De beste stoomkokers in 2024

Een stoomkoker (ook wel steamer genoemd) is een elektrisch keukenapparaat waarmee je maaltijden kunt stomen. Meestal is een stoomkoker gericht op het stomen van groente, vlees, vis en kip en regelmatig kun je ook zoiets als rijst of eieren stomen. Het kan hierbij bijvoorbeeld ook jouw rijstkoker vervangen! In deze koopgids bespreken we een aantal belangrijke punten van een stoomkoker en wat de beste stoomkokers zijn.

Waarom wij deze stoomkokers aanraden?

Dat is eigenlijk heel simpel want deze stoomkokers

Wij hebben de meeste stoomkokers zelf getest en die ervaring nemen wij mee in de beoordeling, zodat jij een goede keuze kunt maken welke stoomkoker voor jou de beste stoomkoker is.

De beste stoomkoker overzicht

We hebben een aantal stoomkokers getest en beoordeeld. We hebben de beste stoomkokers geselecteerd zodat jij dat niet meer hoeft te doen. Hieronder vind je een overzicht en daarna een omschrijving.

De beste algemeen keuze
De beste goedkope keuze

Een stoomkoker moet stomen, that’s it. De Russell Hobbs Stoomkoker doet wat het moet doen en doet het goed. Er is in deze stoomkoker meer dan genoeg ruimte voor een groot gezin, namelijk 9 liter verdeeld over 3 lagen. De verschillende lagen zorgen er ook voor dat je voedsel kan scheiden zoals aardappelen/rijst, groenten, en vis/kip. 

De stoomkoker van Russel Hobbs kun je makkelijk schoonmaken en de onderdelen kunnen in de vaatwasser. Wij hebben deze stoomkoker helaas niet lang genoeg gebruikt om te kijken of er kalkaanslag kan ontstaan. Sommige reviews geven aan dat dit wel voorkomt. 

Aan de zijkant van deze stoomkoker zit een inkeping zodat je altijd wat water kan toevoegen zonder de klep te openen. Zo verstoor je het stoomproces niet! 

Deze stoomkoker is zeer vriendelijk geprijsd en is daarom ook onze beste stoomkoker voor een klein budget. 

Kwaliteit van de maaltijd
4.3/5
Gebruiksgemak
4/5

De beste keuze voor baby’s

Vitaminen en mineralen worden goed bewaard in het stoomproces. Daarom maken veel jonge gezinnen gebruik van een stoomkoker voor de bereiding van babyvoeding. Je kunt daarvoor natuurlijk elke stomer gebruiken maar wij vonden de Nutribaby 6 in 1 van Babymoov extra bijzonder omdat het een compleet keukenapparaat is voor het bereiden van babyvoeding. Deze stoomkoker van Babymoov is erg veelzijdig met de volgende functies:

 • Verwarmen en steriliseren van zuigflessen
 • Stomen
 • Koken
 • Ontdooien
 • Blenden

Wij hebben deze stoomkoker niet zelf getest maar de reviews op Amazon zijn lovend (met 4,5 van de 5 sterren). 

Het display is duidelijk en goed te begrijpen. Deze stoomkoker is (ondanks de extra blender) niet groot omdat de porties voor een baby uiteraard maar klein zijn.

De meest luxueuze keuze

Een luxe stoomkoker is in principe niet nodig omdat ook een goedkope stoomkoker goed genoeg kan stomen. Toch willen wij de Steba DG 2 stoomkoker eruit lichten omdat deze 2 handige functies heeft. De eerste handige functie is een indicator op het display hoeveel water er nog inzit. De tweede functie is dat je voor elke laag een aparte temperatuur kan instellen. Bovendien zit er een aparte tray bij waarmee je makkelijker eieren kan koken met stoom.

Wil je dus graag tot in perfectie kunnen stomen? Dan is deze stoomkoker wellicht iets voor jou!

Kwaliteit van de maaltijd
4.5/5
Gebruiksgemak
4.3/5

De mooiste keuze

De kleinste keuze

Een stoomkoker is meestal niet een keukenapparaat dat een schoonheidsprijs wint. We zijn daarom op zoek gegaan naar een stoomkoker die wel elegant is! We vonden (en testten) de WMF Kitchenminis stoomkoker en waren erg tevreden met het resultaat. Daar staat wel tegenover dat deze stoomkoker niet goedkoop is. 

Een ander voordeel van de WMF stoomkoker is dat je de 2 lagen apart kan instellen zodat het eten tegelijkertijd klaar is. Ook kun je het waterreservoir gemakkelijk navullen en geeft het display aan wanneer dat moet gebeuren. 

Wij vonden de WMF Kitchminis stoomkoker erg goed werken en het was prettig in gebruik. De maaltijden zijn heerlijk en het display werkt erg goed. Er zitten veel nuttige accessoires bij zoals een scheidingswand, die je allemaal kan opbergen in de stoomkoker. 

Naast het design valt ook op dat deze stoomkoker vrij klein in. Als de (opberg)ruimte in de keuken beperkt is óf ben je maar met 2 personen, dan kan deze stoomkoker van WMF een goede keuze zijn.

Kwaliteit van de maaltijd
5/5
Gebruiksgemak
4.5/5

De stoomkoker koopgids

Waar moet je op letten bij het kopen van een stoomkoker?

Eerlijk gezegd; een stoomkoker is niet voor iedereen de beste optie (en dat is niet erg!). Het is daarom goed dat je op bepaalde punten let voordat je een stoomkoker koopt, zoals:

 • Gebruik
 • Opbergruimte
 • Meerdere lagen (bakken)
 • Gezondheid
 • Luxe of budget
 • Schoonmaken

Gebruik

Een stoomkoker is pas een nuttig keukenapparaat als je er vaak gebruik van maakt. Er zijn namelijk simpele en kleinere alternatieven waarmee je hetzelfde resultaat bereikt (daarover later meer). Stoom je ongeveer 2 tot 3 keer per week? Dan ervaren wij een stoomkoker als erg nuttig. 

 

Opbergruimte

De meeste stoomkokers zijn best groot. Je moet er rekening mee houden dat je voldoende opbergruimte hebt in de keuken of bijvoorbeeld in de garage. 

 

Meerdere lagen

Veel stoomkokers hebben meerdere lagen (meestal op elkaar gestapelde bakken). Dit is vooral handig als je verschillende componenten wil stomen die verschillende stoomtijden hebben. Zo moet rijst bijvoorbeeld langer stomen dan groente of vis en dan is het handig dat je eerst de rijst stoomt en wanneer het tijd is, groente of vis in een aparte laag kan toevoegen. Er zijn ook stoomkokers waarbij je de temperatuur per laag kan instellen. Hierdoor wordt het stoomproces niet verstoord als je de deksel opent om een laag (of ingrediënten) toe te voegen. 

 

Gezondheid

Het stomen van vis, vlees, kip en groente is erg gezond. Dat komt omdat de vitaminen en mineralen optimaal bewaard blijven en bijna niet afbreken in het stoomproces. Een stoomkoker is daarom erg geschikt voor mensen die hun gezondheid een boost willen geven of voor baby’s, peuters en kleuters die sterk profiteren van goed en gezond eten. 

 

Luxe of budget

Ons advies is dat een luxe stoomkoker meestal niet nodig is. Natuurlijk verschilt dit per persoon maar een stoomkoker is een erg eenvoudig keukenapparaat dat het niet veel uitmaakt en de extra functies die je erbij krijgt, meestal niet veel waarde toevoegen voor de prijs. 

 

Schoonmaken

We vinden het nooit leuk maar schoonmaken hoort nou eenmaal bij koken. Ook een stoomkoker moet schoongemaakt worden. Alle stoomkokers in deze koopgids kunnen in de vaatwasser (met uitzondering van de elektrische delen).

Wat vaak voorkomt bij stoomkokers is kalkaanslag. Je kunt dit voorkomen door de stoomkoker goed schoon te houden. Ontstaat er toch kalkaanslag? Dan zijn er speciale schoonmaakmiddelen om de kalkaanslag te verwijderen. Wij raden aan om zelf een spray te maken van water en natuurazijn. Net zo effectief voor een fractie van de prijs!

Veelgestelde vragen multicooker

Waarom moet ik een stoomkoker kopen?

Een stoomkoker is erg geschikt voor het stomen van groenten, vis en kip. Soms is het ook mogelijk om rijst, aardappelen en eieren te stomen. De vitaminen en mineralen blijven goed bewaard door het stoomproces en dat maakt het erg geschikt voor baby’s. 

Men koopt vooral een stoomkoker voor het gemak en als er veel stoommaaltijden bereid worden. Wij adviseren om een stoomkoker alleen te kopen als je zeker 2 tot 3 keer per week eten wilt stomen. Anders zouden wij het niet waard vinden omdat meestal een stoomkoker veel ruimte vereist in de keuken.

Wat zijn alternatieven voor een elektrische stoomkoker?

Een stoomkoker vraagt veel (opberg)ruimte in de keuken en dat is niet altijd handig. Gelukkig zijn er alternatieven voor een stoomkoker. Zo kun je meestal in een rijstkoker of een multicooker ook goed stomen als er een stoommandje wordt meegeleverd. Deze apparaten hebben meestal meer functies en de kwaliteit van het gestoomde eten doet er niet voor onder.

Daarnaast kun je ook een handig stoommandje kopen. Deze plaats je makkelijk in een normale kookpan op het fornuis en vereist vaak maar een fractie van de opbergruimte.

Hoe werkt een stoomkoker?

Een elektrische stoomkoker werkt meestal met verschillende lagen die op elkaar gestapeld zijn. In het onderste gedeelte wordt water toegevoegd. Dit water wordt verwarmd tot het gaat stomen. De stoom stijgt op en komt in de bovenste lagen (bakken) terecht waar het eten vervolgens wordt gestoomd. Door gebruik te maken van een timer, weet je precies wanneer de maaltijd klaar is.

Bij sommige stoomkokers kun je per laag (bak) de temperatuur instellen. Voor de kwaliteit is dit echter niet nodig. Het verkort de stoomtijd maar voor de kwaliteit is het niet noodzakelijk.

Wat zijn de functies op een stoomkoker?

Een stoomkoker is vooral gericht op het stomen van voedsel. Sommige stoomkokers hebben ook een speciale bak om rijst en/of eieren te stomen.

Wil je meer functies zoals bakken, braden, airfryen en grillen? Dan is een multicooker waarschijnlijk een betere keuze.

Heb je nog vragen? Stuur dan een mail naar info@debesterijstkoker.nl