De beste rijstkoker in 2024

Laatste update op 16/07/2024 door Kenneth

Als je op zoek bent naar de beste rijstkoker voor jouw wensen, ontdek je al snel dat er enorm veel keuze is. Op deze pagina vind je de beste rijstkokers voor elke situatie of wens. 

Een rijstkoker is een keukenapparaat gespecialiseerd in het koken van rijst. Rijst wordt bereid volgens de oost-Aziatische methode van stomen. Hierdoor blijven de vitaminen, mineralen en voedingsstoffen optimaal bewaard en is de rijst lekker luchtig en smaakvol.

Waarom wij deze rijstkokers aanraden?

Simpel, want deze rijstkokers

We hebben alle rijstkokers getest en geven elke rijstkoker een aantal sterren (1-5) voor het bereiden van de beste rijst.

De beste rijstkoker

De beste rijstkoker is de Yum Asia Sakura Rijstkoker. Deze rijstkoker maakt dankzij de speciale 7-fasen technologie de lekkerste rijst en de prijs valt in het middensegment. Je krijgt dus premium kwaliteit voor een acceptabele prijs. 

De 7-fasen technologie zorgt ervoor dat de rijst optimaal wordt gekookt, gestoomd en gegaard. De rijst is lekker luchtig en smaakvol. 

De rijstkoker bevat verder nog tal van functionaliteiten om ook andere dingen klaar te maken. Het is dus een goede alleskunner en past perfect bij 90% van mensen die op zoek zijn naar de beste rijstkoker tegen een acceptabele prijs.

Hieronder vind je nog meer informatie.

De beste rijstkoker overzicht

1. Yum Asia Sakura rijstkoker

Yum Asia Sakura rijstkoker

2. Tefal Classic RK1028 rijstkoker

Tefal RK 1028 Rijstkoker

3. Reishunger Digitale rijstkoker (1.5L)

Reishunger Digitale Rijstkoker (1,5L)

4. Russell Hobbs Kleine Rijstkoker (0,4L)

Russell Hobbs Kleine Rijstkoker (0,4L)

5. Yum Asia Panda mini-rijstkoker

Yum Asia Panda Mini rijstkoker White-Grey

6. Tefal RK1038 Classic rijstkoker

Tefal RK1038 Rijstkoker

7. Sistema Microwave rijstkoker

Sistema Magnetron rijstkoker (2,6L)

8. Yum Asia Kumo YumCarb

Yum Asia Kumo YumCarb rijstkoker Dark

Goedkoopste bij:

bol.com

9. Anjielo Smart rijstkoker

Anjielo Smart rijstkoker

Goedkoopste bij:

amazon.nl (€37,99)

10. Lauben Low Sugar Rice Cooker 1500AT Rijstkoker

Lauben Low Sugar Rice Cooker 1500AT Rijstkoker

Bonus: Zojirushi NS-ZCC10

Zojirushi NS-ZCC10

Hieronder lichten we de beste rijstkokers toe en geven aan in welke situaties de rijstkoker het meest geschikt is.

Zo beoordelen wij een rijstkoker

De kwaliteit van de rijst is het belangrijkste punt. De liefde gaat door de maag! Wij testen met 5 verschillende populaire rijstsoorten; basmati, pandan, volkoren (zilvervlies), sushi en witte rijst.

We zetten de kwaliteit van het apparaat af tegen de verkoopprijs. En hoe verhoudt de prijs ten opzichte van de andere apparaten? We kijken ook naar de hoeveelheid (nuttige) opties.

Elke rijstkoker heeft een binnenkom. Bij correct gebruik mag de rijst niet aan de binnenkom vastplakken en de binnenkom moet gemakkelijk schoon te maken zijn. Daarnaast kijken we naar de warmteverdeling.

We testen de knoppen en eventueel het display. Is het goed leesbaar en logisch. We kijken ook naar de plaatsing en lengte van de snoer en of de binnenkom gemakkelijk uit de rijstkoker kan. 

Een rijstkoker moet gemak bieden. Het onderhoud mag daarom niet veel tijd vragen en moet goed genoeg zijn. Wij kijken of de rijstkoker gemakkelijk schoon te maken is. We hebben speciale aandacht voor de binnenkom.

Bijna elke rijstkoker komt met een maatkopje, een handleiding en meestal ook een rijstlepel. Soms zijn er ook nog andere accessoires. We kijken naar de nut en noodzaak van deze accessoires en testen het gebruiksgemak en de gebruiksduur.

Vooral digitale rijstkokers bieden veel extra opties. We nemen de belangrijkste door en testen die met de instructies uit de handleiding. 

De beste rijstkokers beschreven

1. Yum Asia Sakura rijstkoker

Beste algemene keuze
Beste mid-range keuze voor groot gezin
Beste keuze voor sushi

De Sakura rijstkoker van Yum Asia is de beste rijstkoker die vrijwel aan elke wens voldoet. Het is zeker niet de goedkoopste rijstkoker (lees hieronder meer over de beste budget rijstkoker) maar zorgt wel voor de perfecte rijst welke rijstsoort je ook gebruikt. De capaciteit is voldoende voor ongeveer 8 personen (1,5L) en de Sakura rijstkoker beschikt over extra functies voor havermoutpap, soepen, stomen, cake en yoghurt. Erg veelzijdig dus! 

De kooktechnologie is best wel geavenceerd met 7 verschillende kookfasen bij het bereiden van de rijst. Dit zorgt ervoor dat je de meest perfecte rijst krijgt en de warmhoudfunctie zorgt ervoor dat de rijst 24 uur goed blijft. De binnenpot heeft een keramische coating waardoor de rijstkoker langer meegaat en beschermd tegen aanbranden. Naast de gebruikelijke accessoires krijg je er een stoommandje bij.

Dit is veruit de beste rijstkoker voor algemeen gebruik en is verkrijgbaar in wit en zwart (met RVS afwerking).

Kwaliteit van de rijst
5/5
Gebruiksgemak
4/5

Pluspunten:

Minpunten:

2. Tefal Classic RK1028 rijstkoker

Beste budget keuze
Beste budget keuze voor een groot gezin

Ben je op zoek naar de beste rijstkoker met een klein budget? Dan moet je zeker de Tefal RK1028 bekijken. Deze mooie zwarte rijstkoker wordt meestal verkocht voor ongeveer €40,- tot €45,-. Er zijn overigens genoeg rijstkokers te vinden die goedkoper zijn (rond €30,-) maar deze beschadigen snel en de rijst kookt sneller aan op de bodem. 

Deze rijstkoker van Tefal heeft een grote capaciteit (3L) waarin ruimte is voor rijst voor 10+ personen. Het is daarom ook de beste budget rijstkoker voor een groot gezin. De bediening is super simpel en klassiek met een aanknop en warmhoudstand

De Tefal RK1028 oogt als een klassieke rijstkoker en is verkrijgbaar in het zwart. Bovendien krijg je er een gratis stoommandje bij (wat erg goed uitkomt met de grote capaciteit).

Tip: wij hebben een aparte pagina met de beste goedkope rijstkokers. En is voor 10 personen nog niet groot genoeg? Bekijk dan onze pagina met de beste grote rijstkokers.

Kwaliteit van de rijst
3/5
Gebruiksgemak
2/5

Pluspunten:

Minpunten:

3. Reishunger Digitale rijstkoker (1.5L)

Beste prijs-kwaliteitsverhouding

De Reishunger digitale rijstkoker (1,5L) lijkt sterk op de beste algemene keuze; De Yam Asia Sakura (1,5L). Zo zijn er verschillende programma’s voor verschillende rijstsoorten en bevat de Reishunger een 7 fasen technologie waarmee je gegarandeerd perfecte rijst krijgt en kun je ruim 8 porties bereiden. Eén van de verschillen is dat je hiermee ook taart kan bakken en een aparte functie is voor quinoa. Dat maakt de Reishunger Digitale rijstkoker (1,5L) iets veelzijdiger

De prijs is nagenoeg hetzelfde maar je krijgt dus extra functies en dat maakt de Reishunger de beste rijstkoker als we kijken naar prijs-kwaliteitverhouding.

Bovendien is de Reishunger Digitale Rijstkoker (1,5) verkrijgbaar in drie kleuren (zwart, wit en grijs) en krijg je er een gratis stoommandje bij.

Kwaliteit van de rijst
5/5
Gebruiksgemak
4/5

Pluspunten:

Minpunten:

4. Russell Hobbs Kleine Rijstkoker (0,4L)

Beste budget keuze voor klein gezin

Als je bijvoorbeeld maar met 2 personen bent en graag niet te veel geld uit wil geven, dan is de Russell Hobbs Kleine Rijstkoker (0,4L) wellicht iets voor jou. Het grote voordeel is natuurlijk de maat want deze is echt mini met maar 0,4L inhoud! Zo blijft er nog genoeg ruimte over op het aanrecht of in de keukenkasten. Met een prijs van maximaal €30,- ben je niet veel kwijt om goede rijst te bereiden. Er is ruimte voor ongeveer 3 porties en de binnenpan (vaatwasserbestendig) kan verwijderd worden. Dat maakt schoonmaken een stuk makkelijker. De bediening is super simpel met een aan- en uitknop en een warmhoudfunctie. Een nadeel is wel dat de rijst zich hoger opstapelt waardoor de gaarheid niet overal gelijkmatig is. Dit is helaas bij elke kleinere budget rijstkoker.

Tip: wij hebben een aparte pagina met de beste kleine rijstkokers.

Kwaliteit van de rijst
2/5
Gebruiksgemak
3/5

Pluspunten:

Minpunten:

5. Yum Asia Panda mini-rijstkoker

Beste mid-range keuze voor klein gezin

Samen met twee extreem dure rijstkokers, is dit de best beoordeelde rijstkoker op Amazon! En deze is erg geschikt voor 3 porties en bevat dezelfde 7 fasen technologie waardoor je altijd perfecte rijst krijgt. Bovendien bevat de Yum Asia Panda mini-rijstkoker dezelfde technologie (Fuzzy logic) waarmee duurdere rijstkokers van €300+ worden bestuurd. 

De warmhoudfunctie houdt de rijst tot wel 24 uur warm. Met de keramieke binnencoating (BPA-, PTFE- en PFOA-vrij) blijft de binnenpan extra lang goed tegen krassen en beschadigingen. De binnenpan is trouwens makkelijk te verwijderen om af te wassen of om deze in de vaatwasser te plaatsen. 

Bij deze rijstkoker krijg je een gratis stoommandje en is verkrijgbaar in het wit.

Kwaliteit van de rijst
5/5
Gebruiksgemak
4/5

Pluspunten:

Minpunten:

6. Tefal RK1038 Classic rijstkoker

Beste keuze voor zwart model
Beste keuze met stoommandje

De Tefal RK1038 Classic rijstkoker is de beste keuze als je specifiek op zoek bent naar een zwart model of als je veel gebruik wil maken van het stoommandje. Waarom? Omdat het stoommandje boven op de rijstkoker geplaatst wordt in plaats van erin. Hierdoor houd je alle ruimte beschikbaar voor de rijst én kun je tegelijkertijd groente, kip en vis stomen.

Deze rijstkoker met stoommandje is meestal slechts €10,- duurder dan de Tafel RK1028 classic en dat is dus te danken aan dat extra stoommandje. De overige specificaties zijn hetzelfde. Dat betekent dat je een relatief goedkope rijstkoker krijgt, met een grote inhoud (10+ personen) en een degelijke binnenpan. Het enige verschil (en dat is een groot voordeel) is dat de binnenpan wél verwijderbaar is, waardoor schoonmaken (ook in de vaatwasser) een stuk makkelijker is. 

Tip: wij hebben een aparte pagina met de beste rijstkokers met stoommandje.

Kwaliteit van de rijst
3/5
Gebruiksgemak
3/5

Pluspunten:

Minpunten:

7. Sistema Microwave rijstkoker

Beste keuze voor in de magnetron

Is de budget keuze nog niet low-budget genoeg? Of is de ruimte in de keuken te beperkt voor een mooie rijstkoker? Dan kun je ook kijken naar een magnetron rijstkoker. Deze plaats je in de magnetron en de deksel is zo ontworpen dat deze rijstkoker geschikt is voor de magnetron. Ook ideaal voor studenten en ik heb ook lang een magnetron rijstkoker gebruikt.

Deze magnetron rijstkoker van Sistema is ontwikkeld in Nieuw-Zeeland en is BPA-vrij. Bovendien kun je de binnenpot én de deksel makkelijk afwassen en plaatsen in de vaatwasser. 

Bovendien is het ook makkelijk te gebruiken om ander voedsel zoals salades in te bewaren en vereist het maar minimale ruimte in de keukenkasten. En je hoeft je ook geen zorgen te maken om de binnencoating bij een magnetron rijstkoker van Sistema dus je kunt er ook met een gerust hart met een vork in prikken.

Er is uiteraard ook een nadeel (bij alle magnetron rijstkokers) en dat is dat het niet makkelijk is om goede rijst te krijgen. Dat komt omdat elke magnetron anders is en ook nog afhankelijk is van de hoeveelheid water die je erin stopt. Als je eenmaal de juiste hoeveelheden kent, is het echter wel een goede uitkomst en is de rijst nog steeds beter als ouderwets koken.

Tip: wij hebben een aparte pagina met de beste magnetron rijstkokers als je meer keuze wil.

Kwaliteit van de rijst
2/5
Gebruiksgemak
5/5

Pluspunten:

Minpunten:

8. Yum Asia Kumo YumCarb

Beste keuze koolhydraat bewust

Wil jij graag minder koolhydraten eten maar wil wel genieten van heerlijke rijst? Dan zijn er ook verschillende keuzes en daarvan is Yum Asia Kumo YumCarb de beste rijstkoker. Deze rijstkoker bevat namelijk een technologie waardoor de zetmeel voor een deel gescheiden wordt van de rijst. Hierdoor bevat de rijst ongeveer 25% minder koolhydraten! Je kunt in deze rijstkoker natuurlijk ook op normale wijze rijst koken en er zijn opties voor havermoutpap, stomen en langzaam koken. Ook bevat de Yum Asia Kumo YumCarb dezelfde geavanceerde technologie (Fuzzy Logic) waardoor de perfecte rijst makkelijk te bereiden is. Groot gezin? Geen probleem want je kunt rijst bereiden voor 5 personen. Ook bevat deze rijstkoker de optie om verschillende rijstsoorten te koken. 

De rijstkoker is een wat hoger model waardoor de voetafdruk kleiner is dan gebruikelijk. 

De Yum Asia Kumo Yum Carb is verkrijgbaar in een zwart en RVS model. 

Je krijgt er een gratis stoommandje bij (die nodig is om rijst te bereiden met minder koolhydraten). 

Yum Asia Kumo YumCarb

Goedkoopste bij:

bol.com
Kwaliteit van de rijst
5/5
Gebruiksgemak
4/5

Pluspunten:

Minpunten:

9. Anjielo Smart rijstkoker

Mooiste budget keuze

Rijstkokers behalen niet altijd de schoonheidsprijs. Daar probeert de rijstkoker van Anjielo Smart verandering in te brengen! Deze stijlvolle kleine rijstkoker biedt ruimte voor rijst voor 2 personen en biedt ook de optie om soep, havermoutpap, cake en yoghurt te bereiden. 

Bovendien is de Anjielo Smart rijstkoker verkrijgbaar in de kleuren bruin, groen, groot en wit.

Anjielo Smart rijstkoker

Goedkoopste bij:

amazon.nl (€37,99)
Kwaliteit van de rijst
3/5
Gebruiksgemak
4/5

Pluspunten:

Minpunten:

10. Lauben Low Sugar Rice Cooker 1500AT Rijstkoker

Mooiste mid-range keuze

Wil je toch wat meer functies naast het feit dat de rijstkoker er goed uit moet zien? Dan is de Lauben Low Sugar rijstkoker een goede optie. En zoals de naam al zegt, heeft deze rijstkoker ook de functie om de rijst koolhydraatarmer te maken. Tot wel 40%! Dit gaat helaas wel ten koste aan wat smaak. Deze stijlvolle rijstkoker heeft met recht 2 design awards gewonnen en is van Duitse kwaliteit.  Naast alle rijstsoorten kun je ook havermoutpap en soepen bereiden. Er is ruimte voor zo’n 3-4 porties

Je kunt je wellicht afvragen; waarom zou ik de koolhydraat bewuste keuze van Yum Asia nemen als deze 40% minder koolhydraten geeft en die van Yum Asia maar 25% minder? Dat komt omdat Yum Asia een bewezen merk is en over het algemeen betere kwaliteit rijst bereidt. 

Het advies voor deze rijstkoker ligt vooral aan het feit dat deze enorm stijlvol is!

De Lauben Low Sugar rijstkoker is verkrijgbaar in matzwart en wit.

Kwaliteit van de rijst
3/5
Gebruiksgemak
3/5

Pluspunten:

Minpunten:

11. Zojirushi NS-ZCC10

Meest luxueuze keuze

Wil jij absoluut de beste rijst kunnen koken? Zonder enige moeite? En is prijs niet belangrijk? Dan kom je al snel bij het Japanse premium merk van Zojirushi. Dit is de Zojirushi NS-ZCC10 Europees model. Er is geen merk dat de rijst beter bereid dan Zojirushi (alhoewel Yum Asia erg goed in de buurt komt). Met de speciale technologie (Fuzzy logic) weet het apparaat exact wat het moet doen (meer/minder druk, hogere/lagere temperatuur). Daarnaast zijn er wat extra opties zoals havermoutpap maar hier draait het vooral om de perfecte rijst. Je kunt ongeveer voor 4 personen rijst bereiden. De handvaten op de binnenpot blijven koel waardoor je met je handen de binnenpot kan verwijderen uit het apparaat en de stekker snoer zit in de rijstkoker verwerkt (super handig!).

Tip: wij hebben een aparte pagina met Japanse rijstkokers met veel verschillende Zojirushi rijstkokers

Zojirushi NS-ZCC10
Kwaliteit van de rijst
5/5
Gebruiksgemak
5/5

Pluspunten:

Minpunten:

Waar moet je op letten als je een rijstkoker wil kopen?

Als je een rijstkoker wil kopen, moet je op de volgende punten letten:

 • Prijsklassen
 • Binnenpan
 • Inhoud
 • Warmhoudfunctie
 • Timer
 • Schoonmaken
 • Programma’s en functies
 • Accessoires
 • Goedkoop = duurkoop

Er is enorm veel keuze als je op zoek bent naar jouw beste rijstkoker. Waar moet je op letten bij het kopen van een rijstkoker? Volgens ons moet je op de volgende punten letten:

Prijsklassen

Bij alles wat je koopt, heb je een goedkope en dure optie. Bij rijstkokers is dat niet anders. Ik deel de rijstkokers daarom in met (low) budget, mid-range en high-range (premium). Heel eerlijk; de high-range heb je niet echt nodig. Ook niet voor zoiets als sushi. Deze rijstkoker koopgids bevat daarom vooral aanbevelingen die voor 99% van de gebruikers van toepassing is. 

Binnenpan

Een veelgehoorde klacht is dat de binnenpan beschadigt bij veelvuldig gebruik. Gebruik daarom altijd een plastic of rubberen lepel. Daarom is er altijd een plastic lepel meegeleverd. Een vork of ander hard metaal, kan de coating beschadigen. Over het algemeen zijn er twee coatings verkrijgbaar. Rijstkokers met een teflonlaag en rijstkokers met een keramische laag. De laatste optie is duurzamer en gaat langer mee.

Nog een tip: laat de binnenpan rustig afkoelen voordat je de binnenpan met koud water afspoelt anders kan de binnenpan krom trekken. 

Inhoud

Je hebt kleine rijstkokers voor bijvoorbeeld 2 personen en je hebt grote rijstkokers voor 10+ personen. Het is belangrijk dat je weet voor hoeveel personen je meestal rijst moet koken. En als je een keer een feestje geeft (en veel rijst nodig hebt) kook dan wat extra rijst op het fornuis. Daarmee bespaar je de moeite om een te grote rijstkoker te kopen voor die ene keer in het jaar dat je een grotere inhoud nodig hebt. Bovendien bespaar je ook ruimte in de keuken want hoe kleiner de inhoud van de rijstkoker, hoe kleiner de rijstkoker is.

Warmhoudfunctie

De meeste rijstkokers bieden een warmhoudfunctie. Sommige rijstkokers zelfs tot 24 uur lang! Zo’n lange termijn is meestal alleen nodig bij gezinnen die ook in de ochtend of in de middag rijst eten.

Timer

In het mid-range segment hebben veel rijstkokers een timer. Dat betekent dat vanaf een display direct duidelijk is hoe lang je nog moet wachten. De budget rijstkokers hebben dat meestal niet en dan moet je wachten tot je ‘een klik’ hoort (en daarna moet je nog 10 minuten wachten tot de rijst gaar is). 

Schoonmaken

Niet de leukste hobby voor de meeste mensen maar ook een rijstkoker moet je schoonmaken na gebruik. Het is daarom erg handig als de binnenpan uit de rijstkoker kan en dat je deze makkelijk in de vaatwasser schoon kan maken. Let hierbij wel op; vaatwasser is slecht voor alle servies en apparatuur. De voorkeur gaat altijd uit naar zelf afwassen zodat de binnenpan langer mee gaat. 

Programma’s en functies

Rijstkokers in het mid-range segment hebben verschillende programma’s om verschillende rijstsoorten te koken en kunnen daarnaast vaak ook ander voedsel koken zoals soepen en havermoutpap. Als je deze functies niet nodig hebt (en eigenlijk bijna altijd dezelfde rijst kookt) is een budget rijstkoker meestal voldoende.

Accessoires

Elke rijstkoker in deze lijst, beschikt over een lepel en rijst cup waarmee je de hoeveelheid rijst en water af kan meten. Sommige rijstkokers bevatten ook een stoommandje waarmee je makkelijk groenten, vis en kip kan stomen. Is dat handig? Ja, omdat het meestal niet extra opbergruimte vraagt en toch meer opties geeft om makkelijk en snel in één apparaat een complete maaltijd te serveren. 

Goedkoop = duurkoop

Natuurlijk wil niet iedereen een flink bedrag betalen voor een rijstkoker maar wij zouden je adviseren om dat toch te doen. Een goede mid-range rijstkoker gaat bij goed gebruik een hele leven mee terwijl een budget rijstkoker soms na een jaar al kapot is. En toevallig net buiten de garantie termijn!

Wat kun je met een rijstkoker?

Je zou denken dat je deze vraag heel simpel kan beantwoorden met; rijst koken. Maar je kunt meestal veel meer dan alleen rijst koken. Meestal kun je ook groente en vis/kip stomen, pasta/noedels koken, havermoutpap maken, cake bakken en soms ook verse yoghurt bereiden. En naast ‘normale’ rijst kun je ook enorm veel variëren door bijvoorbeeld nasi kuning, nasi goreng en nasi uduk te bereiden. 

Wil je meer functies? Dan kun je ook eens kijken naar:

De werking van een rijstkoker

Laten we eerst bekijken hoe de meeste Nederlanders rijst koken. We gooien wat rijst in de pan, gieten hier kokend water wij en laten de rijst koken. Vervolgens gieten we die af. De lekkerste rijst krijg je echter door de rijst kort te koken en daarna te stomen. Dat is hoe rijst wordt bereid in oost-Azië. 

In een rijstkoker giet je exact de hoeveelheid water om de rijst te bereiden. Hierdoor wordt het gestoomd in plaats van gekookt. Na bereiding moet de rijst nog ongeveer 10 minuten nagaren. Hierna heb je de perfecte rijst!

De beste rijstkokers bieden meestal een programma per rijstsoort zodat je de beste rijst krijgt. Dit biedt vooral meer gemak en is de kans het grootst op mooie en heerlijke rijst.

Zo gebruik je een rijstkoker

Alhoewel alle rijstkokers net wat anders werken, kun je meestal de volgende stappen volgen:

 1. Was de rijst grondig, dit kan meestal met de bijgeleverde binnenkom.
 2. Voeg koud of lauw water toe aan de rijstkoker. Dit is meestal in een verhouding van 2 op 1 (2 kopjes water voor 1 kopje rijst) of tot het water net één vingerkootje boven de rijst komt. Soms geeft de handleiding een alternatieve verhouding.
 3. Sluit de deksel goed en steek de stekker in het stopcontact.
 4. Zet de analoge rijstkoker aan. Heb je een digitale rijstkoker; kies het juiste programma en druk op start.
 5. De rijst zal nu gekookt worden. Rustig afwachten of ga al aan de slag met de rest van de maaltijd!
 6. Nadat de rijst klaar is, schakelt de rijstkoker over op een warmhoudstand. 
 7. Schep een keer de rijst door en schep de rijst op, zodra de rest van het gerecht ook klaar is.
 8. Eet smakelijk!

Redenen om een rijstkoker te kopen

Een rijstkoker biedt veel voordelen, zoals:

 • De rijst wordt perfect gekookt en is lekker dan normaal koken
 • De rijst blijft na bereiding warm zodat je het niet hoeft te timen
 • Je hoeft de rijst tijdens het koken niet in de gaten te houden
 • Het is veiliger want afgieten is niet nodig
 • Het water kookt nooit over. Geen vies aanrecht dus!

Een rijstkoker is super makkelijk in gebruik en je gaat er niet snel spijt van krijgen. Als je twee of meer keren per week rijst kookt, is het zeker waard om een rijstkoker aan te schaffen.

Redenen om géén rijstkoker te kopen

Het enige nadeel is dat een rijstkoker ruimte in beslag neemt in de keuken(kast). Zorg dus dat je vooraf kijkt of je wel (opberg)ruimte hebt.

Hoe lang duurt rijst koken in een rijstkoker?

Dat is erg verschillend per type rijst. Bij een witte rijstkorrel ontbreekt de omhulsel waardoor dit sneller kookt/stoomt (ongeveer 30 minuten totaal). Bij een bruine rijstkorrel (zoals zilvervliesrijst) duurt dit meestal wat langer (40 tot 50 minuten). De exacte tijd ligt ook aan de vraag of de rijstkoker een losse deksel heeft of een volledig afgesloten klep (waardoor de druk beter te regelen is). Eén ding is zeker, goed eten heeft tijd nodig dus het zal wel langer duren dan ouderwets rijst in ruim water koken.

De rijstkoker alternatieven

Een rijstkoker koop je voornamelijk om rijst te koken. Natuurlijk kan dit ook met andere keukenapparaten. Het beste alternatief op een rijstkoker is een multicooker. Deze kan ook goed rijst koken maar niet zo goed als een rijstkoker. Een multicooker is namelijk erg geschikt voor veel verschillende toepassingen. Hoe meer toepassingen een apparaat vaak heeft, hoe minder perfect het apparaat vaak één specifieke toepassing kan uitvoeren.

Andere apparaten die ook rijst kunnen koken zijn slowcookers en stoomkokers.

Wat is het verschil tussen een rijstkoker en een multicooker?

Het verschil tussen een rijstkoker en een multicooker is dat een multicooker meer verschillende functies heeft waardoor je meer verschillende mogelijkheden hebt. Het nadeel van veel ‘alles-in-één’ apparaten is dat het niet écht goed is in één ding en dat heb je ook met een multicooker. Wil je alleen rijst koken? Dan is een rijstkoker een betere keuze. Wil je graag meer functies beschikken? Kijk dan eens naar een multicooker

Handige accessoires bij een rijstkoker

Een rijstkoker is out-of-the-box al erg compleet. Toch zijn er een aantal handige accessoires die kunnen helpen:

 • Waskom. EEen waskom is een soort kom en vergiet in één en erg handig om de rijst te wassen. Je hebt speciale waskommen maar dat is niet noodzakelijk. Als alternatief kun je ook de rijst wassen met de binnenkom of in een vergiet.
 • Rijstlepel. Een rijstlepel is handig om de rijst op te scheppen. Ze zijn vaak gemaakt van kunststof zodat ze de binnenkom niet kunnen beschadigen. Daarnaast bevatten ze vaak ribbeltjes op de lepel zodat de rijst goed blijft hangen aan de lepel.
 • Sushi accessoires. Ga je speciaal voor sushi? Gebruik dan een houten kom om de rijst in te laten rusten, een waaier om de rijst af te laten koelen en een houten lepel om de rijst om te scheppen.
 • Stoommandje. Soms is er naast de rijst, ook nog ruimte om andere ingrediënten te stomen. Die kun je dan gemakkelijk in het stoommandje leggen.
 • Maatbeker. In de rijstwereld wordt niet altijd gesproken van een aantal gram of mililiters maar spreken ze van kopjes. Bijvoorbeeld 1 kopje rijst met 2 kopjes water. Een maatbeker kan dan erg handig zijn!
 • Kookboek. Er zijn speciale kookboeken zodat je zoveel meer kan maken dan alleen rijst met je rijstkoker! Je vindt hier een overzicht van de beste. 
 • Rijst opslag. Als je gaat verdiepen in rijst, kom je erachter dat je veel verschillende rijstsoorten hebt. Misschien wil je deze rijstsoorten wel allemaal netjes bewaren in mooie transparaten containers! 

 

Conclusie: wat is de beste rijstkoker?

De beste rijstkoker vinden wij de Yum Asia Sakura rijstkoker. Deze is zo goed omdat hier de beste rijst uit komt uit onze test. De rijstkoker is groot genoeg voor een heel gezin en heeft veel extra functies. Heb je een kleiner budget? Dan vinden wij de Tefal Classic RK1028 rijstkoker een zeer goed alternatief.

De beste rijstkoker is de rijstkoker die bij jouw wensen en eisen past. 

Heb je nog vragen? Stuur dan een mail naar info@debesterijstkoker.nl

Wat vond je van deze post?
[Totaal: 3 Gemiddeld: 5]

Over de auteur

De Beste Rijstkoker is al ruim 10 jaar dé specialist op het gebied van rijstkokers, multicookers, slowcookers en stoomkokers. Met die ervaring geven wij je graag deskundig advies over de beste producten voor in jouw keuken! Hier vind je meer informatie.