Laten we direct eerlijk zijn. Wij zijn fan van rijstkokers! Het zijn ideale keukenmaatjes als je regelmatig rijst kookt. Misschien overweeg jij ook een rijstkoker maar zie je nog niet echt de voordelen. Of je wil gewoon een goede afweging maken. Wij gaan proberen zo eerlijk mogelijk te zijn. Met al meer dan 15 jaar ervaring, weten wij ondertussen wel de voor- én nadelen van een rijstkoker. We bespreken ze allemaal inclusief een aantal misverstanden.

Alle voordelen van een rijstkoker

Rijst warmhouden

Rijstkokers zijn erg fijne keuken apparatuur en hebben veel voordelen. Aan sommigen heb je misschien nog niet gedacht! Hieronder vind je de 10 belangrijkste:

1. De smaak

De smaak van rijst is beter als het wordt bereid in een rijstkoker. Dat komt omdat de rijst dan wordt gestoomd. Hierdoor blijft de smaak beter behouden. Ook is de rijst dan luchtiger en dat merk je goed in de structuur van de rijst. Gekookte rijst is niet alleen een goede opvulling van de maaltijd maar is een goede aanvulling als de rijst perfect is bereid. Dat kan eigenlijk alleen in een goede rijstkoker.

2. De voedingsstoffen

Meer dan de helft van de wereldbevolking eet dagelijks rijst. En de armste, soms zelfs alleen rijst. Het is daarom erg belangrijk dat wanneer de rijst wordt bereid, alle voedingsstoffen goed bewaard blijven (en niet kapot gekookt worden). Sommige vitaminen en mineralen zijn erg gevoelig voor hoge temperaturen en gaan kapot of verdampen tijdens het koken. Bij een rijstkoker wordt het water ook eerst gekookt maar wordt het daarna stoom. Tijdens een stoomproces worden voedingsstoffen veel beter behouden dan in een kookproces.

3. Gemak

Koken in een rijstkoker is erg makkelijk.  Je stopt de rijst in de rijstkoker samen met de juiste hoeveelheid water. Bij een analoge rijstkoker zet je de rijstkoker simpelweg aan en bij een digitale rijstkoker kun je kiezen tussen verschillende soorten rijst (zoals sushirijst of volkoren rijst). En dan ben je klaar! Je hebt geen omkijken meer naar de rijst. En heb je een stoommandje dan kun je ook kiezen voor het stomen van groenten. 

4. Tijdsbesparing

Met gemak komt tijdsbesparing. Normaal gesproken moet je de kookpan in de gaten houden. Kookt het niet over? Zit er wel genoeg water in? Wanneer moet ik afgieten? Ondertussen kun je je niet op de rest van het gerecht focussen. Je hebt verschillende soorten rijstkokers maar als de rijst klaar is zal elke rijstkoker automatisch overgaan op de warmhoudfunctie.

5. Consistente resultaten

Het gebruik van een rijstkoker geeft consistente resultaten. Je krijgt elke keer weer perfecte rijst. Koken van rijst op het fornuis geeft vaak wisselende resultaten. De rijst is te nat, te plakkerig, te papperig, te droog, aangebakken of iets anders. Welke rijstkoker je ook koopt, het apparaat weet de rijst perfect te koken.

6. Veelzijdigheid

De meeste rijstkokers kunnen meer dan alleen rijst koken. Zo kun je bijvoorbeeld ook noedels of pasta koken. Je kunt ook met de juiste hoeveelheid rijst en water spelen om je eigen plakkerigheid te bepalen. Of wat dacht je van het gebruik van kruiden en specerijen? Je maakt snel en gemakkelijk kunjit of gele Indiase rijst. Heb je een digitale rijstkoker? Dan kun je naast gemakkelijk een rijstsoort selecteren én beschik je over speciale programma’s voor bijvoorbeeld granen (havermout), yoghurt, en zelfs slowcooken.

7. Houdt rijst warm

Rijst koken in een rijstkoker is één maar bij een rijstkoker is de warmhoudfunctie altijd inbegrepen. Na het kook- en stoomproces zal de rijstkoker automatisch overgaan op de warmhoudstand. Ideaal, want zo blijft de rijst lang goed. Bij sommige apparaten tot wel 24 uur en dat biedt mogelijkheden om rijst ook te gebruiken op andere momenten van de dag.

8. Timen is niet meer nodig

Die warmhoudfunctie voorkomt aangebrande rijst en geeft je de hele dag gelegenheid om rijst te eten. Maar het belangrijkste argument is dat timen tijdens het koken niet meer nodig is. Je kent het vast wel. Alles is gereed maar de rijst heeft nog tijd nodig. Of juist andersom. De rijst is al lang klaar, maar de rest van het gerecht duurt toch wat langer dan je dacht. De warmhoudfunctie geeft je dus ook een stukje rust tijdens het koken. Hoe laat het ook is, de rijst staat gelijk klaar.

9. Energie-efficiënt

Een rijstkoker is ook een vrij energie-efficiënt apparaat. De rijstkoker bestaat uit een verwarmingselement en een thermostaat. Zodra de thermostaat een bepaalde temperatuur registreert, schakelt de rijstkoker automatisch een standje lager. Waarschijnlijk had je jouw pannetje op het vuur op dezelfde stand laten staan!? Niets mis mee, maar vraagt wel wat meer energie. Sowieso is een elektrisch apparaat meestal efficiënter met energie en dat is bij een rijstkoker ook zo.

10. Makkelijk schoonmaken

Na het gebruik van een rijstkoker, moet je natuurlijk ook schoonmaken. Gelukkig is dat vrij gemakkelijk. Wanneer de rijst gaar is, wordt de warmte flink teruggeschroefd en schakelt de warmhoudstand in. Hierdoor zal de rijst niet gemakkelijk aanbakken en dat scheelt al veel schoonmaakwerk! De binnenpan is vrijwel altijd uit het elektrisch apparaat te halen en deze kun je gemakkelijk in de vaatwasser zetten.

Alle nadelen van een rijstkoker

De voordelen van rijstkokers zijn benoemd. We kijken nu naar de nadelen van een rijstkoker kopen.

1. Extra keukenapparaat

“Wéér een keukenapparaat in huis? Wat moet je ermee? Je kookt al heel je leven zonder rijstkoker! Dat kun je ook prima voor de rest van je leven”. Dit argument horen wij vaak en daar zit natuurlijk een kern van waarheid in. Koop ook niet zomaar een rijstkoker om rijst te bereiden. Koop een rijstkoker alleen als je regelmatig ongekookte rijst bereidt. Wij zeggen altijd; als je 2 of meer keren per week rijst eet, is het de moeite waard dat je een rijstkoker gebruikt.

2. Slijtage van de binnenpan

Een rijstkoker gaat na verloop van tijd kapot en is versleten. Bij moderne rijstkokers is het meestal de binnenpan en een thermostaat die gebreken gaat tonen. Het is daarom beter om de binnenpan niet in de vaatwasser te wassen maar gewoon met de hand. Hierdoor kan de binnenpan zeker 2x zo lang mee! Een andere tip is om de rijstkoker van een bekend merk te kopen zoals Reishunger of Yum Asia. Dan kun je gemakkelijk een nieuwe binnenpan bestellen.

3. Beperkte controle

Afhankelijk van het model heb je niet de volledige controle over het apparaat. Kun je de rijst klaarmaken als een échte sushichef? Dan moet je waarschijnlijk koken op inductie om zelf de volledige controle te houden. Voor de meeste mensen is het echter niet relevant. De meeste mensen willen gewoon heerlijke fluffy rijst!

4. Kleine porties in grote rijstkoker

Tegenwoordig valt het mee, maar de wat oudere rijstkokers (met name analoge rijstkokers) hebben moeite met het bereiden van een kleine hoeveelheid rijst in een grote binnenpan. Dan is de kans groter dat de rijst aanbakt. Je kunt dit oplossen door wat meer water toe te voegen. Of je koopt een moderne digitale rijstkoker! Wij hebben hier in ieder geval een mooie selectie voor je.

Alle misverstanden over een rijstkoker

Hoeveel water bij rijst

Er zijn ook een paar misverstanden die wij graag de wereld uit helpen! Rijstkokers zijn nog niet zo bekend in Nederland, maar steeds meer mensen zien er de voordelen van!

1. One-purpose apparaat

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is een rijstkoker geschikt voor meer dan alleen rijst koken! Zo beschikt onze digitale rijstkoker ook over de opties om havermoutpap, cake, yoghurt en slowcook recepten te bereiden. En vrijwel elke rijstkoker kan ook zoiets als pasta of soep koken!

2. Alleen voor witte rijst

Je kunt meer soorten rijst dan alleen witte rijst koken! Het koken van rijst (welke soort dan ook) komt eigenlijk altijd neer op de hoeveelheid water. Sommige rijstsoorten hebben maar één kopje nodig, sommigen zelfs 2 of 3!

3. Rijst bakt aan

Rijst in een rijstkoker bakt niet aan, ook al zegt de buurvrouw van wel. Dat komt omdat de buurvrouw niet genoeg water erin schenkt. 

Wil jij een rijstkoker kopen?

We hopen dat je nu genoeg informatie hebt om een goede beslissing te nemen. Het gebruik van de rijstkoker heeft onze chefsleven enorm verbeterd en we zijn ervan overtuigd dat dit ook voor jou kan gelden. Een rijstkoker werkt gewoon goed en is de moeite waard als je 2 keer (of meer) per week rijst kookt. Wil weten wat de beste rijstkokers zijn? Op deze pagina vind je een mooi overzicht van alle informatieve artikelen. Eet smakelijk! 

Wat vond je van deze post?
[Totaal: 1 Gemiddeld: 5]