Er gaat niets boven heerlijke rijst. Rijst is meestal een bijgerecht in de Aziatische keuken maar dat maakt het niet onbelangrijk. Sterker nog; het wordt vrijwel overal bij gegeten. Zelfs bij het ontbijt of als nagerecht! 

Wij krijgen weleens de vraag hoeveel water in rijstkoker moet. In dit artikel bespreken we de verschillende opties.

Hoeveel water heb je nodig in een rijstkoker?

Voor 1 kopje rijst heb je ongeveer 1,5 kopje water nodig in een rijstkoker.

Er zijn daarnaast nog 3 andere gemakkelijke methoden om erachter te komen hoeveel water je in de rijstkoker moet schenken. Dit moet lauw of koud water zijn (dus niet kokend!). Een rijstkoker is namelijk ingesteld op koud water. Als je kokend water in de rijstkoker stopt, dan is er een kans dat de rijst te gaar wordt waardoor de structuur en de smaak minder goed is. 

Daarnaast is het ook goed om te weten dat een volkoren rijst (zoals zilvervliesrijst) vaak meer water nodig heeft in de rijstkoker dan een witte rijst (zoals basmati of pandan). Dat komt omdat een volkoren rijst meer tijd nodig heeft.

De 1 = 1,5 regel

Een rijstkoker wordt altijd geleverd met een bakje. Dit bakje wordt ook wel de rijstkopje genoemd. Het maakt daarbij niet uit hoe groot de rijstkopje is want mensen volgen vaak deze regel:

Voor elk kopje met rijst, voeg je anderhalve kopje water toe. 

In de praktijk zijn er wel verschillen. Een bruine rijst zoals zilvervliesrijst, heeft een langere kooktijd en vraagt dus meer water. Ongeveer 2 kopjes water per 1 kopje zilvervliesrijst. Een witte rijstsoort zoals basmati of pandan volgen wel (ongeveer) de regel dat je anderhalve kopje water nodig hebt per kopje rijst. 

We hebben trouwens een apart artikel met hoeveel rijst per persoon je nodig hebt.

 

RijstsoortVerhouding water tot rijst
Witte rijst1,5 – 2 kopjes water per 1 kopje rijst (1:1,5)
Volkoren rijst2 – 2,5 kopjes water per 1 kopje rijst (1:2)
Jasmijnrijst1 kopje water per 1 kopje rijst (1:1,2)
Basmatirijst1,5 – 2 kopjes water per 1 kopje rijst (1:1,5)

Volg de handleiding

Elke rijstkoker komt met een handleiding en soms ook een receptenboek. Daarin staat altijd hoeveel water je in de rijstkoker moet schenken. Soms is er ook aangegeven hoeveel water er nodig is per rijstsoort.

Kijk in de binnenpan

Heel veel rijstkokers hebben in de binnenpan een aantal maatstreepjes staan. Daarop staat exact aangegeven (en soms zelfs uitgesplitst per rijstsoort) hoeveel water in de rijstkoker moet. 

Binnenkom van Reishunger Digitale Rijstkoker

Gebruik je vingers

De derde methode om te weten hoeveel water je nodig hebt in een rijstkoker is het gebruik van een vingerkootje (de duim). Dat werkt als volgt:

Je gebruikt de hoeveelheid rijst die je nodig hebt. Zorg vervolgens dat dit redelijk vlak in de rijstkoker ligt. Vervolgens kun je er water bij schenken. Het water moet ongeveer één vingerkootje boven de rijst uitkomen. 

De beste rijstkoker in 2024

Wij hebben 50+ verschillende rijstkokers bekeken en de reviews gelezen. Dit zijn de meest populaire en goed beoordeelde rijstkokers in elke categorie. 

Tips om de perfecte hoeveelheid water voor rijstkoker te bepalen

We hopen dat het met één van de bovenstaande methoden lukt om de perfecte rijst te koken. Sosm moet je gewoon meerdere manieren proberen om voor jou de juiste hoeveelheid water te bepalen. Lukt het nog steeds niet of denk je dat het nóg beter kan? Hier zijn een aantal tips en aandachtspunten waarmee je rekening kan houden:

  • Bij het wassen van water, voeg je ook al wat water toe. Is je rijst te nat, dan kun je hier rekening mee houden.
  • Bakt de rijst aan op de bodem? Gebruik dan iets meer water om dit te voorkomen.
  • Wees consistent om optimaal te vergelijken! Gebruik bijvoorbeeld altijd dezelfde rijst en hetzelfde vingerkootje of maatbeker.
  • Schrijf op een geeltje je ideale verhouding en leg die in de bak met rijst. Dan weet je zeker dat je altijd goed zit!

Wat gebeurt er als je te weinig water in de rijstkoker schenkt?

Als je te weinig water in de rijstkoker schenkt, is er een kans dat de rijst aan de onderkant aanbakt of dat de rijstkoker te vroeg overstapt op de warmhoudstand (en de rijst nog niet gaar is). 

Als de rijst aanbakt was dat waarschijnlijk niet de bedoeling maar aangebakken rijst kan best lekker zijn en was vroeger een delicatesse in Azië! 

Is de rijst echt te erg aangebakken en krijg je het niet gemakkelijk met een spatel los? Dan kun je dit het beste schoonmaken door de binnenpan half vol te schenken met een warm sopje en dit te laten koken in de rijstkoker. Daarna kun je het laten staan en dan weekt de rijst langzaam los. 

Wil je dit voorkomen en altijd goede rijst eten? Koop dan een goede rijstkoker

Wat gebeurt er als je te veel water in de rijstkoker schenkt?

Als je te veel water in de rijstkoker stopt, dan heeft de rijstkoker moeite met het opwarmen van deze grote hoeveelheid water en zal het langer duren. Daarnaast stopt een analoge rijstkoker pas als het water op is dus blijft deze doorkoken, gebruikt te veel stroom en het ergste van allemaal; je krijgt natte papperige rijst!

En je hebt nu net een rijstkoker omdat het juist veel lekkerder is dan hoe veel Nederlanders hun rijst koken!

Hoe Nederlanders rijst koken

De meeste Nederlanders koken rijst zoals is aangegeven op de verpakking en dat is sterk te vergelijken met de manier hoe we aardappelen of groenten koken. We koken de rijst in ruim kokend water. Als de rijst eenmaal gaar is, gieten we het water af met de pandeksel of met een vergiet.

Daar is natuurlijk niks mis mee. Sterker nog; er zijn genoeg werelddelen waar rijst wordt gekookt in ruim kokend water. Er zit helaas ook een nadeel aan. Omdat de rijst constant wordt gekookt, breekt de structuur van de rijst af waardoor het soms te nat en te papperig wordt. Bij een witte rijst zoals pandan of basmati komt dit niet de smaak en beleving ten goede. 

Hoe Aziaten rijst koken

Hoe komt het toch dat in Azië (of in een Aziatisch restaurant) de rijst altijd lekkerder smaakt? Dat komt dus omdat Aziaten hun rijst anders koken. 

De rijst wordt eerst kort gekookt om alle bacteriën te doden. Daarna wordt rijst gestoomd. In een rijstkoker gebeurt dit allemaal volautomatisch en hoef je er niet naar om te kijken. 

Deze kooktechniek zorgt ervoor dat rijst (en met name de witte rijstsoorten) heerlijk zacht en fluffy zijn. Bovendien wordt de smaak ook beter behouden en dáárom smaakt rijst in Azië altijd lekkerder! 

Overweeg jij het kopen van een rijstkoker? Wij hebben een volledige koopgids voor rijstkokers geschreven. 

De kunst is om exact genoeg water bij de rijst schenken. We gaan nu kijken hoeveel water je moet gebruiken in een rijstkoker

Conclusie

Bij het koken van perfecte rijst is het essentieel om de juiste verhouding water en rijst te kennen.

De aanbevolen verhouding is doorgaans 1,5 kopje water per kopje rijst in de rijstkoker. Andere handige methoden zijn het volgen van de handleiding, het kijken naar maatstreepjes in de binnenpan, of het gebruik van een vingerkootje boven de rijst.

Te weinig water kan aanbakken veroorzaken, terwijl te veel water resulteert in langere kooktijden en papperige rijst. Een goede rijstkoker is een oplossing voor consistente resultaten.

In vergelijking met de Nederlandse methode van rijst koken in ruim kokend water, volgen Aziaten een stoomtechniek die resulteert in zachtere en smaakvollere rijst.

Wat vond je van deze post?
[Totaal: 2 Gemiddeld: 5]