Een multicooker en airfryer zijn beiden populaire keukenapparaten, maar wat zijn de verschillen en welk apparaat past het beste bij jouw kookbehoeften en lifestyle? In dit artikel gaan we dieper in op de kenmerken en mogelijkheden van beide apparaten, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

 

Belangrijkste punten om te onthouden:

 • Een multicooker biedt diverse kookfuncties, terwijl een airfryer voornamelijk gericht is op het bakken van voedsel met hete lucht.
 • Een multicooker is ideaal voor drukke huishoudens die gemak en efficiëntie in de keuken willen.
 • Een airfryer biedt een gezonder alternatief voor gefrituurd eten, zonder het gebruik van olie.
 • Bij het kiezen tussen een multicooker en airfryer is het belangrijk om je persoonlijke kookbehoeften en lifestyle in overweging te nemen.
 • Zowel multicookers als airfryers hebben unieke kenmerken en mogelijkheden.

 

Wat is een multicooker?

Een multicooker

Een multicooker is een veelzijdig keukenapparaat waarmee je diverse gerechten kunt bereiden. Het is nog het meest te vergelijken met een elektrische snelkookpan of een slowcooker op turbo stand. Het combineert verschillende kookfuncties, zoals slowcooking, braden, bakken en stomen, allemaal in één apparaat. Of je nu stoofpotten, soepen, rijstgerechten of zelfs cake wilt maken, de multicooker biedt talloze mogelijkheden. Hierdoor is het een ideaal hulpmiddel in de keuken, met name voor drukke huishoudens die op zoek zijn naar gemak en efficiëntie.

De populairste functie op een multicooker is echter het stomen op hoge druk. Het is vergelijkbaar met een snelkookpan waarbij je maaltijdend die soms uren duren, gemakkelijk binnen een half uurtje kan bereiden. Bij deze toepassing wordt de pan vacuüm getrokken en wordt het vocht onder hoge druk stoom waardoor het sneller in de gerechten trekt. Hierdoor worden groenten snel gaar en vlees extra mals.

Met een multicooker kun je een breed scala aan recepten bereiden, ongeacht je culinaire vaardigheden. Of je nu een beginner bent in de keuken of een ervaren thuis-kok, de multicooker maakt het bereiden van heerlijke maaltijden eenvoudig en stressvrij. De mogelijkheid om slowcooking toe te passen maakt het ideaal voor het langzaam garen van vlees. Daarnaast heeft de multicooker vaak een stoomfunctie, waarmee je gezonde gerechten kunt bereiden zonder veel olie toe te voegen.

Bovendien is de multicooker uitgerust met handige voorgeprogrammeerde instellingen, waardoor je gerechten met een druk op de knop kunt bereiden. Hierdoor bespaar je niet alleen tijd, maar ook energie, omdat je niet meerdere apparaten tegelijkertijd hoeft te gebruiken. Met de multicooker kun je efficiënt koken en toch genieten van heerlijke zelfgemaakte gerechten.

Je kunt onze favoriete multicookers hier bekijken. 

 

Voordelen van een multicooker

 • Veelzijdige functionaliteit: De multicooker biedt diverse kookfuncties, waardoor je verschillende gerechten kunt bereiden.
 • Gemak en efficiëntie: Met de voorgeprogrammeerde instellingen en de mogelijkheid om meerdere kookfuncties te combineren, bespaar je tijd en energie in de keuken.
 • Gezonde maaltijden: De multicooker maakt het mogelijk om gezonde gerechten te bereiden, zonder het gebruik van veel olie of vet.

 

Hoe werkt een multicooker?

Een multicooker is een handig keukenapparaat dat werkt door middel van diverse instelbare functies, zoals temperatuur en kooktijd. Met behulp van deze functies kun je verschillende gerechten bereiden, van stoofpotten tot rijstgerechten en meer. Een multicooker biedt veel gemak en maakt het mogelijk om met slechts één apparaat veel verschillende gerechten te maken. Ondertussen wordt met de deksel de pan volledig afgesloten waardoor de stoom niet kan ontsnappen. Hierdoor ontstaat druk en die druk draagt bij aan het snel kunnen koken van gerechten. 

De functies van een multicooker stellen je in staat om de gewenste instellingen te kiezen voor elk specifiek gerecht dat je wilt bereiden. Je kunt de temperatuur aanpassen aan de vereisten van het gerecht en de kooktijd instellen op basis van de benodigde gaartijd. Dit geeft je de controle over het kookproces en zorgt ervoor dat je gerecht perfect wordt bereid.

Een belangrijke functie van een multicooker is de mogelijkheid om de temperatuur automatisch aan te passen tijdens het kookproces. Dit zorgt ervoor dat je gerecht gelijkmatig wordt verwarmd en gaar wordt zonder dat je constant de temperatuur in de gaten hoeft te houden. Hierdoor kun je andere taken in de keuken uitvoeren terwijl de multicooker zijn werk doet.

Met een multifunctionele multicooker kun je eenvoudig de gewenste instellingen selecteren en je favoriete gerechten maken. Of je nu een ervaren chef-kok bent of een beginnende kok, een multicooker is een waardevolle toevoeging aan elke keuken.

Functies van een multicookerGerechten
TemperatuurregelingStoofpotten, soepen, braadgerechten
Kooktijd instellenRijstgerechten, groenten, desserts
SlowcookingMals vlees, gestoofde groenten
StomenGezonde gestoomde groenten, vis

 

Wat is een airfryer?

Een airfryer is een keukenapparaat dat gebruikmaakt van hete lucht om voedsel te bereiden. Het biedt een gezonder alternatief voor traditionele frituurpannen, omdat het voedsel knapperig kan maken zonder het gebruik van olie. Airfryers zijn verkrijgbaar in verschillende formaten en kunnen een goede optie zijn voor huishoudens die van gefrituurd eten houden, maar ook bewust willen zijn van hun gezondheid.

Met een airfryer kun je genieten van knapperige gerechten zoals frietjes, snacks en zelfs gebakken kip, zonder het extra vet dat bij traditioneel frituren komt kijken. De airfryer werkt door hete lucht te circuleren, waardoor het voedsel gelijkmatig wordt verwarmd en een krokante textuur krijgt. Dit maakt het een gezondere optie, omdat je minder olie nodig hebt dan bij traditioneel frituren.

Naast het bereiden van gefrituurde gerechten, kan een airfryer ook gebruikt worden voor het grillen, roosteren en bakken van verschillende soorten voedsel. Het apparaat heeft meestal verschillende temperatuurinstellingen, zodat je de juiste temperatuur kunt kiezen voor het gewenste gerecht.

Wat betreft het formaat, zijn airfryers verkrijgbaar in verschillende varianten, van compacte modellen voor kleine huishoudens tot grotere modellen voor het bereiden van eten voor het hele gezin. Het is belangrijk om bij het kiezen van een airfryer rekening te houden met je kookbehoeften en de beschikbare ruimte in je keuken.

 

Verschillen tussen multicookers en airfryers

Hoewel multicookers en airfryers beide veelzijdige keukenapparaten zijn, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen de twee.

Een multicooker biedt een breed scala aan kookfuncties, zoals slowcooking en stomen. Het apparaat kan gebruikt worden voor het bereiden van diverse gerechten zoals stoofpotten, soepen, rijstgerechten en zelfs cake. Met een multicooker heb je de mogelijkheid om te braden, bakken en stomen in één apparaat, waardoor het ideaal is voor drukke huishoudens die op zoek zijn naar gemak en efficiëntie in de keuken.

Aan de andere kant richt een airfryer zich voornamelijk op het bakken van voedsel met behulp van hete lucht. Het apparaat biedt een gezonder alternatief voor traditionele frituurpannen, omdat het voedsel knapperig kan maken zonder het gebruik van olie. Een airfryer is vooral populair voor het maken van knapperig gefrituurd eten, zoals frietjes, kippenvleugels en groenten.

Een ander verschil tussen multicookers en airfryers is dat de multicooker meer gericht is op het bereiden van gezonde maaltijden. Door de verschillende kookfuncties, zoals slowcooking en stomen, kun je diverse gerechten maken met verse ingrediënten. Een multicooker biedt de mogelijkheid om gezonde maaltijden te bereiden, terwijl een airfryer zich voornamelijk richt op het bakken van voedsel met behulp van hete lucht.

Als we deze verschillen samenvatten:

 • Een multicooker biedt diverse kookfuncties, zoals slowcooking en stomen, terwijl een airfryer zich richt op bakken met hete lucht.
 • Met een multicooker kun je een breed scala aan gerechten bereiden, terwijl een airfryer vooral geschikt is voor het maken van knapperig gefrituurd eten.
 • Een multicooker is ideaal voor het bereiden van gezonde maaltijden, terwijl een airfryer een gezonder alternatief biedt voor traditioneel gefrituurd eten.

Na het vergelijken van deze verschillen kun je bepalen welk apparaat het beste past bij jouw kookbehoeften en voorkeuren.

 

Vergelijking tussen multicookers en airfryers

 MulticookerAirfryer
KookfunctiesSlowcooking, stomen, braden, bakkenBakken met hete lucht
Geschikt voorDiverse gerechten, gezonde maaltijdenKnapperig gefrituurd eten
VoordeelVeelzijdigheid, gezonde maaltijdenGezonder frituren zonder olie

De keuze tussen een multicooker en een airfryer hangt af van jouw persoonlijke behoeften en voorkeuren. Wil je graag diverse gerechten bereiden en gezonde maaltijden maken, dan is een multicooker de beste keuze. Wil je echter genieten van knapperig gefrituurd eten zonder al te veel olie, dan is een airfryer de beste optie voor jou. Beide apparaten hebben unieke kenmerken en voordelen, dus neem de tijd om te bepalen welk apparaat het beste bij jou past.

 

Een multicooker met airfryer functie?

Ninja Speedi Rapid Cooker en Airfryer

Er zijn ook multicookers die een airfryer functie hebben (andersom niet). Deze hebben ook de functie om te grillen. We hebben wel gemerkt dat ze niet de volledige potentie benutten van een airfryer. Dat komt omdat het gedeeltelijk een natte omgeving is waardoor grillen minder goed werkt. Je kunt er echter wel alles mee wat je met een airfryer zou willen dus het is zeker het overwegen waard!

We hebben een aparte pagina met de beste multicookers met airfryerfunctie.

 

Conclusie

Het kiezen tussen een multicooker en airfryer hangt af van je persoonlijke kookbehoeften en lifestyle. Als je op zoek bent naar een veelzijdig apparaat waarmee je diverse gerechten kunt bereiden, is een multicooker een goede keuze. Met een multicooker kun je niet alleen slowcooking en bakken, maar ook stomen en braden. Dit apparaat biedt veel mogelijkheden en gemak, waardoor het perfect is voor drukke huishoudens. Je kunt gezonde stoofschotels, rijstgerechten en zelfs gebak maken met behulp van de multicooker.

Aan de andere kant, als je graag gezonder wilt eten en toch wilt genieten van knapperig gefrituurd voedsel, dan is een airfryer de beste optie voor jou. Met behulp van hete lucht kan een airfryer voedsel krokant maken zonder het gebruik van olie. Dit is vooral handig als je gefrituurd eten wilt verminderen, maar niet wilt inleveren op smaak en textuur.

Het belangrijkste is om je behoeften en voorkeuren af te wegen bij het maken van je keuze. Denk na over welke gerechten je het meest bereidt en welke kooktechnieken je wilt gebruiken. Beide apparaten hebben unieke kenmerken en voordelen, dus het is aan jou om te beslissen wat het beste bij jouw levensstijl past. Neem de tijd om de opties te vergelijken en maak een weloverwogen keuze tussen een multicooker en airfryer voor een perfecte aanvulling op je keuken.

 

FAQ

Een multicooker is een veelzijdig keukenapparaat waarmee je diverse gerechten kunt bereiden, terwijl een airfryer voornamelijk gericht is op het bakken van voedsel met behulp van hete lucht.

Een multicooker combineert verschillende kookfuncties, zoals slowcooking, braden, bakken en stomen, in één apparaat. Hierdoor kun je diverse gerechten bereiden, zoals stoofpotten, soepen, rijstgerechten en zelfs cake.

Een multicooker werkt door middel van instelbare functies, zoals temperatuur en kooktijd. Je kunt de gewenste instellingen selecteren om diverse gerechten te bereiden. De multicooker past de temperatuur tijdens het kookproces automatisch aan om je gerecht gelijkmatig te verwarmen en gaar te maken.

Een airfryer is een keukenapparaat dat hete lucht gebruikt om voedsel te bereiden. Het biedt een gezonder alternatief voor traditionele frituurpannen, omdat het voedsel knapperig kan maken zonder het gebruik van olie.

Een airfryer kan voedsel knapperig bakken zonder het gebruik van olie, waardoor het een gezonder alternatief is voor gefrituurd eten. Daarnaast zijn airfryers verkrijgbaar in verschillende formaten, waardoor ze geschikt zijn voor verschillende huishoudens.

Multicookers bieden een breed scala aan kookfuncties, terwijl airfryers zich voornamelijk richten op het bakken van voedsel met hete lucht. Daarnaast zijn multicookers ideaal voor het bereiden van diverse gerechten, terwijl airfryers vooral populair zijn voor het maken van knapperig gefrituurd eten.

De keuze tussen een multicooker en een airfryer hangt af van je persoonlijke kookbehoeften en lifestyle. Als je op zoek bent naar een veelzijdig apparaat waarmee je diverse gerechten kunt bereiden, is een multicooker een goede keuze. Wil je liever gezonder eten en genieten van knapperig gefrituurd voedsel, dan is een airfryer de beste optie.

Wat vond je van deze post?
[Totaal: 2 Gemiddeld: 4]