Keukenapparatuur speelt een steeds belangrijkere rol in ons dagelijks leven. Met de opkomst van multifunctionele kookapparaten wordt het steeds eenvoudiger om snel en gemakkelijk maaltijden te bereiden. Twee van deze populaire apparaten zijn de multicooker en de snelkookpan. Maar wat is precies het verschil tussen deze twee? In dit artikel zullen we dieper ingaan op de kenmerken, functies en toepassingen van beide apparaten, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Multicookers: Algemene kenmerken en functies

Een multicooker is een veelzijdig keukenapparaat dat verschillende functies combineert in één apparaat. Het werkt op basis van voorgeprogrammeerde kookmodi en programma’s. Hiermee kun je diverse gerechten bereiden, variërend van soepen en stoofschotels tot desserts en zelfs yoghurt. Multicookers hebben ook handige functies, zoals automatische timers en instellingen, die het kookproces vereenvoudigen. Bovendien kunnen ze extra functies hebben, zoals stoomfuncties en slow cooking, waardoor ze nog veelzijdiger worden. De belangrijkste functie is echter de hogedruk-stand waarmee je de kooktijd van veel gerechten aanzienlijk kan verlagen. De voordelen van een multicooker zijn onder andere tijdsbesparing, gemak, energie-efficiëntie en minder afwas en keukenrommel. Een multicooker is overigens een elektrisch apparaat en heeft een verwarmingselement. Je hebt dus geen externe warmtebron nodig om te koken.

Crock-Pot CSC051X-01 (5,6L)1
Voorbeeld multicooker

Snelkookpannen: Algemene kenmerken en functies

Een snelkookpan is een keukenapparaat dat werkt op basis van druktechnologie. Door de afgesloten omgeving en de opbouw van druk in de pan, worden kooktijden aanzienlijk verkort. Dit zorgt ervoor dat gerechten sneller klaar zijn dan bij traditionele kookmethoden. Bovendien blijven voedingsstoffen beter behouden en worden vleesgerechten malser. Snelkookpannen hebben hun oorsprong in het traditionele koken en zijn met name geschikt voor het bereiden van gerechten zoals bonen, peulvruchten, stoofpotten en curry’s. Het gebruik van een snelkookpan vereist enige kennis en voorzichtigheid vanwege de hoge druk.

Een snelkookpan is géén elektrisch apparaat en moet gebruikt worden op het fornuis.

Snelkookpan
Voorbeeld snelkookpan

Verschillen tussen een multicooker en een snelkookpan

Het belangrijkste verschil tussen een multicooker en een snelkookpan ligt in hun functionaliteiten en gebruiksgemak. Een multicooker is ontworpen om veelzijdig te zijn en biedt een breed scala aan kookopties, terwijl een snelkookpan gespecialiseerd is in hoge-drukkoken. Een multicooker is over het algemeen eenvoudiger te bedienen, terwijl het gebruik van een snelkookpan enige kennis en voorzichtigheid vereist. Wat betreft kooktijden en -resultaten, kunnen multicookers variabele kooktijden hebben, afhankelijk van het gekozen programma, terwijl snelkookpannen bekend staan om hun snelle kooktijden en intense smaken. Qua kosten zijn multicookers meestal duurder,  terwijl snelkookpannen betaalbaarder zijn.

Praktische toepassingen en voorbeelden

Een multicooker biedt talloze mogelijkheden voor het bereiden van maaltijden. Je kunt heerlijke eenpansgerechten maken, zoals risotto of paella, waarbij je alle ingrediënten in één keer kunt toevoegen en de multicooker het werk laat doen. Soepen en stoofschotels behoren ook tot de favoriete gerechten die in een multicooker kunnen worden bereid. Daarnaast kun je met een multicooker ook desserts maken, zoals cheesecake of broodpudding, en zelfs zelfgemaakte yoghurt. Aan de andere kant kunnen snelkookpannen uitstekend worden gebruikt voor het koken van bonen, peulvruchten en het bereiden van smaakvolle stoofpotten en curry’s. Ze zijn ook handig voor het maken van zelfgemaakte jam en chutney.

Alles wat je in een snelkookpan kunt bereiden, kun je ook in een multicooker bereiden. Andersom geldt dit echter niet.

Kiezen tussen een multicooker en een snelkookpan

Bij het maken van een keuze tussen een multicooker en een snelkookpan zijn er verschillende overwegingen waarmee rekening moet worden gehouden. Denk aan je persoonlijke behoeften en voorkeuren, de beschikbare keukenruimte en opslagmogelijkheden, je budget en de gewenste functies en accessoires. Het kan ook nuttig zijn om gebruikersrecensies en ervaringen te raadplegen om meer inzicht te krijgen in de prestaties van beide apparaten.

Klik hier voor onze multicooker koopgids! 

Conclusie

Het verschil tussen een multicooker en een snelkookpan ligt in hun functionaliteiten, gebruiksgemak, kooktijden en -resultaten, kosten en ruimtebesparing. Het kiezen tussen deze twee apparaten hangt af van je persoonlijke behoeften en voorkeuren. Of je nu kiest voor een multicooker of een snelkookpan, beide apparaten bieden vele mogelijkheden om heerlijke maaltijden te bereiden en maken het koken gemakkelijker en efficiënter. Door de geavanceerde functies en technologieën van deze keukenapparaten wordt koken een plezierige ervaring, waarbij je kunt genieten van smaakvolle gerechten zonder al te veel gedoe.

Wat vond je van deze post?
[Totaal: 1 Gemiddeld: 1]