De beste Japanse rijstkokers

Er zijn heel veel rijstkokers verkrijgbaar. Maar als iedereen denkt aan heerlijke rijst, dan denken ze aan Japan en dat is niet zo gek. Japanse rijstkokers behoren tot de beste rijstkokers van de wereld. In Japan eten ze dagelijks rijst en meestal meerdere keren per dag. Oké, Japanners eten natuurlijk ook veel noedels (die je net als pasta ook in een rijstkoker kunt koken), maar rijst is en blijft op nummer 1. Een Japanse rijstkoker is vaak vrij duur dus je wil zeker zijn van je aankoop.

Niet helemaal zeker of je een Japanse rijstkoker wil kopen? Bekijk dan onze beste rijstkokers. Hier vind je ook een uitgebreide koopgids als je meer wil weten over rijstkokers.

Waarom wij deze Japanse rijstkokers aanraden?

Simpel, want deze rijstkokers

Wij hebben de Japanse rijstkokers persoonlijk getest en die ervaring nemen wij mee in de beoordeling.

De Japanse rijstkoker koopgids

Japanse producten staan bekend om goede, degelijke kwaliteit voor een acceptabele prijs. Dat is niet anders met een Japanse rijstkoker. Omdat Japanners van tech houden én rijst koken tot in de puntjes beheren, hebben veel Japanse rijstkokers extra functies om uitstekende rijst te bereiden. 

Meestal komt dit door gebruik te maken van de 7 fasen technologie (Fuzzy Logic). Met behulp van een sensor wordt de rijst in de gaten gehouden en wordt bepaald hoe hard het water moet koken en stomen. Ook wordt met behulp van deze geavanceerde technologie bepaald hoeveel stoom uit de rijstkoker mag ontsnappen. 

Daarnaast hebben de betere Japanse rijstkokers hitte elementen aan verschillende kanten. Normaal gesproken zit er alleen een hitte element onder de bodem van de binnenpan. Dit zorgt er soms voor dat de hitte te geconcentreerd is, waardoor de rijst aan de bodem kan aanbakken. Een premium Japanse rijstkoker heeft hitte elementen onder, boven én aan de zijkant voor het perfecte resultaat.

Op de Nederlandse markt zijn er 2 Japanse merken te koop, namelijk Zojirushi en heel soms vind je een  rijstkoker van Panasonic. Ook in deze volgorde van premium naar budget. Vooral de Zojirushi rijstkokers zijn behoorlijk duur omdat ze rechtstreeks uit Japans moeten worden geïmporteerd. Sterker nog, koop je deze rijstkokers in Japan, dan zijn ze een stuk goedkoper! Dat is ook direct het nadeel aan een Japanse rijstkoker; door importprijzen zijn ze duurder dan eigenlijk nodig is. Sommigen denken dat Cuckoo ook een Japans merk is maar dat is een Zuid-Koreaans merk.

Wij raden daarom deze rijstkokers af omdat je een hoge prijs betaalt en de kwaliteit is niet heel erg veel beter dan een goede rijstkoker van bijvoorbeeld Yum Asia

Toch is de look and feel van een Japanse rijstkoker weldegelijk beter. Wil je echt het beste van het beste? En de ervaring hebben van een Japanse rijstkoker (ze hebben bijvoorbeeld vaak een erg leuk deuntje als de rijst klaar is), dan zijn de suggesties hieronder zeker een kijkje waard.

Wil je meer weten over rijstkokers of is een Japanse rijstkoker niet noodzakelijk voor jou? Bekijk dan onze top 10 beste rijstkokers inclusief een uitgebreide koopgids. 

Deze Zojirushi rijstkoker (NS-LLH05-XA) is één van de kleinere Japanse rijstkokers. Met een inhoud van 0,56 liter is er ruimte voor ongeveer 3 tot 4 personen. 

Er zitten functies op voor witte, bruine en sushi rijstsoorten, snel koken (hoge druk) en havermout- of rijstepap. Ook beschikt deze Japanse rijstkoker over een warmhoudstand waarmee je de rijst tot wel 24 uur goed kan houden.

De rijstkoker is vrij groot voor de inhoud en dat heeft te maken met het type model en het feit dat deze rijstkoker volledig afsluit. De binnenpan is behoorlijk stevig en heeft handige handvaten en markeringen aan de binnenkant zodat je precies en per rijstsoort weet hoeveel water je in de rijstkoker moet gieten.

Een leuk handigheidje; de stekkersnoer wordt automatisch in het apparaat getrokken net als bijvoorbeeld bij een stofzuiger. 

Wij vonden de rijst erg lekker en deze was (zoals je mag verwachten van een Zojirushi) perfect gekookt. 

Kwaliteit van de rijst
4.7/5
Gebruiksgemak
4/5
Prijs
3/5

Deze Zojirushi rijstkoker (NS-LHC05XT) is al een stukje groter met 0,7 liter en biedt daarom ruimte voor zo’n 6 tot 8 porties.

Deze rijstkoker bevat ook de functie om verschillende rijstsoorten te koken (wit, sushi, bruine, gaba en jasmijn). Ook kun je havermout- en rijstepap koken. Verder is deze rijstkoker vrijwel gelijk (qua functies en kwaliteit) aan de Zojirushi NS-LLH05-XA. 

Wij vinden persoonlijk deze rijstkoker wel iets beter ogen.

Wil je nog een tikkie groter? Er is een 1 liter witte versie die erg goed bekend staat. 

Kwaliteit van de rijst
4.7/5
Gebruiksgemak
4/5
Prijs
2/5

Groot gezin of regelmatig gasten over de vloer? Met deze Zojirushi rijstkoker heb je ruimte voor meer dan 10 porties. 

De functies en kwaliteit zijn sterk vergelijkbaar met de eerder genoemde Japanse rijstkokers. Wij vonden wel dat het display iets minder fijn was. 

Deze Zojirushi rijstkoker beschikt over een timer (net als de anderen overigens). Wil je dus bijvoorbeeld direct na een werkdag thuiskomen en eten, dan kun je de rijstkoker zo instellen dat de rijst klaar is op het moment dat je thuis komt. Erg handig want deze Japanse rijstkoker beschikt ook over een premium stand waardoor de rijst iets langer nodig heeft om te kijken. Wachten is dus niet meer nodig met een timer! 

Kwaliteit van de rijst
4.7/5
Gebruiksgemak
4.5/5
Prijs
1/5

Veelgestelde vragen over een Japanse rijstkoker

Is een Japanse rijstkoker het waard?

Ons korte antwoord is nee. Wij vinden de Japanse rijstkokers van Zojirushi te duur door de hoge importprijzen. Voor een lagere prijs krijg je vrijwel dezelfde kwaliteit bij bijvoorbeeld het merk Yum Asia

Zijn er ook andere Japanse rijstkokers dan Zojirushi?

Op de Europese markt helaas niet. Overigens worden deze rijstkokers veelal gefabriceerd in China maar dat doet niks af aan de kwaliteit.

Welke rijstkokers bieden vergelijkbare kwaliteit als een Zojirushi?

Wij zijn persoonlijk erg gecharmeerd van de Yum Asia Sakura omdat deze dezelfde functies en 7 fasen technologie bevat als de Zojirushi rijstkokers. 

Ben je op zoek naar een kleiner model? Dan is de Yum Asia Panda een aanrader. 

Kan ik een Zojirushi zelf importeren?

Dit hebben wij helaas niet zelf uitgezocht maar het nadeel is dat je vervolgens lastig garantie kan claimen als er iets kapot gaat. Een Zojirushi gaat met gemak 20 tot 30 jaar mee maar garantie is altijd fijn en dat vervalt bij het importeren. 

Heb je nog vragen? Stuur dan een mail naar info@debesterijstkoker.nl