Je hebt te veel rijst gekookt en wilt het bewaren voor een volgende maaltijd. Of je bent toch net iets te vroeg geweest en wil het nog een uurtje warmhouden. Maar hoe houd je de rijst warm zodat je er later van kunt genieten? Gelukkig zijn er verschillende manieren om rijst op te warmen en warm te houden. In dit artikel laten we je vijf praktische manieren zien om je rijst warm te houden, inclusief het opwarmen in de magnetron en roerbakken.

rijst warm houden

Belangrijke punten om te onthouden

 • Rijst opwarmen in de magnetron is snel en gemakkelijk. Verwarm het gedurende één minuut op de hoogste stand en roer het goed door.
 • Roerbakken in een pan of wok is een andere eenvoudige manier om rijst op te warmen. Voeg olie toe, bak de rijst en voeg eventueel extra ingrediënten toe.
 • Rijst stomen is een alternatieve methode om rijst op te warmen. Gebruik een stoommandje of een zeef boven kokend water en stoom de rijst enkele minuten.
 • Bevroren rijst kan worden ontdooid en opgewarmd volgens een van de eerder genoemde methoden.
 • Let op bij het bewaren van rijst om voedselvergiftiging te voorkomen. Koel rijst snel af en bewaar het niet langer dan 1 á 2 dagen in de koelkast.

Rijst opwarmen in de magnetron

Als je snel je rijst warm wilt hebben, is de magnetron een handige optie. Volg deze eenvoudige stappen om je rijst snel en gemakkelijk in de magnetron op te warmen:

 1. Neem een magnetronbestendig bakje en doe de gekookte rijst erin.
 2. Voeg eventueel een beetje vocht toe om uitdroging te voorkomen.
 3. Plaats de deksel op het bakje of gebruik wat plastic folie. 
 4. Verwarm het bakje één minuut op de hoogste stand van de magnetron.
 5. Haal het bakje uit de magnetron en roer de rijst goed door.
 6. Verwarm het bakje opnieuw gedurende één minuut of totdat de rijst de gewenste temperatuur heeft bereikt.
 7. Roer de rijst nogmaals goed door en herhaal indien nodig.

Met deze methode kun je je rijst snel opwarmen en genieten van een heerlijke maaltijd.

Rijst opwarmen in de magnetron

Let op dat je voorzichtig bent bij het uitnemen van het bakje, omdat het heet kan zijn. Laat het even afkoelen voordat je de rijst serveert. Nu je weet hoe je rijst kunt opwarmen in de magnetron, ben je klaar om van een warme rijstmaaltijd te genieten, zelfs als je weinig tijd hebt!

Rijst opwarmen in de pan

Een andere gemakkelijke manier om rijst op te warmen is door het te roerbakken in een pan of wok. Verhit wat olie in de pan, voeg de koude rijst toe en roerbak het gedurende enkele minuten. Voor een krokant korstje kun je de rijst iets langer bakken. Je kunt ook extra ingrediënten zoals groenten, vlees, eieren en kruiden toevoegen om er een complete maaltijd van te maken. Met deze methode heb je snel warme en smakelijke gebakken rijst.

Rijst opwarmen door te stomen

Een alternatieve methode om rijst op te warmen is door het te stomen. Gebruik een stoommandje of een zeef boven kokend water. Haal de korrels van de rijst goed los op met een beetje water, zodat er geen klonten zijn en verdeel de rijst gelijkmatig over het mandje of de zeef. Stoom de rijst gedurende 2 tot 5 minuten, afhankelijk van de hoeveelheid. Je kunt de rijst op smaak brengen met kruiden of een klontje boter voor extra smaak.

Rijst opwarmen in een rijstkoker

De beste manier om rijst op te warmen én om rijst warm te houden is met een rijstkoker. Elke rijstkoker heeft een warmhoudfunctie (niet alleen de beste rijstkokers). Zodra een rijstkoker klaar is met koken, schakelt het automatisch over op de warmhoudstand. Er zijn zelfs rijstkokers waarin je de rijst 24 uur lang warm kan houden. De rijst zal dan niet verder garen en de binnenpan van de rijstkoker heeft een goede isolerende werking. 

Rijst warmhouden met aluminiumfolie

Als de tijd kort is, kun je rijst ook warm houden in een schaal. Je kunt deze schaal dan afdekken met aluminiumfolie. Zo blijft de rijst nog 10 minuten tot een kwartier lekker warm. Is het dan alsnog te koud? Dan kun je de rijst opnieuw in de magnetron stoppen. Verwijder dan wel de aluminiumfolie. 

Bevroren rijst opwarmen

Als je rijst langer wilt bewaren, kun je ervoor kiezen om het in te vriezen. Maar hoe kun je bevroren rijst het beste opwarmen? Hier zijn een paar handige tips:

Rijst ontdooien

Voordat je bevroren rijst kunt opwarmen, moet je het eerst ontdooien. Dit kun je op twee manieren doen:

 1. In de koelkast: Haal de bevroren rijst uit de vriezer en plaats het in een afgedekt bakje in de koelkast. Laat het daar gedurende enkele uren of een nacht ontdooien.
 2. Op het aanrecht: Haal de bevroren rijst uit de vriezer en laat het enkele uren op het aanrecht ontdooien. Zorg ervoor dat de rijst goed is afgedekt.

Rijst opwarmen

Nadat de bevroren rijst is ontdooid, kun je het opwarmen volgens een van de volgende methoden:

 1. In de magnetron: Plaats de ontdooide rijst in een magnetronbestendig bakje. Voeg indien nodig een beetje water toe om uitdroging te voorkomen. Verwarm de rijst op de hoogste stand gedurende 1-2 minuten of totdat het de gewenste temperatuur heeft bereikt.
 2. In de pan: Verhit een beetje olie in een pan en voeg de ontdooide rijst toe. Bak de rijst op middelhoog vuur, al roerend, totdat het volledig is opgewarmd.
 3. Door te stomen: Plaats de ontdooide rijst in een stoommandje of zeef. Stoom de rijst gedurende enkele minuten boven kokend water totdat het warm is.

Onthoud dat het belangrijk is om de rijst grondig op te warmen om eventuele bacteriën te doden. Zorg er ook voor dat de rijst volledig is opgewarmd voordat je het serveert. 

bevroren rijst opwarmen

Let op bij het bewaren van rijst

Bij het bewaren van rijst is het belangrijk om voorzichtig te zijn om voedselvergiftiging te voorkomen. Rijst kan namelijk besmet zijn met de bacterie Bacillus cereus, die voedselvergiftiging kan veroorzaken. Om dit te voorkomen, zijn er een paar belangrijke punten waar je op moet letten. Deze bacterie kan al actief worden na het koken van de rijst. Als je de rijst uren warm houden wilt, moet je hier zeker rekening mee houden! Onze voorkeur gaat daarom uit naar warmhouden in een rijstkoker aangezien dat een afgesloten omgeving is.

Zorg voor een snelle afkoeling van de rijst

Na het koken van de rijst is het belangrijk om de rijst snel af te koelen. Hiermee voorkom je dat de bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen. Zet de rijst meteen na het koken in een ondiepe schaal en verdeel het in dunne laagjes, zodat het snel kan afkoelen.

Bewaar rijst niet te lang in de koelkast

Rijst kan snel bederven, zelfs in de koelkast. Bewaar gekookte rijst daarom niet langer dan 1 á 2 dagen in de koelkast. Als je rijst wilt bewaren voor een langere tijd, kun je het beter invriezen.

Verhit de rijst grondig voor consumptie

Als je gekookte rijst wilt eten, is het belangrijk om het grondig te verhitten voordat je het consumeert. Verhitting doodt eventuele bacteriën en vermindert het risico op voedselvergiftiging. Zorg ervoor dat de rijst door en door heet is voordat je het serveert.

Vermijd het heropwarmen van rijst

Heropwarmen van rijst kan het risico op voedselvergiftiging vergroten. Bacteriën, zoals Bacillus cereus, kunnen zich blijven ontwikkelen als de rijst herhaaldelijk wordt opgewarmd. Verhit de rijst dus slechts één keer.

Met deze eenvoudige voorzorgsmaatregelen kun je veilig rijst bewaren en voedselvergiftiging voorkomen. Geniet van je maaltijd, maar wees altijd bewust van de juiste manieren om rijst veilig te koelen en bewaren.

Rijst invriezen

Als je de gekookte rijst langer wilt bewaren, kun je het ook invriezen. Zorg ervoor dat de rijst snel afkoelt en plaats het in een luchtdichte zak of bak. Vries de rijst in bij een temperatuur van -18 graden Celsius. Op deze manier blijft de rijst tot 3 maanden houdbaar. Vergeet niet om de rijst goed te ontdooien voordat je het opwarmt.

Conclusie

Het warm houden, opwarmen en bewaren van rijst kan op verschillende praktische manieren. Of je nu kiest voor het opwarmen in de magnetron, het roerbakken in de pan of het stomen, er zijn genoeg opties om je rijst warm en smakelijk te houden. Daarnaast is het ook mogelijk om bevroren rijst op te warmen door het eerst te laten ontdooien.

Het is echter van groot belang om bij het bewaren van rijst op te letten voor voedselvergiftiging. De bacterie Bacillus cereus kan voorkomen in rijst en kan voedselvergiftiging veroorzaken. Zorg er daarom voor dat je gekookte rijst snel afkoelt tot 4 graden Celsius en bewaar het niet langer dan 1 á 2 dagen in de koelkast. Verhit rijst grondig voordat je het consumeert om bacteriën te doden. Dit geldt ook voor het bewaren en opwarmen van pastagerechten.

De beste manier om rijst warm te houden of rijst op te warmen is met een rijstkoker. Het is niet alleen gebruiksvriendelijk maar voorkomt ook dat de bacterie Bacillus Cereus kan verspreiden. 

Met deze praktische manieren en tips kun je altijd genieten van heerlijke en warme rijstmaaltijden. Zorg ervoor dat je rijst op de juiste manier warm houdt, opwarmt en bewaart, en je zult keer op keer van perfect bereide rijst kunnen genieten.

Wat vond je van deze post?
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]