Instant Pot

Instant Pot logo

Misschien wel de beste multicookers

Instant Pot is een merk dat bekend staat om zijn veelzijdige en handige multicookers. Deze multicookers zijn ontworpen om het kookproces te versnellen en het bereiden van maaltijden gemakkelijker te maken.

Instant Pot is in korte tijd enorm populair geworden vanwege de vele functies die het biedt. Naast het kunnen bereiden van gerechten onder hoge druk, kan de Instant Pot ook worden gebruikt als slowcooker, rijstkoker, stoompan, yoghurtmaker en nog veel meer. Dit maakt het een veelzijdige en handige keukentool die geschikt is voor allerlei soorten recepten en kookstijlen.

Een van de grootste voordelen van Instant Pot is de tijdsbesparing die het biedt. Van enkele uren neer enkele minuten! Daarnaast is Instant Pot ook bekend om zijn gebruiksgemak. Het heeft een intuïtieve bediening met voorgeprogrammeerde instellingen voor verschillende soorten gerechten, en het biedt ook de mogelijkheid om handmatig de tijd en temperatuur in te stellen. Bovendien zorgt de veiligheidsfunctie ervoor dat de pot niet kan worden geopend totdat de druk volledig is afgevoerd, waardoor het risico op ongelukken wordt verminderd.

Tip: onderaan deze pagina vind je een handige download met alle functies per model!

Instant Pot multicookers

Instant Pot verkoopt veel verschillende multicookers en heeft de volgende lijnen:

  • Duo
  • Duo Plus
  • Duo Nova
  • Duo Evo Plus
  • Duo Crisp
  • Pro
  • Pro Crisp
  • Pro Plus Wi-Fi
  • Cuo Crisp Ultimate

De meeste modellen zullen we hieronder bespreken zodat je weet wat de verschillen zijn en wat voor jou de beste keuze is. Vrijwel alle Instant Pot Multicookers kun je vinden op Bol.com en Amazon.nl

Instant Pot Duo

De klassieke Instant Pot Duo is een uitstekende keuze vanwege de mogelijkheden waarmee het tot wel 7 toestellen vervangt. Niet alleen dat, het versnelt ook het kookproces met een snelheid van 2 tot 6 keer, net als alle andere Instant Pots, en bespaart daardoor tot wel 70% energie! Deze prachtige klassieke Multicooker van Instant Pot biedt ook een scala aan handige voorinstellingen, waaronder soep/bouillon, vlees/stoofpot, bonen/chili, slowcook, sauteren, rijst, pap, stomen, yoghurt, warmhouden en snelkoken. Met deze 13 voorinstellingen kun je direct aan de slag met het bereiden van je favoriete gerechten.

Instant Pot Duo Plus

Met de Duo Plus, oftewel de geüpgrade variant van de Instant Pot Duo, heb je geen 7, maar 9 apparaten in één! Naast de veelzijdige functies van de Duo, biedt de Duo Plus ook de mogelijkheid om heerlijk sous vide te koken. Bovendien heeft het een verbeterde deksel waardoor je gemakkelijker kunt afsluiten. Met de Duo Plus kun je ook profiteren van 12 vooraf ingestelde programma’s, waarmee je met één druk op de knop direct een van de voorgeprogrammeerde recepten kunt bereiden. De vooraf ingestelde programma’s omvatten de volgende opties: snelkoken, soep/bouillon, cake, ei, rijst, bonen/granen, pap/havermout, steriliseren, langzaam koken, aanbraden, yoghurt en sous vide.

Instant Pot Nova

De Instant Pot Nova is een prachtige, moderne instant pot met een handig blauw scherm waarop je nu ook het kookproces kunt zien. Het is een 7-in-1 multicooker, waarmee je 7 apparaten in 1 hebt, inclusief de volgende opties: snelkookpan, slowcooker, rijstkoker, stoompan, koekenpan, voedselverwarmer en yoghurtmaker. Bovendien heeft de Instant Pot Nova 13 vooraf ingestelde programma’s die je met één druk op de knop kunt gebruiken. Je kunt zelfs je eigen kookopties onthouden, zodat je met één knop je favoriete gerecht kunt bereiden.

Instant Pot Duo Evo Plus

De Instant Pot Duo Evo Plus is een veelzijdige 10-in-1 multicooker en een van de populairste modellen. Met deze Instant Pot kun je genieten van een scala aan opties, waaronder snelkoken, rijstkoken, slowcooken, yoghurt maken, stomen, sous vide, bakken, voedsel warmhouden, cakes bereiden en soep maken. Het behoort tot de nieuwste generatie van de Duo-serie en overtreft zijn voorgangers op elk gebied, met maar liefst 48 vooraf ingestelde programma’s. Het grote en verbeterde LCD-scherm toont alle benodigde informatie over het gehele kookproces, zodat je altijd op de hoogte bent.

Instant Pot Duo Crisp (Ultimate)

De Instant Pot Duo Crisp is een veelzijdig apparaat met 2 deksels, waarmee je niet alleen kunt multikoken, maar ook kunt airfryen, waardoor je 11 apparaten in 1 hebt. Het biedt dezelfde functionaliteit als zijn voorgangers, maar met een extra deksel om heerlijk te kunnen airfryen. De beschikbare opties voor de normale kookfuncties zijn: pressure cooken, sauteren, stomen, slow cooking, sous vide en warmhouden. Voor de knapperige kookfuncties kun je het gebruiken om snel te frituren, braden, bakken, roosteren en drogen. Met de Instant Pot Duo Crisp kun je dus genieten van zowel gezonde gerechten als heerlijke krokante lekkernijen.

De Instant Pot Duo Crisp Ultimate heeft als voordeel dat het maar 1 deksel heeft. Hierdoor is het apparaat wel groter maar heb je niet extra opbergruimte nodig voor een extra deksel!

Instant Pot Pro (Plus)

De Instant Pot Pro-serie is het topmodel van Instant Pot, met een 20% snellere voorverwarmtijd dan andere Instant Pots. Dit zorgt niet alleen voor energiebesparing, maar ook voor een snellere opwarmtijd. De Instant Pot Pro biedt tot wel 28 aanpasbare kookprogramma’s, 5 programmeerbare favorieten en tot wel 11 functies, waardoor het nog uitgebreider is dan zijn voorgangers. Met het uitgebreide LCD-scherm kun je elke kookfunctie en vooraf ingestelde programma direct op je scherm zien. De Instant Pot Pro is een snelkookpan, slowcooker, sous-vide, sauteerpan, sterilisator, yoghurtmaker, voedselverwarmer, cakebakmachine en stomer, allemaal in één apparaat.

De instant Pot Pro Plus (met Wi-Fi) biedt als voordeel dat je de multicooker kunt verbinden met je telefoon en zo toegang krijgt tot meer dan 800 verschillende recepten. Je pakt dus je smartphone, kiest het recept en de multicooker doet de rest!

Instant Pot Pro Crisp

De Instant Pot Pro Crisp biedt dezelfde geweldige functies als de Pro, maar met een extra mogelijkheid om te airfryen, braden, bakken, grillen en dehydrateren. Het wordt geleverd met een extra deksel en accessoires speciaal ontworpen voor airfryen en pressure cooken. De binnenpan van de Instant Pot Pro Crisp kan ook gebruikt worden op elk type elektrische, keramische, gas- of inductiekookplaat, en zelfs in een oven die is ingesteld op 230 graden. Bovendien beschikt de Pro Crisp over een modern en overzichtelijk LCD-scherm, waardoor het gebruik nog eenvoudiger en intuïtiever wordt. Met de Instant Pot Pro Crisp kun je dus genieten van de veelzijdigheid en gemak van verschillende kookmethodes, allemaal in één apparaat.

Welke Instant Pot multicooker kiezen?

Wij begrijpen dat na deze beschrijving het misschien nog niet duidelijk is. Het zijn ook erg veel modellen!

Koop de Instant Pot Duo of Duo Plus alleen als je echt de basis wil. Wij raden eerder de Instant Pot Nova aan, omdat deze over een duidelijk display beschikt met een timer (zo zie je wanneer je gerecht klaar is).

Daarna komt de instant Pot Duo Evo Plus en wij hebben deze ook opgenomen in onze koopgids omdat het scrolling wieltje wel erg handig is en het veel extra programma’s biedt. Dit is dan ook onze algemene aanrader.

De pro-modellen zijn leuk maar brengen eigenlijk niet meer dan iets meer piek vermogen (waardoor bijvoorbeeld vlees sneller aanbakt) en meer programma’s.

De Crisp versies bieden in onze optiek wél een meerwaarde en kunnen dienen als een soort airfryer (mini oventje). Hierbij is het wel (vaak) een nadeel dat je een extra deksel hebt, waardoor je extra opbergruimte nodig hebt. De Ultimate-versie kan dan uitkomst bieden maar die is ook een stukje groter (kijk dus goed of het in de keuken past!).

De Instant Pot Pro Plus heeft een leuke toevoeging met de app en kan handig zijn als je veel wilt experimenteren. Het biedt vooral gemak want je hoeft niet zelf alles in te stellen.

In deze handige download vind je een overzicht van alle programma’s en standen per model zodat je zelf de juiste keuze kan maken!