De beste multicooker in 2022

Een multicooker is een fantastisch en veelzijdig keukenapparaat dat veel andere keukenapparaten zoals een rijstkoker kan vervangen. De mooiste functie in een multicooker is dat je kunt koken met hoge druk waardoor het eten tot wel 75% sneller klaar is dan traditionele kooktechnieken. Daarom is het ook duurzaam omdat je minder lang energie nodig hebt.

Waarom wij deze multicookers aanraden?

Simpel, want deze multicoookers

Wij hebben de multicookers persoonlijk getest en die ervaring nemen wij mee in de beoordeling.

De multicooker koopgids

Waar moet je op letten bij het kopen van de beste multicooker?

 • Er zijn 2 soorten multicookers
 • De maat van een multicooker
 • De binnenpan
 • De functies
 • Airfryer functie
 • Receptenboek

Er is genoeg keuze bij de multicookers maar wat wij hebben gemerkt zijn ze niet allemaal van goede kwaliteit. Wij helpen daarom graag bij het kiezen van de juiste multicooker en daarbij kun je letten op de volgende punten:

Er zijn 2 soorten

Er zijn multicookers met een hogedruk stand en multicookers (je raad het al) zonder hogedruk stand. De laatste categorie zijn eigenlijk slowcookers met wat extra functies. Deze zijn over het algemeen wat goedkoper. In deze koopgids focussen we ons op de multicookers met een hogedruk stand. Deze besparen vooral tijd omdat je gerechten sneller (ongeveer 75% tijdsbesparing) op tafel zet omdat de hoge druk zorgt dat eten sneller gaar is. 

De maat van een multicooker

Met een multicooker kun je veel verschillende gerechten maken. Dat heeft als nadeel dat veel multicookers redelijk groot en zwaar zijn. Zo’n 5 tot 10 kilo, 25 tot 35 cm breed en hoog. Het is goed als je vooraf weet of je ruimte hebt voor een multicooker. 

De binnenpan

Elke multicooker heeft een binnenpan die je gemakkelijk kan verwijderen uit de multicooker. Dit is extra handig als je de binnenpan moet schoonmaken. Er zijn over het algemeen 2 soorten binnenpannen. Een rvs pan en een teflon pan. Een rvs pan is duurzamer en gaat langer mee (want die krast niet zo gemakkelijk) maar is wat minder handig met schoonmaken. Ook sauteert een rvs pan wat makkelijker. Een teflonpan is juist weer makkelijker schoon te maken maar eenmaal beschadigt, is er een grotere kans dat voedsel aanbakt. Beide binnenpannen kunnen overigens in de vaatwasser maar dat wordt altijd afgeraden aangezien de binnenpannen daardoor sneller slijten (vooral bij teflon). 

Er zijn meestal 2 maten verkrijgbaar. Een 6 liter is ruim voldoende voor 4 personen en een 8 liter is ruim voldoende voor 6 personen. 

De meeste binnenpannen hebben helaas geen handvaten wat oppakken soms lastig maakt (want de binnenpan kan heet zijn). Geen zorgen, er zijn hele handige handgrepen te koop. Dit is een soort knijper waarmee je een pan op kan tillen zonder je handen te verbranden. 

De functies

Een multicooker kan behoorlijk veel functies hebben en dat maakt een koopbeslissing niet altijd makkelijk. Bedenk daarom vooraf welke functies je graag wil gebruiken en welke je nooit zou gebruiken. Dit maakt de shoppinglist al een stukje kleiner! 

Airfryer

Sommige multicookers (met hogedruk stand) hebben ook een grill en airfryer mogelijkheid. Hiermee kun je heerlijke friet bakken of kip grillen. Soms betekent deze extra functie dat er een extra deksel wordt meegeleverd en je moet wel de ruimte hebben om die op te bergen.

Receptenboek

Al die functies op een multicooker kunnen nogal afschrikken. Geen zorgen. Elke multicooker komt met een handleiding én een makkelijk receptenboek zodat je direct aan de slag kan om heerlijke gerechten op tafel te zetten. Het is ook leuk om zelf te experimenteren met een multicooker!

De functies van een multicooker

Een multicooker heeft heel veel functies en kookprogramma’s. De meeste multicookers kunnen:

 • Braden, bakken en sauteren
 • Stoven en langzaam garen (slow cooking)
 • Grillen en airfryen
 • Koken (onder hoge druk)
 • Stomen
 • Rijst koken
 • Warmhouden
 • Sous vide

   

Je kunt dus héél veel met een multicooker. Het mooie is, je kunt na bijvoorbeeld bakken of braden direct door met hoge druk koken zodat je bijvoorbeeld de heerlijkste goulash kan maken. Of wat dacht je van een hele kip eerst gaar koken onder hoge druk om deze vervolgens knapperig te maken door te grillen!

De beste multicooker overzicht

We hebben de beste multicookers getest en beoordeeld. Hieronder vind je de beste multicookers per situatie. Daarna worden de multicookers nog uitgebreid omschreven zodat jij met jouw wensen de beste multicooker zelf kan uitzoeken:

Beste algemene keuze

Deze multicooker van Instant Pot is één van de beste multicookers op de markt (voor een acceptabele prijs) omdat de multicooker uitstekend kan omgaan met zowel hoge druk koken als langzaam koken. Wij zijn ook enorm fan omdat de binnenpan van de Instant Pot Duo Evo Plus beschikt over siliconen handvaten waardoor de binnenpot altijd op zijn plaats blijft bij bijvoorbeeld roeren en zonder pannenlappen uit het apparaat gehaald kan worden. Het is een goede kwaliteit binnenpan gemaakt van rvs staal, dus gaat een levenlang mee. De braad- en bakfunctie werk erg goed zonder dat het voedsel aanbakt. 

Om de druk van de pan af te halen, is er een speciale knop die ver genoeg zit van het drukventiel waardoor je comfortabel en veilig de stoom af kan laten blazen. Het controlepaneel was erg makkelijk te bedienen en het voordeel is dat deze multicooker de functies weergeeft in plaats van de programma’s. Zo weet je altijd zeker dat je de juiste functie gebruikt op het juiste moment. Programma’s zijn er natuurlijk ook en zijn makkelijk te vinden via de handige draaiknop. 

Wij raden de Instant Pot Duo Evo Plus (5,7L) aan boven de andere multicookers omdat alles behalve een airfryer- en grill functie beschikbaar is en zonder verdere concessies te moeten doen op de kwaliteit.

Kwaliteit eten
5/5
Gebruiksgemak
5/5

Beste goedkope keuze

Een echte multicooker is nou eenmaal niet zo goedkoop als bijvoorbeeld een rijstkoker. Dat komt door de hoge druk functie. De beste goedkope keuze die wij konden vinden (en nog van goede kwaliteit was) is de Tefal All-in-One CY505E. Deze multicooker kan alles wat de andere multicookers ook kunnen behalve airfryen en grillen. Verder heeft deze Tefal multicooker alles wat je nodig hebt. Er zit zelfs een uitgestelde timerfunctie op. Zo kun je bijvoorbeeld in de ochtend al het eten in de multicooker stoppen en is het eten klaar zodra je thuis komt! Stoom afblazen is makkelijk en veilig en de binnenpan is gemaakt van teflon waardoor afwassen gemakkelijk gaat maar de bak- en braad functie iets minder goed zijn. 

Het display werkt goed en is duidelijk maar het mist de innovatieve karakter van de Instant Pot Duo Evo Plus maar dat is helemaal niet erg gezien de prijs. Deze multicooker is slechts iets goedkoper dan de beste prijs-kwaliteitsverhouding; Crock-Pot CSC051X-01 dus deze multicooker is alleen een aanrader als het budget het echt niet toelaat. Het is een prima multicooker voor de prijs.

Kwaliteit eten
3/5
Gebruiksgemak
3/5

Beste prijs-kwaliteitsverhouding
Beste Crock-Pot keuze

Crock-Pot is een erg populair merk en de Crock-Pot CSC051X-01 is één van de populairste multicookers op de markt. Het is wat ons betreft ook de multicooker met de beste prijs- kwaliteitsverhouding. Voor zo’n €70 minder krijg je dezelfde functies als de Instant Pot Duo Evo Plus. Ook de kwaliteit van het eten is erg goed en met deze Crock-Pot multicooker zet je mooie en heerlijke gerechten op tafel. Er zijn natuurlijk wel wat nadelen (want je betaald ook minder). De binnenpan is gemaakt van teflon wat wel makkelijker schoonmaakt maar bijvoorbeeld het bakken/braden gaat minder gemakkelijk. Ook zit de binnenpan niet vast in de multicooker waardoor die wat kan draaien als je stevig moet roeren. 

De knoppen werken goed, het display is duidelijk en je kunt er snel en eenvoudig mee aan de slag. Wij hebben de voorkeur voor knoppen die de functies aangeven in plaats van de verschillende programma’s maar dat mag de pret echt niet drukken. Als je dat laatste niet erg vindt, dan is dit wellicht de beste multicooker voor jou.

Kwaliteit eten
4/5
Gebruiksgemak
4/5

Beste keuze met airfryer

Een multicooker is zo fijn omdat het veel apparaten vervangt in de keuken. De Instant Pot Duo Crisp doet daar nog een schepje bovenop door functies zoals airfryen, grillen, roosteren en dehydrate aan toe te voegen. Je krijgt er dus een mini-oventje bij! Hiermee kun je dus bijvoorbeeld heel makkelijk eerst een hele kip garen om deze vervolgens te kunnen roosteren waardoor een knapperige laag ontstaat. Schoonmaken gaat ook een stuk makkelijker dan een normale airfryer. De airfryer en grill functie zit namelijk in een apart meegeleverde deksel verwerkt. Mensen met een airfryer weten dat het schoonhouden van de grill knap lastig kan zijn maar met de Instant Pot Duo Crisp heb je daar geen last van. Bovendien zit er een beschermkap over de grill-kabels die makkelijk te verwijderen is met een schroevendraaier voor een extra grondige schoonmaakbeurt. De extra deksel zorgt er wel voor dat je extra opslagruimte nodig hebt want die kun je niet opbergen in de multicooker zoals de andere accessoires (maar het vervangt wel jouw huidige airfryer!). Er zit ook een handig rekje en speciale binnenpan bij die je makkelijk op kan bergen in de multicooker. Daarnaast is er een condensbakje voor het afvangen van het vocht.

Kwaliteit eten
5/5
Gebruiksgemak
4/5

Beste luxueuze keuze

Speelt geld geen rol en wil je gewoon de beste multicooker? Dan is de Ninja Foodi MAX wellicht de beste multicooker voor jou. Deze multicooker heeft natuurlijk ook een airfryer functie maar hierbij zit er niet een aparte deksel bij maar is het verwerkt in dezelfde deksel dus dat scheelt opslagruimte.

Er zit bovendien ook een handige thermometer bij die je in het vlees kan steken zodat de multicooker exact weet wat het moet doen. Hierdoor krijg je werkelijk de heerlijkste gerechten.

De Max versie van deze multicooker heeft een capaciteit van 7,5 liter maar er is ook een kleinere versie van 6 liter en dat is ruim voldoende voor 4 personen. Het display is erg mooi en werkt heel goed. Bovendien is deze multicooker erg mooi en stijlvol. Met 14 verschillende kooktechnieken is dit met recht de beste en meest luxueuze multicooker voor in de keuken!

Kwaliteit eten
5/5
Gebruiksgemak
5/5

Kijk je liever verder naar een andere multicooker?

Op deze pagina vind je nog véél meer multicookers.

Veelgestelde vragen multicooker

Wij krijgen regelmatig vragen over een keuze voor de beste multicooker.

Wat is een multicooker?

Een multicooker is een elektrisch keukenapparaat die beschikt over meerdere kooktechnieken. Dit noemen we functies. Aansluitend daarop heb je vaak de beschikking over verschillende programma’s waarmee je met 1 druk op de knop een compleet gerecht kunt maken. Een multicooker beschikt minimaal over een hoge druk stand waardoor het eten soms wel in 25% van de normale tijd bereid is.

Hoe werkt een multicooker?

Heel simpel. Het is een luchtdicht apparaat waardoor hoge druk opgebouwd kan worden met stoom. Dit bespaart vaak 75% van de kooktijd! Een multicooker heeft altijd een binnenpan die wordt verwarmd aan de onderkant.

Hoe lang loopt de garantie van een multicooker?

Garantie is in Nederland altijd minimaal 1 jaar maar een fabrikant geeft vrijwel altijd 2 of meer jaren garantie.

Welke functies heeft een multicooker?

Zoals de naam van een multicooker al zegt, kun je best veel met dit keukenapparaat en vervangt het veel andere apparaten in de keuken. Je kunt bijvoorbeeld:

 • Braden, bakken en sauteren
 • Stoven en langzaam garen
 • Koken (onder hoge druk)
 • Stomen
 • Rijst koken
 • Warmhouden
 • Sous vide

Vrijwel alle multicookers beschikken over de bovenstaande functies. Sommige multicookers kunnen ook grillen en airfryen waarmee het dus ook kan dienen als een mini-oven.

Zijn er ook ovale multicookers?

Er zijn slowcookers die worden verkocht als een multicooker maar een échte multicooker kan koken onder hoge druk. Een zogenaamde ovale ‘multicooker’ kan dat niet. Dat is een slowcooker met een aantal extra functies.

Hoe groot moet mijn multicooker zijn?

Over het algemeen heb je 2 maten. Een 6 liter en een 7,5 liter. 6 liter is ruim voldoende voor 4 personen en 7,5 liter is ruim voldoende voor 6 personen. Houdt hierbij wel rekening met de vraag wat je precies kookt. Als je bijvoorbeeld een hele kip wil bereiden is er nou eenmaal niet veel ruimte over voor andere gerechten in de multicooker en als je bijvoorbeeld een heerlijke stoofschotel maakt, kun je in een 6 liter binnenpan genoeg maken voor 8 tot 10 porties.

Help! Er zijn zoveel functies en programma’s!

Een functie is iets dat de multicooker kan en met een programma zet je een bepaald gerecht op tafel (waarbij soms meerdere functies gecombineerd worden). Het is extra fijn als het display is ingedeeld in functies, dat geeft meer flexibiliteit en dan ben je niet beperkt tot bepaalde kookprogramma’s. 

Bepaal vooraf welke functies voor jou belangrijk zijn. Dan kun je ook makkelijker bepalen welke multicooker voor jou de beste is.

Waarom zou ik nog een rijstkoker of slowcooker kopen als ik alles kan met een multicooker?

Bij elk keukenapparaat geldt de regel; hoe meer het apparaat kan, hoe minder goed het is in die functies of hoe hoger de prijs van het keukenapparaat moet zijn om alsnog goede kwaliteit te bieden. Daarom zijn multicookers vaak niet goedkoop omdat deze veelzijdigheid gecompenseerd moet worden met beter materiaal, design en fabricage. Alle multicookers in deze koopgids zijn goed in wat ze moeten doen.

Heb je nog vragen? Stuur dan een mail naar info@debesterijstkoker.nl