Bij het zoeken naar de perfecte keukenapparatuur zijn er veel factoren om rekening mee te houden. Energie-efficiëntie is een belangrijk aspect dat steeds meer mensen in overweging nemen bij het kiezen van nieuwe apparaten. Een van de apparaten die de afgelopen jaren aan populariteit heeft gewonnen, is de multicooker. Maar is een multicooker werkelijk energiezuinig? In dit artikel zullen we deze vraag grondig onderzoeken.

Tip: wij hebben een aparte koopgids met de beste multicookers.

Is een multicooker energiezuinig?

Multicookers zijn ontworpen met efficiëntie in gedachten, waardoor ze over het algemeen minder energie verbruiken dan traditionele kookmethoden. Hier zijn enkele redenen waarom multicookers als energiezuinig kunnen worden beschouwd:

Gebruik van geavanceerde technologieën

Multicookers maken gebruik van geavanceerde technologieën zoals inductieverwarming. Deze technologieën zorgen ervoor dat de warmte gelijkmatig wordt verdeeld en dat er minder energie verloren gaat tijdens het kookproces. Het resultaat is een efficiëntere en snellere bereiding van voedsel met minder energieverbruik.

Programmeerbare functies en timer

Een van de voordelen van multicookers is dat ze programmeerbare functies hebben, waaronder een timer. Dit stelt je in staat om de kooktijd en temperatuur van uw gerechten nauwkeurig in te stellen. Je kunt jouw multicooker bijvoorbeeld zo programmeren dat het voedsel op een lagere temperatuur begint en later overschakelt naar een warmhoudstand. Dit bespaart energie omdat de multicooker niet constant op vol vermogen hoeft te werken.

Efficiënt gebruik van warmte en stoom

Multicookers zijn ontworpen om warmte en stoom optimaal te benutten. Het deksel van een multicooker sluit goed af, waardoor er weinig warmte verloren gaat tijdens het koken. Bovendien wordt de stoom die vrijkomt tijdens het kookproces gecondenseerd en opnieuw gebruikt, waardoor er minder energie verloren gaat.

Kortere kooktijd

Dankzij de geavanceerde technologieën en programmeerbare functies kunnen multicookers gerechten sneller bereiden dan traditionele kookmethoden. Dit betekent dat de kooktijd over het algemeen korter is, wat resulteert in minder energieverbruik.

Veelzijdigheid en alles-in-één functies

Met een multicooker kunt u meerdere functies en kookmethoden combineren in één apparaat. Dit betekent dat u geen aparte apparaten hoeft te gebruiken, wat op de lange termijn energiebesparing kan opleveren.

Ons onderzoek naar de energiezuinigheid van een multicooker

Je weet nu waarom een multicooker energiezuinig is. Maar wat zijn nou de échte resultaten?

Daarom hebben we een klein smakelijk onderzoek opgezet en dat verliep als volgt:

We gaan een hele rauwe kip laten garen. Eén in de Instant Pot Duo Nova en één in de oven. In de Instant Pot is de kooktijd ongeveer 28 minuten voor 2 kilo. In de oven moet de kip (op 180 graden) ongeveer 90 minuten. 

Hieronder vind je de resultaten:

  Multicooker Oven
Standaard verbruik 1440 W 2000 W
Kooktijd 28 minuten 90 minuten
Verbruik 691 W 3000 W
Verbruik in  € € 0,28 € 1,20


We hebben ook een test uitgevoerd waarbij we rendang hebben bereid. Een Indonesisch gerecht waarbij het vlees langzaam moet garen maar in de multicooker veel sneller kan zonder smaakverlies. We bakken eerst het vlees en de bomboe in een koekenpan en laten het daarna sudderen in een pan op de inductiekookplaat of in de multicooker onder hoge druk.

De resultaten vind je hieronder:

  Multicooker Inductiekookplaat
Standaard verbruik 1440 W 800 W
Kooktijd 20 minuten 5 uur
Verbruik 600 W 4000 W
Verbruik in  € € 0,24 € 1,60


Nog even een toelichting op onze berekening en meetmethode:

  • We rekenen met €0,40 per kilowatt. 
  • Het stroomverbruik is een inschatting o.b.v. het vermogen van het apparaat en de instelling
  • Het vermogen van de multicooker is altijd voor 100% meegenomen.

Zoals je kan zien, is er toch een flink verschil in energie.

Uit eigen onderzoek blijkt dus dat een multicooker, afhankelijk van het type gerecht, tot zo’n 6 keer zo efficiënt is dan een traditionele kookmethode.

Conclusie

Als we kijken naar de energiezuinigheid van multicookers, kunnen we concluderen dat ze over het algemeen een efficiënte optie zijn voor het bereiden van maaltijden. De combinatie van geavanceerde technologieën, programmeerbare functies en efficiënt gebruik van warmte maakt multicookers tot een duurzame keuze.

Ook uit ons eigen onderzoek blijkt dat een multicooker energiezuiniger is.

Wat vond je van deze post?
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]