De beste rijstkoker met stoommandje

Veel mensen gebruiken een rijstkoker met stoommandje omdat het soms veel handiger is dan een normale rijstkoker. Een rijstkoker met stoommandje biedt de mogelijkheid om groenten, kip en vis te stomen zodat je in één handomdraai een volledige maaltijd op tafel zet.

We nemen de belangrijkste vragen door over rijstkokers met een stoommandje en geven daarna een aantal suggesties van rijstkokers met stoommand. 

Onze eisen voor een rijstkoker met stoommandje

Elke goede rijstkoker met stoommand voldoet aan de volgende eisen

Wij hebben de rijstkokers met stoommand zelf getest en die ervaring nemen wij mee in onze beoordeling. De beoordeling is altijd in relatie tot de andere rijstkokers in deze koopgids.

De rijstkoker met stoommand koopgids

We gaan nu kijken naar verschillende rijstkokers met stoommandje. Eerst bekijken we twee rijstkokers waarvan de stoommand bovenop de rijstkoker staat. Dat is vooral handig als je ruimte over wil houden voor de groenten, vis en kip om te stomen. Daarna naar 2 rijstkokers met een geïntegreerd stoommandje. Het nadeel van een stoommand bovenop de rijstkoker, is dat je extra opbergruimte nodig.

De keuze is aan jou wat jij handig vindt. Hieronder vind je in ieder geval 4 zeer geschikte rijstkokers. 2 met stoommand bovenop de rijstkoker en 2 met de stoommand in de rijstkoker. Zoek je een andere rijstkoker? Bekijk dan onze top 10 beste rijstkokers inclusief een uitgebreide koopgids. 

Beste rijstkoker met stoommandje voor groot gezin
Beste algemene rijstkoker met stoommandje

De Tefal RK1038 Classic rijstkoker geniet onze sterke voorkeur om drie redenen. Het komt bijna altijd voor dat het stoommandje in de rijstkoker verwerkt zit. Dit gaat ten koste van de inhoud van de rijstkoker. Tefal heeft daar iets op bedacht door het stoommandje bovenop de rijstkoker te plaatsen in plaats van erin. Hierdoor heeft de rijst in de rijstkoker alle ruimte en blijft er ook genoeg volume over om andere ingrediënten te stomen.

Daarnaast is de rijstkoker vrij groot wat het geschikt maar voor een groot gezin (10 porties) en de prijs is nog redelijk laag voor het volume.

Deze rijstkoker met stoommand is verder vrij traditioneel en heeft een kookstand en een warmhoudstand. Na het koken (en stomen) schakelt de rijstkoker automatisch over op de warmhoudstand. Zo kun je met een gerust hard even iets anders doen.

Omdat de stoommand wat groter is dan gebruikelijk, kun je de stoommand niet in de rijstkoker opbergen en vraagt dit dus wat extra opbergruimte. Vind je dat niet erg? Dan is de Tefal RK1038 een uitstekende keuze. 

Kwaliteit van de rijst
3.3/5
Gebruiksgemak
3.6/5
Prijs
4/5

Beste goedkope rijstkoker met stoommandje
Beste rijstkoker met stoommandje voor klein gezin

Als 10 porties toch echt te veel is, of de prijs is toch te hoog van de Tefal RK1038, dan is deze rijstkoker van Princess een goed alternatief.

Ook de Princess 271936 Rijstkoker (wat een sexy naam…) heeft een stoommandje bovenop de rijstkoker maar kost ongeveer €20,- minder dan de Tefal RK1038 rijstkoker.

Wat is er dan minder aan deze rijstkoker van Princess? De handvatten zijn iets minder fijn, de coating van de binnenpan is ook iets minder goed maar eigenlijk is het verder een prima low-budget rijstkoker. 

Er is voldoende ruimte voor zo’n 5 porties rijst en dankzij het stoommandje bovenop de rijstkoker (in plaats van erin) is er nog genoeg ruimte om groente, kip en vis te stomen.

De rijst is gewoon goed maar uiteraard niet super verfijnd. Voor veel mensen is dit meer dan voldoende! 

Kwaliteit van de rijst
3/5
Gebruiksgemak
3.6/5
Prijs
5/5

Vond je de eerste suggestie (Tefal RK1038) wel interessant maar is een stoommandje bovenop de rijstkoker overbodig? Dan heeft Tefal ook een rijstkoker waarbij het stoommandje in de binnenpan zit. Deze stoommand kun je uiteraard ook uit de binnenpan verwijderen.

Deze rijstkoker is vooral een aanrader als je op zoek bent naar een kleinere rijstkoker en als je bijvoorbeeld een maaltijd wil bereiden voor 2 personen. Dan is er namelijk voldoende ruimte voor de rijst en de gestoomde ingrediënten. 

We hebben deze rijstkoker uitgebreid kunnen testen de resultaten en gebruiksgemak waren gelijk met de Tefal RK1038. Er is geen verschil behalve de stoommand en de stroomkabel zit hier vast aan de rijstkoker.

Aan jou om te bepalen welke rijstkoker het beste bij jou past!

Kwaliteit van de rijst
3.3/5
Gebruiksgemak
4/5
Prijs
5/5

We hebben nu 3 rijstkokers besproken die wat goedkoper zijn. Deze rijstkokers werken prima maar de echte fijnproever zal een betere rijstkoker willen omdat een duurdere rijstkoker ook een betere smaakbeleving geeft aan de rijst. De kwaliteit van de rijst is simpelweg beter. 

De Sakura rijstkoker van Yum Asia biedt in onze ogen de beste kwaliteit rijst voor een nog acceptabele prijs. De Sakura rijstkoker beschikt namelijk over een 7-fasen technologie waardoor rijst perfect wordt gekookt en gestoomd. Deze technologie zit alleen in de beste rijstkokers.

Daarnaast kun je met deze rijstkoker aangeven welke soort rijst je kookt en dan past de rijstkoker zich daarop aan. Bovendien zijn er ook programma’s voor yoghurt, soep, cake en havermoutpap. De rijstkoker slaat na het kookproces over op de warmhoudstand en de rijst blijft dan nog 24 uur warm omdat deze rijstkoker een gesloten systeem heeft (in plaats van een losse deksel). 

Uiteraard beschikt de Yum Asia Sakura rijstkoker over een stoommandje en deze wordt geplaatst in de rijstkoker. De stoommand is van plastic en dat is altijd minder stevig dan rvs. Toch vonden wij de stoommand van de Sakura toch wat beter dan andere stoommandjes van plastic (zoals van de Tefal RK1028).

Kwaliteit van de rijst
5/5
Gebruiksgemak
4/5
Prijs
3/5

Veelgestelde vragen rijstkoker met stoommand

Waarvoor is een rijstkoker met stoommandje handig?

Rijst is vaak onderdeel van een gerecht en niet het hele gerecht. Veel mensen zoeken daarom een manier om een complete maaltijd te kunnen bereiden. Met een stoommandje is dat mogelijk want zo kun je makkelijk, snel én gezond (want met stomen verlies je weinig vitaminen en mineralen) een complete maaltijd bereiden.

Zijn er ook apparaten waar stomen voorop staat in plaats van rijst koken?

Dan ben je op zoek naar een stoomkoker. Hierbij kun je ook rijst bereiden en wordt de rijst gestoomd. Bekijk hier onze beste stoomkokers. Een stoomkoker bestaat meestal uit verschillende lagen (bakken). In deze lagen kun je de ingerediënten leggen. 

Zorg, bij het kopen van een stoomkoker, dat er een extra bak aanwezig is voor de rijst want rijst is vaak te fijn/klein om zo in de stoomkoker te leggen. 

Ik heb al een rijstkoker, kan ik daar nog een stoommandje bij kopen?

Dat kan zeker. Er zijn ook losse stoommandjes te koop. Let hierbij wel op dat het formaat van de stoommand overeenkomt met de maat van jouw rijstkoker.

Ik wil alleen stomen, kan dat ook?

Ja dat kan met een stoomkoker óf je koopt een stoommandje. Deze plaats je in een kookpan met wat water op de bodem en zo wordt de maaltijd in het stoommandje gestoomd. Heel simpel en al mogelijk voor een paar euro

Heb je nog vragen? Stuur dan een mail naar info@debesterijstkoker.nl