Onyx Cookware pannen review. Een game changer?
Het klinkt wat overdreven maar deze pannen hebben mijn kookroutine volledig veranderd. Ik gebruik ze sinds 2024 en heb al snel gekozen om een extra pan te kopen omdat ze zo fijn zijn! Hier lees je mijn ervaring en vertel ik waarom ze ook geschikt zouden zijn voor jou.
ps. alle Onyx Cookware pannen hebben dezelfde kwaliteit en bestaan uit hetzelfde materiaal. Het enige dat anders is, is de vormgeving. Bepaal dus gemakkelijk welk (for)maat bij jou past.
Hoe wij deze pannen hebben getest
Normaal gesproken testen wij vooral keukenapparatuur maar voor deze pannen maken wij graag een uitzondering. Hieronder vind je een korte toelichting.
Wij kopen de pannen met eigen geld en worden niet gesponsord. Dat maakt ons niet alleen onafhankelijk maar ook niet geneigd om producten het ‘voordeel van de twijfel’ te geven.
Ook kook ik vrijwel elke dag en dat zorgt ervoor dat ik de pannen regelmatig kan gebruiken. Van hamburgers, tot eitjes en van sauzen tot flatbreads.
Wij meten de pan goed door. Dat doen we bijvoorbeeld door een watertest uit te voeren. Hoe snel kookt het water en is de warmte overal gelijkmatig verdeeld. Ook kijken we hoe snel het water weer afkoelt.
Door onze jarenlange ervaring met (het testen van) kookgerei weten wij wat werkt en wat niet. Welke materialen goed zijn en welke productietechnieken soms worden gebruikt om de bocht wat af te snijden. Deze kennis nemen wij mee tijdens het testen en in de beoordeling van de producten.
Samenvatting
Veel mensen bakken graag in een koekenpan met antiaanbaklaag. Helaas weten we dat deze antiaanbaklagen niet lang mee gaan. Meestal maar een paar jaar. Onyx Cookware pakt dit probleem aan met zijn innovatieve pannen.
Door de hybride antiaanbaklaag gaat de toplaag langer mee en bakt eten dus langere tijd niet aan en zorgt het niet voor gezondheidsproblemen. Het gebruik van roestvrij staal in de antiaanbaklaag zorgt ervoor dat je zelfs hard keukengerei zoals vorken en spatels kan gebruiken!
Ook op andere vlakken scoort de pan bovengemiddeld. Je betaalt iets meer dan gemiddeld maar daar krijg je een premium pan voor terug. Sterker nog; als je meerdere pannen koopt, daalt de prijs hard.
Ik was zelfs zo enthousiast over de Onyx Cookware koekenpan dat ik mijn wokpan heb vervangen met de Onyx Cookware hapjespan (hierover later meer).
Verkrijgbaar bij:
Pluspunten:
- Erg goede prijs-kwaliteitverhouding
- Perfect voor vlees en kip
- Slijtvaste antiaanbaklaag (zonder PFAS) en...
- Kan zelfs tegen metalen keukengerei
- Uitstekende warmteverdeling (tot in de rand)
- Stevig handvat
- De hapjespan is de ideale alleskunner
- Ovenbestendig tot 260 °C
- Vaatwasserbestendig en voor alle warmtebronnen
Minpunten:
- Handvat wat glad als die nat is
Het Onyx Cookware pannen pannenassortiment
Verkrijgbaar bij:
Verkrijgbaar bij:
Verkrijgbaar bij:
Verkrijgbaar bij:
Verkrijgbaar bij:
Verkrijgbaar bij:
Verkrijgbaar bij:
Verkrijgbaar bij:
Verkrijgbaar bij:
Verkrijgbaar bij:
Verkrijgbaar bij:
Verkrijgbaar bij:
ONYX COOKWARE™ HYBRIDE ANTIAANBAK SAUTEERPAN SET – 2-DELEN
Eén van onze favorieten!
Verkrijgbaar bij:
Verkrijgbaar bij:
Verkrijgbaar bij:
Over het merk Onyx Cookware
Onyx Cookware is een Deens bedrijf dat zelf zijn kookgerei ontwikkelt en fabriceert. Ze verkopen direct aan de klanten, vooral in Europa. Wat ooit begon met de innovatieve pannen is nu verder gegroeit tot een uitgebreid assortiment. Wij zijn in aanraking met dit bedrijf gekomen door de rijstkoker die ze hebben ontwikkeld.
Omdat ze zelf de producten ontwikkelen, produceren én verkopen, scheelt dat 2 tussenpartijen waardoor de prijzen relatief laag blijven. Bij Onyx Cookware kun je dus rekenen op kwalitatief goed kookgerei voor een redelijke prijs.
Ze kiezen er duidelijk voor om modern kookgerei te ontwikkelen, maar wel voor een marktconforme prijs aan te bieden.
De eerste indrukken van de koekenpan
De eerste indruk van de koekenpan is goed. Het wordt geleverd in een handige stoffen zak zodat je de pan eventueel kan stapelen met andere pannen, zonder te beschadigen. Het eerste wat opvalt is de mooie honingraat-structuur. Die is kenmerkend voor dit soort innovatieve pannen.
De buitenkant, rand en handvat zijn gemaakt van gepolijst roestvrij staal. Dit draagt bij aan de stevigheid en verzekerd lang gebruik.
De pan bestaat uit 3 lagen. Dit wordt ook wel 3-ply genoemd. Deze 3 lagen zorgen ervoor dat de warmte goed wordt doorgeleid en verdeeld over de hele pan, zelfs tot in de rand! Hierdoor wordt eten gelijkmatig verhit en gaar.
Het eerste wat direct opvalt is dus de honingraat-structuur. Dit is kenmerkend voor een koekenpan met een hybride antiaanbaklaag. Dat betekent dat met een laserets-techniek pieken en dalen in het kookoppervlak wordt gecreëerd. In de dalen zit het keramische antiaanbaklaag (zonder PFAS) en de pieken zijn gemaakt van roestvrij staal. Het verschil is met het blote ook nauwelijks te zien. Het zorgt ervoor dat aanrakingen met harde voorwerpen zoals vorken, messen en rvs spatels or gardes het oppervlak niet kunnen beschadigen. Roestvrij staal kan daar immers prima tegen! Voedsel is uiteraard een stuk zachter kan kan daarom wel profiteren van de keramische antiaanbaklaag die er net iets onder zit.
Je krijgt dus de stevigheid en duurzaamheid van roestvrij staal en het kookgemak van keramische antiaanbaklaag.
Ken je dat ‘dilemma’ dat, tijdens het roeren, de saus of het eten tegen de rand van de pan opkruipt. Dan wil je graag in een soepele ronde beweging de saus weer terug in de pan brengen. Bij veel pannen kan dat niet omdat het handvat met drukknoppen is vastgezet. Bij de Onyx Cookware pannen heb je hier geen last van want het handvat is vastgelast!
Dat zorgt dus niet alleen voor een stevige bevestiging maar dus ook een betere kookervaring. Kleine details doen ertoe als je een premium pan koopt!
Het handvat zelf is het enige nadeel dat ik heb kunnen vinden. Deze is vrij rond afgewerkt. Dat ligt erg goed in de hand maar zorgt er ook voor dat je wat grip kan verliezen als het handvat wat nat is. Goed drooghouden dus en dan heb je geen problemen!
Wat valt op na 1 jaar gebruik?
Na een jaar gebruik kan ik een goede beoordeling maken. Bovendien kan ik goed inschatten voor wie deze pannen geschikt zijn en wat de afraders zijn (daarover later meer). Eerst mijn ervaring.
Ik vind het hele fijne pannen! Zelfs zo fijn dat ik al snel een 2e heb gekocht.
Allereerst is de hybride antiaanbaklaag erg handig. Vroeger was ik bang om bijvoorbeeld met een vork het eten om te keren (handig bij bv gehaktballen of gebakken aardappelschijfjes). Nu kan dat met een gerust hart.
Ten tweede krijg ik véél betere schroeiresultaten omdat het roestvrij staal hier goed zijn werk doet.
De kookervaring is toch wel hét belangrijkste onderdeel. Wij bakken regelmatig vlees, vis en kip en vooral bij vlees is het belangrijk dat het goed dichtgeschroeid wordt. Eerst pakte ik daar regelmatig mijn rvs koekenpan voor. Die gaf namelijk de beste bakresultaten.
Tegenwoordig pak ik deze pan (als de inhoud past). De bakresultaten zijn sterk te vergelijken met een rvs koekenpan maar het gemak is veel groter.
Wat wel even oefenen was, was het bakken van een eitje. Je moet namelijk de koekenpan eerst langzaam en goed op laten warmen om vervolgens weer iets af te laten koelen. Neem hier gerust een paar minuten voor voordat je olie of boter toevoegd. Dit zorgt ervoor dat de miniscule gaatjes in het roestvrij staal dicht gaan en het eiwit van het ei hier niet kan hechten. Natuurlijk kun je ook een goede hoeveelheid olie of boter gebruiken… Werkt ook!
Ook de antiaanbaklaag doet goed zijn werk. Eten bakt amper aan en zelfs zoiets als flatbreads of wraps kun je droog bakken.
In onze ogen is de Onyx Cookware koekenpan een echte alleskunner.
Voor wie zijn Onyx Cookware pannen geschikt?
Wij denken dat de Onyx Cookware pannen geschikt zijn voor dagelijks gebruik en heel veel verschillende recepten. Alle pannen van Onyx Cookware beschikken over dezelfde technologie en kwaliteit. Je moet dus alleen voor jezelf bepalen welk formaat en welke grootte geschikt is voor jou. Hieronder een aantal suggesties:
- De 24 cm koekenpan en de 28 cm koekenpan zijn een erg geschikte set voor dagelijks gebruik. Als jouw fornuis de grootte van een 30 cm pan aankan, moet je dat zeker doen!
- De hapjespan (ook wel de sauteerpan genoemd) is een zeer geschikte vervanger voor de wokpan.
- De steelpan (ook wel sauspan genoemd) is erg geschikt voor sauzen zodat ze niet snel aanbranden maar ook handig om snel een uitje aan te fruiten.
Onyx Cookware biedt de koekenpannen aan met vaste steel en met een afneembare handgreep. Die laatste heeft niet onze voorkeur er ooit een dag komt dat die handgreep afbreekt. Het is niet onze ervaring met dit specifiek product maar de ervaring met gelijksoortige producten van andere merken. Pak dit alleen als je écht de ruimte moet besparen in de keukenkastjes.
Zijn er ook afraders?
Er zijn niet echt afraders. Dat komt omdat alle pannen dezelfde kwaliteit en technologie hebben. Wel kan een bepaalde vormgeving of formaat niet helemaal geschikt zijn voor jouw kookbehoefte. Hieronder een aantal voorbeelden:
- Als je alleen (water) kookt in een kookpan, is een antiaanbaklaag zinloos
- Als je de ruimte hebt in de keukenkastjes en in de oven, is een afneembaar handvat zinloos
- Als je regelmatig zware gerechten maakt met veel volume is een hapjespan met 2 handgrepen een betere keuze dan een sauteerpan met 1 handgreep.
- Als je een kleine koekenpan koopt puur om eitjes te bakken of erg kwetsbaar vis, zijn er betere keuzes. Ik bak gemakkelijk dit soort eten in deze pan maar gebruik je het puur als eitjespan of vispan dan zul je eerst wat moeten oefenen om het goed onder de knie te krijgen.
Waarom wij al snel de hapjespan erbij kochten
Vrij snel na het aanschaffen van de Onyx Cookware koekenpan 24 cm, was het tijd om een nieuwe wokpan te kopen. Na 6 jaar trouwe dienst was de antiaanbaklaag versleten.
Eén van de grootste beperkingen van een wokpan (in mijn optiek) is dat je niet voor de hele familie de kip of vlees kan bakken in 1x. Het bakoppervlak is namelijk niet zo groot als een normale koekenpan. Maar een koekenpan heeft weer niet het volume van een wokpan.
Je snapt het al; een hapjespan is de ideale combinatie. Je hebt een groot bakoppervlak en genoeg volume om later de groente of saus toe te voegen. En samen met een deksel kan het ook gebruikt worden als een braadpan.
Ik maak in de hapjespan, curry’s, wokgerechten, stoofgerechten, rijstgerechten en kan er ook gewoon hamburgers enzovoort in bakken.
De hapjespan is daarom in mijn ogen de ideale alleskunner in de keuken.
Tips voor het gebruik van een Onyx Cookware koekenpan
Veel pannen lijken op elkaar maar met een hybride antiaanbaklaag haal je wel iets anders in huis. Op veel vlakken is het gebruik hetzelfde maar op sommige punten is het net iets anders dan je gewend zal zijn. Hieronder een aantal tips.
Elke pan moet je langzaam opwarmen maar een pan met (deels) roestvrij staal als kookoppervlak, moet je zeker even de tijd geven. Je geeft daarmee de pan de tijd om het roestvrij staal uit te laten zetten. Dit zorgt ervoor dat de miniscule gaatjes dicht gaan en dan kunnen eiwitten zich daar niet aan vastpakken. Hierdoor bakt eten minder snel aan, vooral bij eiwit en vis is dit belangrijk.
De pan kan tegen hoge temperaturen (tot 260 °C in de oven) maar voorkom zoveel mogelijk oververhitting. Dat is bijvoorbeeld het punt dat je zonnebloemolie begint te roken. Oververhitting komt vaak tot stand doordat de pan te snel opwarmt of echt véél te lang opstaat (zonder olie of boter).
Als de pan te vaak oververhit raakt, kan dit de keramische antiaanbaklaag beschadigen.
Natuurlijk kan de pan in de vaatwasser. Doe ik ook regelmatig. Toch blijft het beste om de pan met de hand af te wassen. Gewoon wat warm water en afwasmiddel is voldoende om met een sponsje of afwasborstel.
Als doffe vlekken ontstaan op de antiaanbaklaag, kun je de pan op het fornuis zetten met wat schoonmaakazijn.
De onderkant is ook gevoelig voor (vet)vlekken dus maak ook die goed schoon na elk gebruik. Als het niet meer zo mooi glimpt zal dat gelukkig niet de prestatie van de pan beïnvloeden.
Het handvat is stevig en ligt lekker in de hand maar heeft wel 2 nadelen. Het eerste nadeel is dat het rond is. Als je de pan wil kantelen (bijvoorbeeld om het eten uit de pan te laten glijden) dan kan je wat grip verliezen als je handen ook nat zijn.
Het tweede nadeel is dat het handvat ook heet wordt als het in de oven gaat. Vrij logisch maar je bent vast niet de eerste die dan zijn handen verbrand!
Onyx Cookware verkoopt handige handgreep hoezen voor pannen en potten.
Conclusie
In deze Onyx Cookware pannen review hebben wij onze beoordeling gegeven van de koekenpan en de hapjespan.
Onyx Cookware pannen bieden een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en zijn perfect voor het bereiden van vlees en kip. De slijtvaste antiaanbaklaag zonder PFAS is robuust genoeg om zelfs metalen keukengerei te weerstaan. De pannen hebben een uitstekende warmteverdeling tot aan de rand, wat zorgt voor gelijkmatige bereidingen.
Dankzij het stevige handvat en de veelzijdige hapjespan, die als ideale alleskunner fungeert, zijn de pannen praktisch in gebruik. Bovendien zijn ze ovenbestendig tot 260 °C, vaatwasserbestendig en geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie. Het is een uitstekende keuze voor zowel beginnende als ervaren thuiskoks.
Verkrijgbaar bij:
Veelgestelde vragen
Ja. Pannen van Onyx Cookware zijn echt krasbestendig voor het gebruik van metalen keukengerei. Toch is het aan te raden om dit te voorkomen waar mogelijk. You never know.
Ja, Onyx Cookware pannen kunnen prima in de vaatwasser. Wij zien wel soms doffe vlekken ontstaan door het gebruik in de vaatwasser. Deze kun je af en toe verwijderen door wat schoonmaakazijn in de pan te gieten en dan even 10 minuten te koken.
Onyx Cookware pannen kun je op alle warmtebronnen gebruiken. Dus ook gas en inductie.
De pannen van Onyx Cookware zijn ovenbestendig tot 260 °C. Dat is meer dan de meeste ovens kunnen bereiken.
Wees wel voorzichtig met het uitnemen van de pan want de handgrepen zijn waarschijnlijk ook heet geworden tijdens het gebruik in de oven.
Als je afneembare handgrepen hebt, raden wij je aan om deze niet in de oven te laten.
Onyx Cookware is hier heel duidelijk over op hun webiste. De pannen van Onyx Cookware bevatten geen PFAS, geen PFTE of andere chemische stoffen die schadelijk zijn voor jouw gezondheid.
De antiaanbaklaag is gemaakt van keramische stoffen en roestvrij staal. Beide stoffen zijn niet schadelijk voor je gezondheid.
Over de auteur
De Beste Rijstkoker is al ruim 10 jaar dé specialist op het gebied van rijstkokers, multicookers, slowcookers en stoomkokers. Met die ervaring geven wij je graag deskundig advies over de beste producten voor in jouw keuken! Hier vind je meer informatie.