort maar een pasta! Het ziet er alleen uit als rijst omdat het dezelfde vorm heeft. Orzo rijst heeft echter dezelfde eigenschappen van elke andere pasta.

Je kunt pasta overigens prima koken in een rijstkoker

Pandan rijst

Pandanrijst is exact hetzelfde als Jamine rijst. Het is dus eigenlijk geen aparte rijstsoort. De naam wordt ontleent aan het blad pandan dat toegevoegd wordt aan de rijst en daarom zo’n geurige smaak krijgt. 

Sterker nog; in Nederland wordt het woord Pandanrijst vaker gebruikt dan Jasmijn rijst.

Pokébowl rijst

Pokébowl rijst is eigenlijk niets anders dan sushirijst. Persoonlijk vinden wij sushirijst niet echt smaakvol en vervangen het regelmatig met pandan- of jasmijn rijst.

De beste rijstkoker in 2023

Wij hebben 100en verschillende rijstkokers bekeken en de reviews gelezen. Dit zijn de meest populaire en goed beoordeelde rijstkokers in elke categorie. 

Sticky rijst

Sticky rijst wordt in de Aziatische keuken veel gebruikt om nagerechten te maken. Het is namelijk een vrij zoete rijst en bevat veel zetmeel. 

Het heeft daarom de eigenschappen van Sushirijst en Arborio rijst. Kun je dus geen sticky rijst vinden? Dan zijn deze twee rijstsoorten een prima alternatief.

Sushi rijst

Sushirijst is een kortkorrelige witte Japanse rijstsoort. De korrels van sushirijst blijven goed aan elkaar plakken en bevat daarom veel zetmeel. Hierdoor komen de eigenschappen sterk overeen met jasmijn rijst maar aromatische smaak van jasmijn ontbreekt. Daarom wordt bij sushirijst vaak suiker, zout en azijn toegevoegd om het wat op smaak te brengen. 

Sushirijst is erg geschikt voor in de rijstkoker. Sterker nog; de betere rijstkokers hebben ook een aparte sushirijst-optie. 

Toverrijst

Toverrijst is eigenlijk geen rijstsoort. Het is een merknaam van Lassie. Toverrijst is sterk vergelijkbaar met basmati rijst maar heeft een neutralere smaak. Toverrijst is erg geschikt voor in de rijstkoker omdat het een ‘makkelijke’ rijstsoort is. 

Toverrijst met extra vezels bevat extra vliesjes die gemalen zijn zodat het niet te veel opvalt (en smaakt). Een makkelijke manier om extra vezels toe te voegen aan het gerecht zonder dat je dit proeft. 

Zilvervliesrijst rijst

Zilvervliesrijst wordt tegenwoordig ook wel bruine rijst of volkoren rijst genoemd. Het smaakverschil is vergelijkbaar tussen wit- en volkorenbrood. Bij witte rijstsoorten wordt het vliesje om de rijstkoker verwijderd waardoor het een zachtere smaak krijgt. Bij zilvervliesrijst wordt dit vliesje juist niet verwijderd en hierin schuilt het (gezondheids)voordeel. In dit vliesje zitten namelijk veel goede voedingsstoffen, vitaminen en vezels. 

De meeste zilvervliesrijstsoorten zijn hierdoor wat ‘stugger’ en moeten daardoor langer gekookt worden. Gebruik je zilvervliesrijst in een rijstkoker, dan moet je er wat meer water bij doen (zodat het kookproces langer duurt). 

Wilde rijst

Wilde rijst is eigenlijk geen rijst. Het zijn eigenlijk de zaadjes van een bepaalde grassoort. Waarom noemt men het dan rijst? Omdat het dezelfde textuur heeft en hetzelfde oogt (behalve de kleur want die is zwart). 

Het koken van wilde rijst is overigens exact hetzelfde en daarom vind je wilde rijst regelmatig in een mix met andere rijstsoorten. Het heeft een aardachtige smaak en is lekker als je een keer wat anders wil. Vooral in een mix met andere rijstsoorten is het erg lekker. 

De beste rijstkoker in 2023

Wij hebben 100en verschillende rijstkokers bekeken en de reviews gelezen. Dit zijn de meest populaire en goed beoordeelde rijstkokers in elke categorie. 

Tefal RK1038 rijstkoker

Instapmodel en geschikt voor groot gezin (1,8L). Beschikt over een verhoging voor een stoommandje.

Yum Asia Panda mini-rijstkoker

Mid-range voor een klein gezin (0,63L). Bevat verschillende standen voor verschillende rijstsoorten.

Yum Asia Sakura rijstkoker

Yum Asia Sakura rijstkoker

Mid-range voor een groot gezin (1,5L). Voor verschillende rijstsoorten en opties voor soep, cake, yoghurt en havermoutpap.

Yum Asia Kumo YumCarb rijstkoker

Mid-range voor een middelgroot gezin (1L). Voor verschillende rijstsoorten en extra opties. En maakt rijst koolhydraatarmer!

Wat vond je van deze post?
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]
3 Comments

Comments are closed.