- Tips rijstkoker
- Comments are closed
Er gaat niets boven heerlijke rijst. Rijst is meestal een bijgerecht in de Aziatische keuken maar dat maakt het niet onbelangrijk. Sterker nog; het wordt vrijwel overal bij gegeten. Zelfs bij het ontbijt of als nagerecht!
Wij krijgen weleens de vraag hoeveel water in de rijstkoker moet. In dit artikel bespreken we de verschillende opties.
Hoe Nederlanders rijst koken
De meeste Nederlanders koken rijst zoals is aangegeven op de verpakking en dat is sterk te vergelijken met de manier hoe we aardappelen of groenten koken. We koken de rijst in ruim kokend water. Als de rijst eenmaal gaar is, gieten we het water af met de pandeksel of met een vergiet.
Daar is natuurlijk niks mis mee. Sterker nog; er zijn genoeg werelddelen waar rijst wordt gekookt in ruim kokend water. Er zit helaas ook een nadeel aan. Omdat de rijst constant wordt gekookt, breekt de structuur van de rijst af waardoor het soms te nat en te papperig wordt. Bij een witte rijst zoals pandan of basmati komt dit niet de smaak en beleving ten goede.
Hoe Aziaten rijst koken
Hoe komt het toch dat in Azië (of in een Aziatisch restaurant) de rijst altijd lekkerder smaakt? Dat komt dus omdat Aziaten hun rijst anders koken.
De rijst wordt eerst kort gekookt om alle bacteriën te doden. Daarna wordt rijst gestoomd. In een rijstkoker gebeurt dit allemaal volautomatisch en hoef je er niet naar om te kijken.
Deze kooktechniek zorgt ervoor dat rijst (en met name de witte rijstsoorten) heerlijk zacht en fluffy zijn. Bovendien wordt de smaak ook beter behouden en dáárom smaakt rijst in Azië altijd lekkerder!
Overweeg jij het kopen van een rijstkoker? Wij hebben een volledige koopgids voor rijstkokers geschreven.
De kunst is om exact genoeg water bij de rijst schenken. We gaan nu kijken hoeveel water je moet gebruiken in een rijstkoker.
Hoeveel water heb je nodig in een rijstkoker?
Er zijn 4 makkelijke methoden om erachter te komen hoeveel water je in de rijstkoker moet schenken. Dit moet lauw of koud water zijn (dus niet kokend!). Een rijstkoker is namelijk ingesteld op koud water. Als je kokend water in de rijstkoker stopt, dan is er een kans dat de rijst te gaar wordt waardoor de structuur en de smaak minder goed is.
Daarnaast is het ook goed om te weten dat een bruine rijst (zoals zilvervliesrijst) vaak meer water nodig heeft in de rijstkoker dan een witte rijst (zoals basmati of pandan). Dat komt omdat een bruine rijst meer tijd nodig.
Volg de handleiding
Elke rijstkoker komt met een handleiding en soms ook een receptenboek. Daarin staat altijd hoeveel water je in de rijstkoker moet schenken.
Kijk in de binnenpan
Heel veel rijstkokers hebben in de binnenpan een aantal maatstreepjes staan. Daarop staat exact aangegeven (en soms zelfs uitgesplitst per rijstsoort) hoeveel water in de rijstkoker moet.
De 1 = 1,5 regel
Een rijstkoker wordt altijd geleverd met een bakje. Dit bakje wordt ook wel de rijstcup genoemd. Het maakt daarbij niet uit hoe groot de rijstcup is want mensen volgen vaak deze regel:
Voor elke cup met rijst, voeg je anderhalve cup water toe.
In de praktijk zijn er wel verschillen. Een bruine rijst zoals zilvervliesrijst, heeft een langere kooktijd en vraagt dus meer water. Ongeveer 2 cups water per 1 cup zilvervliesrijst. Een witte rijstsoort zoals basmati of pandan volgen wel (ongeveer) de regel dat je anderhalve cup water nodig hebt per cup rijst.
De beste rijstkoker in 2023
Wij hebben 100en verschillende rijstkokers bekeken en de reviews gelezen. Dit zijn de meest populaire en goed beoordeelde rijstkokers in elke categorie.
Gebruik je vingers
De derde methode om te weten hoeveel water je nodig hebt in een rijstkoker is het gebruik van een vingerkootje (de duim). Dat werkt als volgt:
Je gebruikt de hoeveelheid rijst die je nodig hebt. Zorg vervolgens dat dit redelijk vlak in de rijstkoker ligt. Vervolgens kun je er water bij schenken. Het water moet ongeveer één vingerkootje boven de rijst uitkomen.
Wat gebeurt er als je te weinig water in de rijstkoker schenkt?
Als je te weinig water in de rijstkoker schenkt, is er een kans dat de rijst aan de onderkant aanbakt of dat de rijstkoker te vroeg overstapt op de warmhoudstand (en de rijst nog niet gaar is).
Als de rijst aanbakt was dat waarschijnlijk niet de bedoeling maar aangebakken rijst kan best lekker zijn en was vroeger een delicatesse in Azië!
Is de rijst echt te erg aangebakken en krijg je het niet gemakkelijk met een spatel los? Dan kun je dit het beste schoonmaken door de binnenpan half vol te schenken met een warm sopje en dit te laten koken in de rijstkoker. Daarna kun je het laten staan en dan weekt de rijst langzaam los.
Wil je dit voorkomen en altijd goede rijst eten? Koop dan een goede rijstkoker!
Rijstkokers
Waarom is rijst in Azië altijd lekkerder dan hier? Dat komt door de techniek van een rijstkoker! Ontdek hier de top 10.
Multicookers
Een multicooker is een echte alleskunner. Koken, stomen, braden, bakken en slowcooken. Check onze aanbevelingen.
Slowcookers
Een slowcooker is kampioen sudderen, langzaam garen en stoven. Spareribs die van het bot vallen of oma's heerlijke draadjesvlees? Wij hebben een aantal slowcookers getest!
Stoomkokers
Met een stoomkoker behoud je de vitaminen en mineralen tijdens het bereidingsproces. Ideaal voor mensen die hun gezondheid belangrijk vinden. Wij hebben een paar suggesties.