De beste rijstkokers voor een groot gezin

Ben jij al een tijdje op zoek naar een rijstkoker maar mag het wel een tandje groter? Bijvoorbeeld omdat je een groot gezin bent, of dagelijks rijst eet, misschien wel meerdere malen per dag? Dan is een grote rijstkoker natuurlijk iets dat je zoekt. Maar welke moet je dan pakken? Want de keuzes bij een grote rijstkoker zijn natuurlijk iets kleiner dan bij normale rijstkokers. 

In deze koopgids bespreken we de beste grote rijstkokers, bijvoorbeeld voor een groot gezin maar ook voor een cateraar of een restaurant.

Niet helemaal zeker of je een grote rijstkoker wil kopen? Bekijk dan onze beste rijstkokers

Waarom wij deze grote rijstkokers aanraden?

Simpel, want deze rijstkokers

Wij hebben deze grote rijstkokers persoonlijk getest en die ervaring nemen wij mee in de beoordeling.

De grote rijstkoker koopgids

Er zijn ontzettend veel rijstkokers en dat maakt het zoeken van de beste rijstkoker soms wat lastig. Je weet één ding echter al zeker, het moet een grote rijstkoker zijn. Misschien zijn er dan nog andere zaken waarmee je rekening moet houden? Eigenlijk niet, dus voor een uitgebreide koopgids, met informatie waar je rekening mee kunt houden, vind je hier

Ben je bijvoorbeeld een cateraar of een restaurant? Dan zijn vooral duurzaamheid en stevigheid belangrijk. Je wil immers elke dag de rijstkoker kunnen gebruiken.

Wil je meer weten over rijstkokers? Bekijk dan onze top 10 beste rijstkokers inclusief een uitgebreide koopgids. 

Waarvoor gebruik je een grote rijstkoker?

Met een grote rijstkoker kun je in één keer een grote hoeveelheid rijst koken. Je kunt uiteraard ook andere ingrediënten koken zoals pasta en zelfs volledige recepten. De leukste receptenboeken vind je hier

En dat is ook direct het meest onderschatte onderdeel van een grote rijstkoker. Het is ideaal om volledige maaltijden in te bereiden. Dat kan natuurlijk ook in een normale rijstkoker, maar hoe groter de rijstkoker, hoe meer ingrediënten in de rijstkoker passen. 

Een grote rijstkoker gebruik je dus voor:

  • Het koken van een volledige maaltijd met meerdere ingrediënten
  • Het koken van grote hoeveelheid rijst voor veel gasten of een groot gezin

Wil je meer weten over rijstkokers? Bekijk dan onze top 10 beste rijstkokers inclusief een uitgebreide koopgids. 

We starten met een rijstkoker die voor genoeg ruimte biedt voor 10 porties. Dat is toch wel het minimaal aantal porties dat in deze koopgids voorkomt. Denk je dat 10 porties groot genoeg is? Kijk dan eens bij de top 10 rijstkokers. Daar vind je dan veel betere keuzes met deze hoeveelheden.

De Tefal RK1038 Classic rijstkoker is de beste keuze als je specifiek op zoek bent naar een zwart model of als je veel gebruik wil maken van het stoommandje. Waarom? Omdat het stoommandje boven op de rijstkoker geplaatst wordt in plaats van erin. Hierdoor houd je alle ruimte beschikbaar voor de rijst én kun je tegelijkertijd groente, kip en vis stomen.

Omdat het stoommandje bovenop de rijstkoker wordt bevestigd, houd je veel ruimte over om de rijst te koken. Dat maakt deze rijstkoker ook geschikt als grote rijstkoker voor een groot gezelschap. Voor een relatief grote rijstkoker is dit een compact model. De binnenpan kan uit de rijstkoker en is daarom makkelijk schoon te maken (ook in de vaatwasser). 

De rijstkokers die hierna worden getoond, zijn allemaal een stuk groter, bieden veel meer porties en zijn geschikter voor cateraars en restaurants. 

Kwaliteit van de rijst
3/5
Gebruiksgemak
3/5

De Bartscher 12 liter rijstkoker is een grote maar praktische rijstkoker. Er is ruimte voor wel 5,5kg droge rijst. Dat is genoeg voor 40 tot 60 gekookte porties rijst. 

Het is (net als de volgende rijstkoker) een professionele rijstkoker die dus bestand is voor dagelijks intensief gebruik. De binnenpan is uitneembaar en daardoor makkelijk af te wassen. De handgrepen zijn van kunststof en voelen wat goedkoop aan maar zijn wel erg stevig. Je kunt de rijstkoker met een gerust hard oppakken (ook gevuld met gekookte rijst). 

Bediening is erg makkelijk en heeft net als elke andere analoge rijstkoker een kookstand en een warmhoudstand. De rijstkoker schiet automatisch over op de warmhoudstand als de rijst klaar is met koken. 

Uniek aan deze rijstkoker is de siliconen mat. Hierdoor is het aanbranden van rijst op de bodem vrijwel onmogelijk. Dat is ook mooi meegenomen met schoonmaken!

Kwaliteit van de rijst
3.5/5
Gebruiksgemak
4.5/5
Prijs
4.5/5

De Hendi rijstkoker profi line is ongeveer net zo groot als de Bartscher rijstkoker. Er is dus ruimte voor 40 tot 60 porties.  Er is ook een siliconen mat beschikbaar waardoor de rijst onmogelijk kan aanbranden.

Deze grote rijstkoker is iets compacter en bevat een handig lekbakje om kookvocht op te vangen. Wij vinden deze rijstkoker persoonlijk ook een stuk aantrekkelijker ogen.

Ook erg handig; deze grote rijstkoker bevat een vaste deksel met scharnier. Gasten kunnen dus zelf de deksel openen en hebben hierdoor een extra hand vrij om rijst op te scheppen. De deksel is overigens stevig gesloten waardoor meer druk wordt opgebouwd in de stoomfase bij het koken van de rijst. Hierdoor vonden wij de rijst een stuk lekkerder.

Ook hier gaat het om een analoge rijstkoker met een kookstand en warmhoudstand die automatisch wordt ingeschakeld als de rijst klaar is. 

Kwaliteit van de rijst
4.5/5
Gebruiksgemak
5/5
Prijs
5/5

Kijk je graag nog even verder? Je vindt nog veel meer grote rijstkokers bij Bol.com of Amazon.

Veelgestelde vragen over magnetron rijstkokers

Wat zijn de voordelen van een grote rijstkoker?

Met een grote rijstkoker kun je grote porties rijst bereiden maar ook volledige recepten zoals nasi, bami en pasta’s. 

Zijn er ook grote digitale rijstkokers?

Die zijn er helaas niet. Voor het bereiden van goede rijst is een digitale rijstkoker overigens niet noodzakelijk.

Wat zijn de nadelen van een grote rijstkoker?

De grote rijstkokers hebben ook wat nadelen.

Zo zijn grote rijstkokers… groot! Soms wel meer dan een halve meter doorsnede. Je moet dus wel de ruimte hebben om een grote rijstkoker op te slaan of bij het uitserveren. 

Een grote rijstkoker moet ook grote hoeveelheden rijst kunnen bereiden. 2 tot 3 kWh is dus geen uitzondering. Zorg dus dat je een goede aansluiting hebt.

Welke grote rijstkoker is geschikt voor catering of een restaurant?

Voor een catering of een restaurant raden wij de Hendi Rijstkoker aan. Kwalitatief is deze iets beter dan de Bartscher, de rijst is lekkerder en het is erg handig voor gasten dat de deksel met een scharnier vast blijft zitten aan de rijstkoker. 

Heb je nog vragen? Stuur dan een mail naar info@debesterijstkoker.nl