De keuken is het hart van het huis en de juiste keukenapparatuur kan het koken en bereiden van maaltijden een stuk eenvoudiger maken. Een van de meest veelzijdige en handige apparaten die je in je keuken kunt hebben, is een multicooker. 

Maar hoe kies je nu de juiste multicooker voor jouw behoeften? Een van de belangrijkste aspecten om rekening mee te houden is de maat van de multicooker. In dit artikel helpen we jou bij het vinden van de perfecte maat multicooker.

Zo kies je de juiste maat multicooker

Bij het kiezen van een multicooker zijn er verschillende overwegingen waar je rekening mee moet houden. Allereerst is je budget natuurlijk van belang. Multicookers zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen, dus het is belangrijk om te bepalen hoeveel je wilt investeren in dit handige keukenapparaat. Hoe groter de maat, hoe duurder de multicooker wordt namelijk.

Daarnaast is het essentieel om te kijken naar de beschikbare ruimte in je keuken. Multicookers zijn verkrijgbaar in verschillende maten en je wilt er zeker van zijn dat je genoeg ruimte hebt om het apparaat op een handige en veilige manier op te bergen.

Goed om te weten; als een multicooker verkrijgbaar is in verschillende maten, blijven de functies meestal hetzelfde. Dat maakt kiezen waarschijnlijk een stuk makkelijker!

Let op: bekijk altijd goed de afmeting van de multicooker voordat je bestelt! Ook al klinkt een multicooker van 2 tot 4 liter klein, de omvang is vaak een stuk groter.

Kleine multicookers (2-4 liter)

Laten we beginnen met kleine multicookers, die doorgaans een inhoud hebben van 2 tot 4 liter. Deze compacte multicookers hebben tal van voordelen. Ze zijn ideaal voor individuen of stellen die niet veel voedsel bereiden en graag ruimte willen besparen in hun keuken. Bovendien zijn ze draagbaar en gemakkelijk op te bergen. Het enige nadeel is dat je beperkt bent in de hoeveelheid voedsel die je tegelijkertijd kunt bereiden.

Middelgrote multicookers (4-6 liter)

Voor mensen met kleine gezinnen of huishoudens die regelmatig maaltijden bereiden voor een aantal personen, zijn middelgrote multicookers een uitstekende keuze. Met een inhoud van 4 tot 6 liter bieden ze voldoende capaciteit om genoeg voedsel te bereiden voor 4 personen. Het enige punt van overweging is dat ze iets meer ruimte in je keuken innemen dan de kleinere varianten.

Grote multicookers (6-8 liter)

Voor grotere gezinnen of mensen die graag gasten uitnodigen om mee te eten, zijn grote multicookers met een inhoud van 6-8 liter ideaal. Deze multicookers bieden voldoende ruimte om grote porties maaltijden te bereiden, zoals braadstukken, grote hoeveelheden stoofschotels en rijstgerechten voor feestelijke gelegenheden. Hoewel ze iets meer ruimte in beslag nemen, zijn ze de perfecte keuze als je regelmatig voor een grotere groep mensen kookt.

Extra grote multicookers (8 liter of meer)

Voor diegenen die echt groots willen uitpakken en graag in grote hoeveelheden koken, zijn er extra grote multicookers met een inhoud van 8 liter of meer. Deze multicookers zijn ideaal voor grote gezinnen, feesten of zelfs voor mensen die graag maaltijden willen bereiden om in te vriezen. Met deze multicookers kun je zonder enige moeite grote hoeveelheden soep, stoofschotels en andere gerechten bereiden. Houd er wel rekening mee dat deze multicookers veel ruimte in je keuken innemen.

Sommige ingrediënten zo zo groot, dat alleen een (extra) grote multicooker geschikt is. Denk hierbij aan een hele kip of spareribs.

De grootte afstemmen op huishoudens

Stem de maat van de multicooker af op de grootte van je huishouden. Voor eenpersoonshuishoudens is een kleine multicooker perfect, terwijl kleine gezinnen goed bediend kunnen worden met een middelgrote multicooker. Grote gezinnen of mensen die vaak gasten ontvangen, zullen het meeste profijt hebben van een grote of extra grote multicooker. Door de juiste maat te kiezen, zorg je ervoor dat je multicooker perfect past bij je kookbehoeften.

Welke maat multicooker gebruiken wij?

Wij gebruiken het 5,7 liter formaat (de Instant Pot Duo Nova). Wij zijn met 2 personen dus een kleine multicooker was ook groot genoeg geweest. Toch vinden wij het wel handig, zeker als we gasten uitnodigen, om wat grotere porties te kunnen maken. Wij vriezen ook regelmatig gerechten in (bijvoorbeeld rendang, chili con carne of bolognesesaus) en dan maken wij altijd veel porties tegelijkertijd. 

Een hele kip zou misschien rechtop wel passen maar daarvoor is dit formaat niet echt geschikt. Gelukkig eten wij dat eigenlijk nooit.

Daarnaast is onze kastruimte beperkt en is een 7,6 of 9,4 liter een flinke slag groter. 

Conclusie

Het vinden van de perfecte multicooker is een leuke stap om je kookervaring naar een hoger niveau te tillen. Door rekening te houden met je budget en de beschikbare ruimte in je keuken kun je de juiste maat multicooker kiezen. Of je nu kookt voor jezelf, je gezin of een grote groep mensen, er is een multicooker die bij jouw behoeften past. Dus laat je inspireren, probeer nieuwe recepten uit en geniet van de vele voordelen die een multicooker te bieden heeft.

Je vindt de beste multicookers in onze koopgids

Wat vond je van deze post?
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]