Help! De rijst in de rijstkoker bakt aan. Wat nu? Hoe voorkom je het? Hoe verwijder je het? Soms is het helemaal niet erg maar wanneer kun je het dan nog gebruiken? In dit artikel bespreken we het allemaal!

Het probleem als rijst in de rijstkokers aanbakt

Het kan een onaangename verrassing zijn. De rijst bakt aan in de rijstkoker. Dit is vooral een probleem als dit uiteraard niet het doel was. Je wil graag heerlijke zachte, fluffy rijst. Dan is aangebakken rijst niet de bedoeling. 

Aangebakken rijst heeft vaak een krokante laag en soms, als het te lang heeft aangebakken, kan het zelfs zwart zijn en vastplakken aan de bodem van de rijstkoker. Eén ding is zeker, als er rook (en geen stoom) van de rijst komt, is het niet goed.

Wat kun je met rijst dat aanbakt

Maar aangebakken rijst, hoeft niet altijd slecht te zijn. In Nederland is het niet gebruikelijk maar er zijn genoeg culturen waarbij aangebakken rijst een delicatesse is. Hier zijn voorbeelden van recepten waarbij de rijst aangebakken wordt geserveerd:

Deze recepten worden met aangebakken rijst geserveerd en dat is iets anders dan gebakken rijst zoals nasi. Deze rijst heeft dus een harde korst of de korrels zijn nog enigszins hard. 

Er zijn ook recepten bekend die iets dichter bij huis zijn, zoals risotto of paella. Bij deze recepten begin je met het bakken van rijst en later voeg je water (met smaak) toe.

Dit zijn allemaal recepten waarbij de rijst met opzet wordt aangebakken. Er zijn echter ook recepten waarbij het een bijproduct is als rijst normaal wordt gekookt/gestoomd. Vroeger, toen er nog geen rijstkokers waren, bakte rijst regelmatig aan op de bodem. Japanners gebruikte deze ‘crispy rice’ als een soort toastje met bijvoorbeeld krabsalade of als lekkere snack. 

Dus misschien was het niet de bedoeling om de rijst aan te laten bakken? Je kunt het wel degelijk nog steeds gebruiken! Weggooien is altijd zonde.

Het is uiteraard wel een voorwaarde dat de rijst niet zwart ziet en écht aangebakken ruikt (verkoolt). 

Waarom bakt rijst in de rijstkokers aan?

Er zijn verschillende redenen waarom rijst in een rijstkoker aanbakt. De meest voorkomende reden is omdat er niet genoeg water in de rijstkoker is gegoten. 

Wij hebben een apart artikel geschreven hoeveel water in de rijstkoker moet. Wij raden aan om dat artikel te lezen. Het is namelijk de makkelijkste en goedkoopste oplossing tegen aangebakken rijst.  

Een tweede mogelijkheid waarom rijst aanbakt is omdat de bodem van de rijstkoker beschadigd is. Veel rijstkokers hebben een antiaanbaklaag van bijvoorbeeld teflon of keramiek. Na verloop van tijd kan de bodem slijten, door bijvoorbeeld slecht gebruik of omdat de rijstkoker nou eenmaal aan het einde van zijn levensloop is. 

Rijst bakt ook sneller aan in een rijstkoker als je een budget rijstkoker gebruikt. Die hebben nou eenmaal een goedkopere binnenpan of kunnen de warmte niet goed verdelen. In onze koopgids over goedkope rijstkokers hebben wij specifiek gekeken naar de vraag of de rijst aanbakt. 

Aangebakken rijst komt komt ook voor als je te veel rijst in de rijstkoker stopt. Je hebt dan eigenlijk een te kleine rijstkoker. Gebruik nooit meer dan volgens de fabrikant is toegestaan. 

Als laatste bakt rijst ook sneller aan als je veel andere ingrediënten toevoegt (anders dan water). Hiermee verstoor je vaak de verhouding rijst en water. Het is natuurlijk erg lekker om meer ingrediënten toe te voegen en veel rijstkokers kunnen hier goed mee om gaan. Soms is het resultaat dan echter niet naar wens. 

Ohja, en heb je wel de juiste stand gebruikt. Veel Japanse rijstkokers hebben bijvoorbeeld een apart instelling om juist wél knapperige rijst te bereiden. 

Tips om te voorkomen dat rijst in de rijstkokers aanbakt

Dit zijn onze beste tips om te voorkomen dat rijst aanbakt:

  • Voeg de juiste hoeveelheid water toe.
  • Wees zuinig op de binnenpan. Gebruik geen harde voorwerpen (zoals een metalen vork) in de rijstkoker. Hierdoor kan de antiaanbaklaag beschadigen.
  • Koop een rijstkoker met keramische binnenpan. Zo’n antiaanbaklaag werkt over het algemeen beter dan een teflon laag. 
  • Koop gewoon een iets betere rijstkoker. Veel budget rijstkokers zijn van slechte kwaliteit waarbij de antiaanbaklaag al kan breken door te veel hitte. Bekijk onze beste rijstkokers die wij persoonlijk hebben getest. 

De meest makkelijke manier is natuurlijk om te kijken naar de hoeveelheid water die je toevoegt. En zorg ondertussen goed voor de binnenpan. Gebruik geen harde voorwerpen en voorkom zoveel mogelijk dat de binnenpan in de vaatwasser gaat. Met de hand schoonmaken is beter voor de binnenpan dan een vaatwasser. Alles slijt sneller in de vaatwasser. 

Hoe verwijder je aangebakken rijst uit de rijstkokers?

Soms komt het voor dat de rijst zo erg is aangebakken dat het niet makkelijk te verwijderen is. Deze rijst wil je liever niet eten. Hier zijn 3 tips om de aangebakken rijst te verwijderen:

  • Giet er warm water in en laat het een uurtje weken. Gebruik daarna een afwasborstel.
  • Giet een laagje water en azijn in de rijstkoker (50-50 verhouding). Kook de mix in de rijstkoker. De rijst zou nu makkelijk los moeten komen. 
  • Je kunt in plaats van azijn ook citroensap gebruiken.

Gebruik nooit een agressief schoonmaakmiddel, een schuursponsje of een staalborstel. Deze middelen zijn slecht voor de antiaanbaklaag en er is een mogelijkheid dat de antiaanbaklaag verder slijt. 

Conclusie als rijst in de rijstkokers aanbakt

Als je goed omgaat met de binnenpan en genoeg water gebruikt, komt het eigenlijk niet voor dat rijst aanbakt. Als het wel voorkomt, kun je eerst kijken of je nog wat kan met de knapperige rijst. Het is natuurlijk zonde om het weg te gooien als iets nog goed is. Zowel de rijst als de rijstkoker.

Komt het toch voor, gebruik dan wat water met azijn of citroen en breng de rijstkoker aan de kook. Hiermee zou het makkelijk los moeten komen.

De beste rijstkoker in 2023

Wij hebben 100en verschillende rijstkokers bekeken en de reviews gelezen. Dit zijn de meest populaire en goed beoordeelde rijstkokers in elke categorie. 

Tefal RK1038 rijstkoker

Instapmodel en geschikt voor groot gezin (1,8L). Beschikt over een verhoging voor een stoommandje.

Yum Asia Panda mini-rijstkoker

Mid-range voor een klein gezin (0,63L). Bevat verschillende standen voor verschillende rijstsoorten.

Yum Asia Sakura rijstkoker

Yum Asia Sakura rijstkoker

Mid-range voor een groot gezin (1,5L). Voor verschillende rijstsoorten en opties voor soep, cake, yoghurt en havermoutpap.

Yum Asia Kumo YumCarb rijstkoker

Mid-range voor een middelgroot gezin (1L). Voor verschillende rijstsoorten en extra opties. En maakt rijst koolhydraatarmer!

Wat vond je van deze post?
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]
1 Comment

Comments are closed.