De beste Instant Pot. Onze top 4 van dit multicooker merk

Instant Pot maakt multicookers. Sterker nog; waarschijnlijk de beste multicookers op de markt. Dit merk domineert de markt zelfs zo goed dat Instant Pot een synoniem is geworden voor het woord multicooker (net zoals veel mensen iPad zeggen in plaats van Tablet). Dat is natuurlijk niet zonder reden. Ze maken gewoon erg goede multicookers en hebben dit multifunctionele keukenapparaat onder de aandacht gebracht bij het grote publiek. Logisch dus dat je graag een Instant pot wil proberen. 

Op deze pagina vind je de beste instant pots. We hebben een top 4 samengesteld en wij zijn overtuigd dat je daarmee een goede keuze kan maken. We geven uitleg wat de voor- en nadelen zijn van een bepaalde serie en bij wie deze het beste past. Daarna geven we nog wat algemene informatie over de Instant Pot multicooker zodat je zelf gemakkelijk aan de slag kan. 

Tip: met een Instant Pot beschik je over enorm veel verschillende kookfuncties. Soms zelfs te veel! In deze handige download vind je een overzicht van alle programma’s en standen per model zodat je zelf de juiste keuze kan maken!

De beste Instant Pot 2024

De beste Instant Pot is de Instant Pot Duo Evo Plus en is verkrijgbaar in 5,7 liter en 7,6 liter. Het is niet de duurste of de goedkoopste maar biedt nagenoeg elke functie behalve bakken of inpotten (wecken). Het display werkt erg goed en de bediening mag er ook zeker zijn! Vooral de handige draaiknop is erg fijn en voor je het weet, vlieg je razendsnel door de menu’s. Wij hebben deze ook benoemd op onze beste multicooker van 2024 pagina. 

Naast het fijne display en de handige bediening is er nog een voordeel van de Instant Pot Duo Evo Plus ten opzichte van vele anderen. De binnenpan heeft handige handvatten gemaakt van rubber. Hierdoor blijft de binnenpan goed zitten tijdens het roeren en omscheppen (handig bij het sauteren). Daarnaast kun je gemakkelijk de binnenpan uit de multicooker tillen met de handgrepen. Wel zo gemakkelijk want dan verbrand je je vingers niet! Persoonlijk gebruiken wij een Instant Pot Nova en dit is dé handigheid die ik mis en graag zou willen.

Kwaliteit van het eten
4.5/5
Gebruiksgemak
4.5/5

De beste Instant Pot overzicht

1. Instant Pot Duo Evo Plus

Instant Pot DUO EVO PLUS (5,7L)

4. Instant Pot Pro Crisp 11-in-1

Instant Pot Pro Crisp 11-in-1

De beste Instant Pot beschreven

Hieronder vind je een toelichting op onze redenen om deze Instant Pots in de top 4 op te nemen. Vrijwel alle Instant Pots zijn verkrijgbaar in 2 of 3 maten, met keuze uit 3L, 5,7L, 7,6L en 9,5L. Wij gebruiken de Instant Pot vooral voor soepen, stoofgerechten en spareribs. Er kunnen 2 grote spareribs in een 5,7 L en soep voor 10 personen. Voor een stoofgerecht heb je met de 5,7 liter genoeg voor 8 personen.

1. Instant Pot Duo Evo Plus

Beste algemene keuze.

Dat wij de Instant Pot Duo Evo Plus de beste Instant Pot vinden, wist je al. Wist je ook dat het tot de best verkochte multicookers behoort!? We vertellen je graag wat meer over de functies. Met deze Instant Pot kun je genieten van een breed scala aan opties, zoals snelkoken, rijstkoken, slowcooken, yoghurt maken, stomen, sous vide, bakken, voedsel warmhouden, cakes bereiden en soep maken. Het maakt deel uit van de nieuwste generatie van de Duo-serie en overtreft zijn voorgangers op alle fronten, met maar liefst 48 vooraf ingestelde programma’s. Het grote en verbeterde LCD-scherm toont alle benodigde informatie over het hele kookproces, zodat je altijd goed op de hoogte bent.

Kwaliteit van het eten
4.5/5
Gebruiksgemak
4.5/5

2. Instant Pot Nova

Beste budget keuze.

De Instant Pot Nova is een prachtige, moderne instant pot met een handig blauw scherm waarmee je het kookproces kunt volgen. Het is een 7 in 1 multicooker die 7 apparaten in 1 combineert, waaronder een snelkookpan, slowcooker, rijstkoker, stoompan, koekenpan, voedselverwarmer en yoghurtmaker. Bovendien beschikt de Instant Pot Nova over 13 vooraf ingestelde programma’s die met één druk op de knop kunnen worden gebruikt. Je kunt zelfs je eigen kookinstellingen opslaan, zodat je met één knop je favoriete gerecht kunt bereiden.

De Nova is goedkoper en heeft daarom minder mogelijkheden. De mogelijkheden die overblijven zijn wel de belangrijkste en daarmee blijft de veelzijdigheid behouden. Bij deze kun je ook gaan voor een grote capaciteit met 9 liter. Dan heb je wel een erg groot apparaat maar als je graag in bulk kookt (bijvoorbeeld 4 kilo stoofvlees), dan biedt deze multicooker jou de mogelijkheid. 

Wij verkiezen de Nova boven de Instant Pot Duo Plus omdat je zelf het druk niveau kan bepalen (3 niveaus). Hierdoor kun je voor veel gerechten zelf de malsheid bepalen en ontstaan er veel mogelijkheden om zelf met de instellingen te spelen. 

Kwaliteit van het eten
4/5
Gebruiksgemak
3.5/5

3. Instant Pot Pro

Beste luxueuze keuze.

De Instant Pot Pro-serie is het vlaggenschipmodel van Instant Pot, met een voorverwarmtijd die 20% sneller is dan andere Instant Pots. Dit resulteert niet alleen in energiebesparing, maar ook in een snellere opwarmtijd. De Instant Pot Pro biedt tot wel 28 aanpasbare kookprogramma’s, 5 programmeerbare favorieten en maar liefst 11 functies, waardoor het nog veelzijdiger is dan zijn voorgangers. Met het uitgebreide LCD-scherm kun je elke kookfunctie en vooraf ingestelde programma direct op het scherm zien. De Instant Pot Pro is een snelkookpan, slowcooker, sous-vide, sauteerpan, sterilisator, yoghurtmaker, voedselverwarmer, cakebakmachine en stomer, alles in één apparaat.

De Instant Pot Pro Plus (met Wi-Fi) biedt als extra voordeel dat je de multicooker kunt verbinden met je telefoon en zo toegang hebt tot meer dan 800 voorgeprogrammeerde recepten. Je pakt dus gewoon je smartphone, kiest het recept en de multicooker doet de rest!

Kwaliteit van het eten
4.5/5
Gebruiksgemak
5/5

4. Instant Pot Pro Crisp 11-in-1

Beste airfryer keuze.

De Instant Pot Pro Crisp 11-in-1 was het vlaggenschipmodel van Instant Pot. Er is ook de Instant Pot Duo Crisp, maar die heeft iets minder functies waardoor het minder een ‘multicooker’ is. Je kunt deze verkrijgen in 5,7 liter en 7,6 liter. Als je graag grote hoeveelheden tegelijk wilt maken (bijvoorbeeld om deels weer in te vriezen), dan raden we de 7,6 liter aan. Voor een gezinsmaaltijd (voor 4 personen) is de 5,7 liter voldoende. Deze multicooker met airfryer functie werkt echter iets anders. Je krijgt namelijk twee deksels: één om onder hoge druk te koken en één met de airfryer-functie. Houd hier dus rekening mee als je het apparaat wilt opbergen! Je kunt dus niet tegelijkertijd onder hoge druk stomen en airfryen.

Dit heeft zowel voordelen als nadelen. Wij vinden dat deze multicooker beter kan koken onder hoge druk en de airfryer-functie is redelijk vergelijkbaar. Een apart deksel zorgt er natuurlijk voor dat de betreffende functie ook beter werkt. Het nadeel is natuurlijk dat je met twee deksels zit en het kookproces niet zo snel zal verlopen als bijvoorbeeld bij de Ninja Speedi. Wat jij prettig vindt, moet je uiteraard zelf bepalen en kijken wat bij jouw kookstijl en recepten past.

Deze multicooker van Instant Pot is een veelzijdig apparaat en de airfryer-functie werkt uitstekend. De meegeleverde accessoires zijn meer dan voldoende om jarenlang te kunnen experimenteren. Deze multicooker is ideaal voor mensen die meer willen dan alleen een airfryer.

Meer weten over multicookers met airfryer functie? Bekijk dan deze pagina.

Kwaliteit van het eten
5/5
Gebruiksgemak
5/5

Een Instant Pot multicooker

Een Instant Pot is de merknaam van een multicooker. Een multicooker is een elektrisch keukenapparaat dat meerdere verschillende functies biedt. Eén van de belangrijkste functies is het hoge druk koken. Het apparaat wordt luchtdicht afgesloten en door het koken van het water, ontstaat er stoom. Omdat de stoom niet kan ontsnappen, wordt de druk opgebouwd en zal de stoom versneld in het gerecht trekken. Hierdoor is het erg snel mals of gaar en bespaar je kooktijd. Waar bijvoorbeeld stoofvlees minimaal 5 uur moet koken (en het liefst nog langer), is dit bij een multicooker maar 30 tot 40 minuten.

Er zijn verschillende merken die een multicooker aanbieden, zoals Russell Hobbs, Ninja Foodi en CrockPot. Instant Pot is zo populair geworden omdat het gespecialiseerd is in multicookers en een uitgebreid assortiment biedt. 

Een Instant Pot schoonmaken

Een Instant Pot biedt niet alleen gemak tijdens het koken, maar ook na het koken. Zodra het gerecht klaar is en de deksel ervan af mag, leg je de deksel op tafel met de binnenkant omhoog. Door de handgreep zal de deksel één kant op vallen. Leg de deksel op de kant waar het ventiel niet zit. Zo zal al het overige vocht naar de andere kant gaan en dan zitten er geen onderdelen in de weg. Na een swipe met de theedoek, kun je de rubberen ring even drogen. Die kun je gemakkelijk verwijderen. Stop deze daarna weer goed terug. Dit is voldoende om elke keer toe te passen. Eens in de x tijd moet je ook het ventiel goed drogen maar dat is niet iedere keer noodzakelijk. 

De binnenpan kun je gemakkelijk in de vaatwasser zetten maar je kunt het ook met de hand afwassen. Is het eten aangebakken? Giet een liter water met sop in de binnenpan en zet de binnenpan in de multicooker. Zet de multicooker aan en selecteer de sauteer stand en ‘more’. Laat het 10 minuten pruttelen en dan komt het eten wel los.

De multicooker zelf is gemakkelijk schoon te maken met een vochtig doekje. Stop nooit een sopje in de multicooker zonder binnenpan! That’s it.

Een instant Pot gebruiken

Een instant pot kan best wel ingewikkeld zijn. Gelukkig zijn er heel veel receptenboeken speciaal voor dit merk en zit er een goede gebruiksaanwijzing bij. Hieronder wat tips om in ieder geval te starten:

  • Een Instant Pot biedt meestal verschillende niveaus. Zoiets als ‘Less’, ‘Normal’ en ‘More’. Deze kun je op veel instellingen toepassen. Bijvoorbeeld sauteren of pressure cooking. Als je bijvoorbeeld stoofvlees maakt (met pressure cooking) dan kun je zelf bepalen of je super mals wil (more) of toch nog een bite wil hebben (less). 
  • Als je twijfelt over de hoeveelheid water die je erbij moet doen, is het beter om iets te veel te doen dan iets te weinig. Bij te weinig water kan er niet goed hoge druk ontstaan en kan het gerecht aan de bodem aanbakken. 
  • Let op de stand van het stoomventiel. Er zijn altijd twee standen (alhoewel dat bij iedere instant pot net iets anders werkt). De ene stand voorkomt dat er stoom kan ontsnappen en de andere stand kan het juist wel weg! Je bent niet de eerste die uren loopt te wachten tot het gerecht klaar is terwijl het juist snel had moeten gaan (woeps, ventiel liet stoom door). 
  • Nadat het hoge druk koken klaar is, kun je ervoor kiezen om natuurlijk de stoom af te bouwen of in 1x snel. De eerste optie is meestal beter en geeft het eten wat meer tijd.
  • Elke multicooker biedt een warmhoudfunctie. Begin dus gewoon lekker op tijd en laat het nog even in de cooker hangen. Dan kun je ondertussen op andere onderdelen van het gerecht focussen. 

Handige accessoires voor een Instant Pot

Omdat Instant Pot populaire multicookers zijn (en de binnenpannen vrijwel allemaal dezelfde maten hebben), zijn er genoeg accessoires verkrijgbaar. Wij helpen je de gimmicks te scheiden van de must haves. Hieronder vind je de handigste accessoires:

  • Stoommandje: met een stoommandje kun je gemakkelijk eten stomen. Met stomen behoudt je beter de voedingswaarden en is dus een erg gezonde keuze.
  • Tang: Bij de meeste Instant Pots zit een handig rekje dat je op de bodem van de binnenpan legt. Koop een goede tang om dit rekje er gemakkelijk uit te halen (zeker als je hiermee ook het eten omhoog lift). 
  • Glazen deksel: met een glazen deksel kun je de instant pot gebruiken als normale kookpan en heb je goed zicht op je gerecht. Ook erg ideaal om bijvoorbeeld de slow cook-functie goed te gebruiken. 
  • Siliconen pannenlappen: hiermee pak je gemakkelijk de binnenpan uit de Instant Pot. Het siliconen materiaal zorgt voor extra grip. 

Conclusie

De Instant Pot staat bekend als een van de beste multicooker merken op de markt, met een breed scala aan modellen die aan verschillende behoeften voldoen. De Instant Pot Pro-serie is het vlaggenschipmodel, dat zich onderscheidt door zijn snelle voorverwarmtijd en uitgebreide functies. Met een overvloed aan aanpasbare kookprogramma’s en handige functies zoals het LCD-scherm, biedt de Instant Pot Pro een ongeëvenaarde kookervaring.

Onze top 4 voor 2024 omvat de Instant Pot Duo Evo Plus, Instant Pot Nova, Instant Pot Pro Plus en Instant Pot Pro Crisp 11-in-1. Elke Instant Pot in deze lijst biedt unieke voordelen en functies, waardoor het kiezen van de juiste multicooker voor jouw behoeften eenvoudiger wordt.

Of je nu een Instant Pot gebruikt voor snelle maaltijden of uitgebreide gerechten, het schoonmaken en gebruiken van de Instant Pot vereist een paar handige tips en trucs. Met accessoires zoals een stoommandje, tang en glazen deksel kun je nog meer uit je Instant Pot halen en genieten van een nog grotere veelzijdigheid. Eet smakelijk!